Хигиената на храните - сред основните опасения на европейците

Хигиената на храните продължава да е сред основните опасения на гражданите на Европейския съюз. Това показва проучване на Евробарометър. Голяма част от анкетираните заявяват, че биха обмислили да променят навиците си при приготвянето на храна, а "хигиената" е изтъкната като основна причина за това. А според специалистите спазването на правилата за приготвяне и съхранение на храните може да намали значително риска от хранителни заболявания.
"Сред най-големите предизвикателства, свързани с хигиената на храните, пред които са изправени гражданите на ЕС, са кръстосаното замърсяване по време на обработка на храните, както и развитието на микроорганизми по време на приготвянето на храната и съхранението ѝ в домашни условия", обяснява д-р Валентина Ризи, учен от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Тази европейска институция съвместно с националните органи по безопасност на храните и учените в цяла Европа работи за популяризирането на добрите практики, свързани с хигиената на храните. Темата е във фокуса на европейската кампания #EUChooseSafeFood, част от която през тази година е и България.
"Въпреки че не е свързана пряко с храната, COVID-19 пандемията изигра огромна роля при практиките, свързани с хигиената на храните, като въведе специфични мерки за ограничаване разпространението на различни зарази, в това число и зарази с хранителен произход. Потребителите все повече осъзнават важността на различни хигиенни практики като правилното миене на ръце, а това индиректно допринася и за разбирането на важността на хигиената на храните", допълва д-р Ризи и припомня петте ключови фактора за осигуряване на безопасна храна, определени от Световната здравна организация.

- Добра хигиена - правилно миене на ръцете и дезинфекция на кухненските повърхности
- Разделяне на суровите от сготвените храни
- Топлинна обработка на храната до минимум 70 градуса
- Правилно съхранение на храните според указанията на етикета
- Използване на безопасна питейна вода и пресни продукти за консумация или готвене
"Като национален партньор на кампанията на ЕОБХ - #EUChooseSafeFood, основната ни цел е да насърчим потребителите не само да направят своя информиран избор по отношение на храните, но и да насочим вниманието им към добрите хигиенни практики за тяхното последващо съхранение и обработка", казва д-р Койчо Коев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните.

Шеф-готвачът Никола Симеонов добавя своите практически съвети за съхраняването на храната. "Навсякъде по храната ни има бактерии, въпросът е да не им осигуряваме подходящи условия да се развиват. Термичната обработка, разбира се, върши идеална работа. Температура над 57 градуса убива повечето бактерии, но не всички. Когато температурата отново падне, те продължават да се размножават. Затова най-лошо е да си сготвим много храна, която няма да изядем днес, и да я оставим цял ден на топло в кухнята. Приготвената храна трябва да се охлади и да се прибере възможно най-бързо в хладилника", съветва шеф Никола Симеонов.

Безопасността на храните е важна не само за всеки европейски гражданин, но и за бизнеса. "В нашата организация от много години прилагаме най-високи стандарти за хигиена и безопасност на храните", разказва Добрина Марчева, ръководител отдел "Осигуряване на качеството" в най-голямата компания за търговия на едро в България.

А за друг голям проблем - намаляване на загубата на храни, се прилагат различни подходи и активности, като например стимулирането на консумацията на местни храни. "От 2017 година насам развиваме нашата програма "Отгледано с грижа в България". В нейния обхват попада работата ни със стотици малки и средни производители на българска продукция - плодове, зеленчуци, млечни продукти и яйца, месни продукти. Програмата цели да предложи качествени локални български продукти на нашите клиенти, с доказан произход и стандарти в производството, както и скъсена верига на доставка", допълва Марчева.
От няколко години храните са във фокуса и на кампанията "Фестивал на розовия домат". "Всяка година фестивалът събира на едно място производители и ресторанти, които съхраняват българския автентичен вкус. А тази година, в контекста на стратегията ни sCore, ще превърнем фестивала в "Гастрономически пътеводител за вкуса на България", фокусирайки се върху ястия с български продукти, сътворени от наши клиенти от ресторантьорския сектор", разказва още Добрина Марчева.
А още за кампанията #EUChooseSafeFood може да откриете тук.