Кухня с кауза

Кухня с кауза

В кухнята
Фейсбук
В кухнята
Ако влезете в това малко заведение, към вас веднага ще се приближи усмихнато и приветливо момиче, ще ви разкаже какво се предлага и ще ви пита какво искате за ядене и пиене. Ще ви пита, защото меню на хартия няма.
Заведението "Благичка" се намира в софийския квартал "Дианабад". Там, както на много други места, можете да си поръчате на място или за вкъщи, да си вземете храна за навън. То обаче не е обикновено, това е "кухня с кауза".
"Благичка" отваря врати преди три години с вярването, че младежите в неравностойно положение не просто заслужават работа, но трябва да да развиват умения и трудови навици и същевременно това да им доставя удоволствие. Ето защо в заведението се наемат най-вече млади хора в неравностойно положение, на които им харесва да готвят като у дома - вкусно и подбрани продукти. От 2016 г. над десет младежи са работили в кухнята, а инициативата продължава и досега.
От 30 май "Благичка" приема клиенти и на място.
От 30 май "Благичка" приема клиенти и на място.
"Преди 3 години основах кухня, в която първоначално работих с три, изоставени от своите родители, момичета. Това, което им предложих, бе да работят 1 година в кухнята, за да могат едновременно да развият кулинарните си умения и да се интегрират в обществото. Основната цел на "Благичка" е да даде шанс на тези хора да се докажат и да ги насърчи да развиват потенциала си", разказва инициаторът Блажка Димитрова.
Първоначално заведението само е приемало поръчки за доставка за различни събития. На 30 май Блажка отвори и заведение, където клиентите могат да се хранят. Философията на "Благичка" включва и използването на качествени български продукти, както и постигането на нулев отпадък. "В последно време интересът към заведението се повиши. Посетителите и поръчващите харесват това, че парите им отиват за заплати на хора в неравностойно положение", продължи тя.
Философията на екипа включва интегриране на хората в неравностойно положение, използване на качествени български продукти и постигане на нулев отпадък.
Философията на екипа включва интегриране на хората в неравностойно положение, използване на качествени български продукти и постигане на нулев отпадък.
Сега екипът на "Благичка" си поставя нова цел, която определя като "амбициозна, но постижима" – да не произвежда никакъв отпадък. В заведението използват пластмасови опаковки, но не и за еднократна употреба. Съвсем неотдавна, Блажка Димитрова и нейните помощници поставят и компостер в близост. "Обелките от плодовете и зеленчуците, черупките на яйцата, както и всички останали биологични отпадъци изхвърляме в компостера. Там те се преработват и стават на пръст", казва тя. Тъй като той е поставен в една от градинките в квартала, живеещите в близост също са започнали да го използват.
Компостерът се използва и от живеещи в квартала.
Компостерът се използва и от живеещи в квартала.
Това са и принципите, които екипът на "Благичка" спазва всекидневно, заради "постигането на един по-здравословен и социално отговорен начин на живот".