Коледна вечеря по арменски (рецепти)

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА®
    КМЕТ В СЯНКА®
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Здравейте, някой знае ли мейла на арменския поп?
    Искам да се оплача за МОЧА.

    РУСИЯ Е ВСИЧКО ЗА МЕН !
  2. Кво ме интересува тва? Тука да не е Армениа?

    МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА
  3. 3 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Да си я яде Арменския поп и да му е сладко.

    https://fatalerror.bg/
  4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Любопитно

    Коледна вечеря по български (рецепти) може ли ?!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  6. 6 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 861 Неутрално

    "Основно: Пасуц долма, или пълнени сарми с нахут, боб и булгур"

    Вече съм ги направила, но от няколко години ползвам рационализация:

    Облепям отвътре форма за кекс, предварително добре намазнена, може и с масло - от тези с отвор в средата, със зелеви листа. Цялата, така че краищата на листата да са подгънати навън. Изсипвам плънката във формата и я загъвам с листата, (може да се изсипе половината плънка, върху нея се нареждат загънати в зелеви листа късчета месо, а който обича - и сланинка, отгоре изсипвам останалата плънка) заливам с 3-4 чаши вода, 1 чаша зехтин, покривам с мокра хартия за печене и после пека за час на 200 градуса и още 15 мин. без хартията. Покривам формата с чиния, обръщам и прехвърлям като кекс - така и режа и поднасям.

    Другата рационализация е следната: листа от голяма зелка срязвам през средата на две като премахват твърдата част на листата. Във всяка половина слагам плънка и завивам на руло (като баница). Нареждам рулата в тава като кръгла баница.
    Разтопявам 1 супена лъжица масло, добавям 1 супена лъжица черен пипер и запържвам. Добавям 2 чаши вода и заливам, покривам отново с мокра хартия и пека за около час на 200 гр. Режа на триъгълни парчета.

  7. 7 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 861 Неутрално

    "Основно: Пасуц долма, или пълнени сарми с нахут, боб и булгур"Вече съм ги направила, но от няколко години ползвам рационализация:Облепям отвътре форма за кекс, предварително добре намазнена, може и с масло - от тези с отвор в средата, със зелеви листа. Цялата, така че краищата на листата да са подгънати навън. Изсипвам плънката във формата и я загъвам с листата, (може да се изсипе половината плънка, върху нея се нареждат загънати в зелеви листа късчета месо, а който обича - и сланинка, отгоре изсипвам останалата плънка) заливам с 3-4 чаши вода, 1 чаша зехтин, покривам с мокра хартия за печене и после пека за час на 200 градуса и още 15 мин. без хартията. Покривам формата с чиния, обръщам и прехвърлям като кекс - така и режа и поднасям.Другата рационализация е следната: листа от голяма зелка срязвам през средата на две като премахват твърдата част на листата. Във всяка половина слагам плънка и завивам на руло (като баница). Нареждам рулата в тава като кръгла баница.Разтопявам 1 супена лъжица масло, добавям 1 супена лъжица черен пипер и запържвам. Добавям 2 чаши вода и заливам, покривам отново с мокра хартия и пека за около час на 200 гр. Режа на триъгълни парчета.
    —цитат от коментар 6 на Галя Станчева


    Пропуснала съм - за първия вариант - подгънатите навън зелеви листа се загъват навътре така, че да покрият плънката и после се залива. Малко по подразбиране съм го написала, та се извинявам.

  8. 8 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2737 Неутрално

    а като десерт се поднася традиционната арменска сладка коледна супа Ануш Абур, позната в България като ашуре
    ========
    Ашуре то е всичко друго но не и супа...
    Вид сладкиш който според ислямските обичаи се приготвя в строго определен месец....и най важното условие е да съдържа най-малко 7 съставки...

    В рецептата за Ани , съставките са също 7 ....+ орехите настъргани и сипани отгоре...

    Bukalemun
  9. 9 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2737 Любопитно

    Оставете ги на хладно за едно денонощие, за да се желират
    ========
    В горещ вид е още по вкусно...
    Най вкусното ашуре е онова в което 4 от седемте му съставки се състоят ...бадеми , фъндък, боб и нар...

    Bukalemun
  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1657 Любопитно

    По Български и по нашенски Северозападен край си е по по най.

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5592 Неутрално

    Пасуц долма е страхотна сърма, голяма и вкусна. Мммм. Сега ще си изям една.
    Аз я ям със сушени сливи (по една във всяка долма/сърма), другата част от плънката е същата, а от подправките мисля че трябва да има малко кимион и индийско орехче.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5592 Неутрално

    Погледнах блога ѝ. Мисля, че е смесена кухня, не е съвсем арменска (тази в арменската част). Няма лошо. Примерно представя малко различно едно основно арменско ястие (хариса) . То се поднася с разтапящо се масло отгоре.
    Пълнените патладжани нямат сирене, просто мацунът (киселото мляко, арменското) е гъсто и отделно се изцежда . Освен това се поръсват обилно с копър и сусам. Грузинската версия слага в плънката и хмели-сунели.
    Да ви е сладко :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #