За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
schwimmwagen
Рейтинг: 777 НеутралноХубаво, ама не трябваше ли отдавна да е направено?!
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."potop
Рейтинг: 8 НеутралноХубава идея, ама производителите които се облизват как ще вдигнат цените, не е лошо да имат предвид че не всяко мляко произведено в България ще бъде "българско кисело" а само на тези които отговарят на условията. А едно от тях е да е произведено от българско ПРЯСНО мляко, а не от немско дехидратирано обезмаслено или от френско сухо.
zo
Рейтинг: 410 НеутралноА българското кисело кога ще остане (отново) кисело?
Крадливото ромче
Рейтинг: 8 НеутралноСрам и позор е , че още не са. Ама то трябва да е и за други хранителни продукти!
Комунистите са виновни! ⚪🔵🔴taratanki
Рейтинг: 858 НеутралноДо коментар [#3] от "zo":
А сега какво е?
На пазара има десетки марки кисели млека. И сега ако не можете да си харесате.
hamiltonf
Рейтинг: 3752 ЛюбопитноКво е това претенциозно сдружение, което дори няма сайт?!
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБlz2
Рейтинг: 2258 НеутралноТо хубаво ама да е "Българско кисело мляко" а не нишестена каша!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!miropenkov
Рейтинг: 221 НеутралноАбсолютно! Бактерия лактобациликус отдавна е призната от други народи, ние се бавим още.
lz2
Рейтинг: 2258 НеутралноБългарското кисело мляко е КИСЕЛО, а не сладко както всички го правят!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!hasmokar
Рейтинг: 289 НеутралноАлчноста губи всинца ни.
ТРАБАНТ
Рейтинг: 8 НеутралноНито едното, нито другото са български продукти!
И нито едното, нито другото имат някакво качество!
По-добре тия производители да наблегат на качеството на това, което произвеждат! Защото с малки изключения всичко останало наистина е трагично качество!
curiousmind
Рейтинг: 114 НеутралноВидяла жабата, че подковават вола... и тя вдигнала крак.
Българската млекопреработвателна промишленост е на светлинни години от това да заслужава да се впише в някакъв международен стандарт, хеле пък за защитен географски произход... Няма една с една еднакви партиди и дори и да си купуваш винаги от една определена марка, никога не знаеш какво е решил технологът на смяна в деня на производство ...
А да не говорим за суровините, които се използват и откъде идват...
Артър Дент
Рейтинг: 694 НеутралноТо хубаво, ама много дълго ми звучи, не могат ли да измислят някоя по - кратка дума за сиренето? Както гърците го кръстиха ''Фета'', например? Тук е пълно с гръцко кисело мляко, което си е всичко друго, освен кисело, но явно съседите знаят как да си пробутат стоката.
taratanki
Рейтинг: 858 НеутралноДо коментар [#7] от "lz2":
В никое кисело мляко няма нишесте.
И да искаш - не можеш да сложиш.
Гъстотата, срещу която всички роптаете, се постига с добавянето на ензим.
Роси
Рейтинг: 5587 НеутралноСега се сетиха, след 13 години.
ТРАБАНТ
Рейтинг: 8 НеутралноНай-лесното нещо е да вкиселиш млякото в процеса на производство! Това не му дава качество обаче!
Padrino
Рейтинг: 541 ЛюбопитноГърците отдавна са завзели пазара в западна Европа с Фета и "киселото" мляко.
За съжаление нашите се сетиха пак много късно.
Go Go
Рейтинг: 8 ВеселоАпапите май яко са позакъснели с искането за защита. За киселото мляко не знам, аз си го подквасвам у дома с бактерии на LB “Bulgaricum” и от истинско западно-европейско краве и биволско мляко. Директно от автомата на краваря и биволаря.
73! Go GoА за защита на бялото сирене по българска технология направо са изтървали влака. Знам поне две турски фирми, които произвеждат и продават такова сирене. Едната е регистрирана в Белгия, а другата май беше в Базел.
reply
Рейтинг: 504 НеутралноДАНОН ИЗКРАДЕ ЩАМА НА БАЦИЛУС БУЛГОРИКУСА , ПРЕКРЪСТИ БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО НА ЙУГУРТ , И ЗАВЛАДЯ СВЕТА С НЕГО ЗАЛЯ ГО , А ВИЕ ЛАПАЙТЕ МУХИТЕ БЪЛЪЦИ
Тони КОСТОВ
Рейтинг: 1135 НеутралноКолкото Кьовеши ще защити българите от свинетеГЕРБДПС.
dedoliben
Рейтинг: 2768 НеутралноДо коментар [#17] от "padrino":
"Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис IIIПрав си
kaiser
Рейтинг: 765 Неутралноне знам дали сте опитвали гръцко кисело мляко, но е много по-добро - високомаслено, винаги получаваш това което очакваш, няма изненади.
Относно фета, различен продукт е от бяло саламурено сирене. Стандартът е, във фетата да има минимум 30% козе мляко.
ТРАБАНТ
Рейтинг: 8 НеутралноФетата е 70% овче и 30 % козе, какво да разказваме повече на ганчо....
ТРАБАНТ
Рейтинг: 8 НеутралноКъсно, късно....колко да е късно?! Фетата датира от брозовата епоха...
Таралеж
Рейтинг: 2614 НеутралноМлекопроизводителите искали?
То и аз искам да мога да си купя от български магазин истинско кисело мляко.
Искам ама няма!
schwimmwagen
Рейтинг: 777 НеутралноДо коментар [#25] от "Таралеж":
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."Има достатъчно. Е, не е 90 ст на щанда у фантастико. Виж примерно "семейна ферма " - бившата марка "с. Глава", млякото и сиренето.
potop
Рейтинг: 8 НеутралноЕдна грешка си допуснал - козето е максимум 30%, а не минимум. Фетата може и да е само от овче мляко.
Това което е задължително за Фета ЗНП обаче е че се прави от пълномаслено мляко от местни животни. Ако гръцка фирма прави сирене по същата технология, но ползва да кажем българско овче мляко, няма право да го продава под името "фета". Също така стриктно се следи срока на зреене и даже на всякак кутия/тенекия може да се види колко е зряло сиренето.
Проблемите на българските сирена (да не казвам на 100%, но поне на 99.9% от тях) са че се правят основно от обезмаслено или даже от сухо мляко и никой не ги чака да зреят. Затова във всички български сирена има калциев хлорид. На гърците не им се налага да го слагат, защото спазват технологията.
zakary
Рейтинг: 694 НеутралноЗа съжаление над 98% от заквасените млека в родината на прочутото Българско Кисело Мляко - тук, в България, не се заквасват с лактобацилус булгарикус, а с неговият стрептококов щам - термофилус, който е далеч по-евтин, но това вече не е българско кисело мляко. Какво ще защитаваме, като тук, у нас не го правим истинско? В Япония се произвежда стотици, ако не и хиляди пъти повече ИСТИНСКО българско кисело мляко, макар и от японски крави. От 1952-ра до ден днешен изнасяме за Япония необходимите количества лактобацилус булгарикус (истински) и японците си плащат цената. Те не си и помислят да го заместят с lactobacilus bulgarikus thermophilus или с други щамове. Те по-достойно биха защитили марката защото я поддържат. С неизменната японска прецизност и качество.
kaiser
Рейтинг: 765 НеутралноДо коментар [#27] от "PoToP":
Благодаря за поправката. Основната ми идея беше, че са различни продукти.
Отделно, бялото саламурено сирене направо бледнее пред сирената които се произвеждат във Великобритания, Франция, Италия, Испания...
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 НеутралноВече не е кисело от много години !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Vladislav Sotirov
Рейтинг: 8 НеутралноОпитакте се да продсде какввото и да е с марка България където и да е по света и вижте резултата колко ще е успешен. За бърза справка можете да напишете на английски рецепта за мусака в ютюб - гръцките са с по няколко хиляди гледания, на българските дали стигат едва 50к...
Борис
Рейтинг: 701 НеутралноКрайно време беше.
🇧🇬🇺🇦Борис
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#3] от "zo":
🇧🇬🇺🇦На LB е кисело, поне малко, но и при тях го няма едновремешния каймак. Все пак повече го докарват на вкус.