Агенцията по безопасност на храните почти отрече наличието на опасен химикал в продукти на пазара

На живо
Заседанието на Народното събрание

Агенцията по безопасност на храните почти отрече наличието на опасен химикал в продукти на пазара

Агенцията по безопасност на храните почти отрече наличието на опасен химикал в продукти на пазара
Опасният химикал етиленов оксид е присъствал като замърсяване в определени храни, предлагани на пазара в страната, но не е влаган в тях, това се разбира от съобщение на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). То е по повод твърдение на неправителствената организация "Активни потребители", че за последната година Системата за бързо оповестяване за опасни храни в ЕС (RASFF) е изпратила 49 нотификации до България за наличието на токсичния газ в различни видове храни, внесени в страната.
Етиленовият оксид има редица приложения в химията и медицината, но при храните се използва като пестицид, дезинфектант и консервант при третиране на някои зърнени култури. Според "Активни потребители" близо 90% от храните, в които е открит химикалът, са или технологични добавки, известни като "гуми", или продукти, съдържащи тези вещества. Те се внасят от Азия и се влагат в готови за консумация храни. Сред рисковите продукти според "Активно потребители" са салати от типа на "Снежанка" и "Руска", сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза и др.
От БАБХ коментират, че при спазване на технологията на употреба етиленовият оксид следва да се изпарява и да не попада в храната. "Ето защо в случаите, по които е нотифицирана и българската държава, се говори за замърсяване, а не за влагане или добавяне на етилен оксид в храната", подчертават от агенцията.
От агенцията казват, че от началото на тази година досега 32 от съобщенията касаят установено наличие на етиленов оксид в съставки и добавки (гума локуст бийн и гума ксантан), които се влагат в минимални количества при производството на точно определени видове храни.
Четири от съобщенията се отнасяли за хранителни продукти, в които са вложени съставки, които съдържат етиленов оксид над определените норми.
"В нито един от случаите не е доказано наличие на етиленов оксид над установените норми в готовия за консумация продукт", уверяват от БАБХ.
Казва се също, че резултатите от мерките и действията на българския компетентен орган са докладвани на ЕК и са били приети. Съобщението завършва с информацията, че потенциална опасност за здравето на човека съществува единствено при ежедневна и дългосрочна консумация на големи количества храна, съдържаща съставка, замърсена с етиленов оксид.