Ани Шакарян събира късчета минало в своя кулинарен блог

На живо
Дебатът в парламента дали Мария Филипова да стане заместник-омбудсман

Ани Шакарян събира късчета минало в своя кулинарен блог

Ани Шакарян
Ани Шакарян
Когато детето ви иска вредна храна, обещайте да му я купите, ако успее да прочете съдържанието от опаковката. На третата дума те сами се отказват, защото осъзнават, че това не е храна. Съветът е на Ани Шакарян, кулинарен блогър и служител в семейна компания за часовници.
Вече 13 години тя разкрива тайнствата на готвенето и вкусната арменска кухня в своя кулинарен блог "Вкуснотека". Самата тя не е професионален готвач, а маркетинг специалист. Попила е кулинарните умения на своите баби, но прилага и модерни техники. А рецептите, които да предложи на своите читатели подбира с прецизността и критичността на часовникар (семейството ѝ се занимава с часовникарство повече от 40 г.).
Вероятно това е и една от причините блогът ѝ вече толкова години да е сред най-популярните в интернет и да се радва на хиляди последователи. Създадена през 2010 г. библиотеката от вкусове на Ани Шакарян съдържа над 850 рецепти от цял свят, пречупени през авторското й виждане. Осем години по-късно част от тях се появяват и в първата ѝ книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Специално място в нея има арменската кухня, любимата в семейството й.
Шакарян е трето поколение арменка, родена и израснала в България. Нейните предци бягат от арменския геноцид, извършен от Османската империя през 1915 г. и се установяват в България. Тя няма близки в Армения и именно чрез храната търси път към корените си и "късчетата минало", от които и тя е част.
Най-бавната и древна кухня
Специални правила за приготвянето на арменска кухня няма, обяснява Ани Шакарян, но отбелязва, че приготвянето на ястията понякога изисква доста труд и време. "Често отнема цял ден да бъдат приготвени, но крайният резултат е комфортна храна, която гали сетивата", казва тя. Разказва и че кухнята е една от най-древните в света, а като вкусове се доближава до българската.
Три рецепти за коледни арменски ястия вижте тук
Особеност на арменските ястия са многото подправки - често преобладава чесънът, както и свежите зелени мерудии. Любимата подправка на арменците е кориандърът, казва Шакарян, но добавя, че тя самата не го харесва. Готви се с много зеленчуци, най-вече патладжани, чушки, домати, бамя, които най-често се пържат. Предпочитаните меса са свинско, агнешко, говеждо. Много са популярни и шашлиците, и печеното месо на дървени въглища на шиш, което се нарича Хоровац, продължава разказа си Шакарян.
Приготвянето на арменски хляб пък представлява специален ритуал. Блогърката разказва, че той се приготвя в специални каменни пещи, вкопани в земята, които се наричат тунир. След като тестото се разточи и разтегли, се залепва по стените на пещта, където изпръхва. Шакарян обяснява, че в много ресторанти в Армения има специални стаи, където възрастни жени приготвят хляб. И допълва, че за съжаление нито една технология или уред в съвременните домакинства не може да замести стария похват.
Нарът е символ на благодатта и единството в арменската култура.
Ирина Стоилова
Нарът е символ на благодатта и единството в арменската култура.
Самата тя е посещавала само веднъж столицата на кавказката държава Ереван, но впечатленията ѝ са, че "кулинарното пътешествие там е на много високо ниво".
Сто дни да сте в Ереван, стп дни няма да повторите ресторант или ястие.
За богатата си колекция от арменски рецепти Шакарян пък благодари най-вече на двете си баби Арсине и Мариам. Баба ѝ Арсине била майсторка на печивата - баници, арменски курабии, сладкиши, докато баба Мариам била "изключителен виртуоз в това да подреди масата много красиво и изящно". За най-вкусно готвещия в семейството блогърката пък посочва майка си. Семейните рецепти, които се съхраняват в рода ѝ от десетилетия, Ани Шакарян възнамерява да предаде след това на двете си дъщери - Аида и Беатрис.
Грешките в готвенето могат да са и открития
Ани Шакарян не е от кулинарите, които следват строго всяка рецепта. Когато някое ястие я впечатли, се опитва сама да отгатне съставките му и начина на приготвяне, вместо да търси оригиналната рецепта. "Обичам да експериментирам и се старая да добавям по нещо от себе си. Винаги във всяка рецепта има щипка от мен и моят усет за нещата. Едни от най-добрите ми рецепти са се получавали именно, когато допусна някоя грешка по време на готвенето", обяснява тя и допълва, че за да бъде включено дадено ястие в блога, задължително е минало теста на семейството ѝ. Въпреки това отбелязва, че тя самата е най-големият си критик.
"Ако преценя, че дадена рецепта не е подходяща за публикуване или има подводни камъни в нея, т.е. че би затруднила много от читателите, тогава не вижда бял свят. Изключително селективно преценявам кои рецепти да публикувам, така че да съм сигурна, че всяка рецепта се получава," добавя Шакарян.
За нея готвенето се е превърнало във време за терапия и почивка и допълва, че любимият ѝ миг е споделеното време в кухнята с децата.
Ани Шакарян с дъщерите си Аида и Беатрис
Ани Шакарян с дъщерите си Аида и Беатрис
"Това за мен е уют и топлина - да знам, че те са покрай ме, а аз да мога да се отпусна и да се занимавам в кухнята", казва тя. Подчертава, че във всеки момент, когато децата са около нея в кухнята, се опитва да им обяснява всичко, свързано с готвенето. "Надявам се да запомнят тези моменти така, както аз си спомням моментите, прекарани с моята баба в кухнята", отбелязва Шакарян.
Храненето като култура
Въпреки огромното разнообразие от рецепти за сладкиши в блога на Ани Шакарян, тя самата признава, че семейството ѝ се храни много здравословно и изчистено - основно с риба, месо, много зеленчуци и салати - без да спазва някакъв диетичен режим. Тестените изделия са рядкост на семейната трапеза, но затова пък зимно време на нея винаги има супа.
Шакарян отбелязва, че много държи децата ѝ да се хранят с домашно приготвена храна и настоява момичетата ѝ да си носят обяд от вкъщи. Твърди и че те никога не са опитвали храна от популярните в България вериги за бързо хранене, нито я търсят, следвайки примера на родителите си.
Ани Шакарян
Бакхус
Ани Шакарян
На родителите, които не могат да се справят с любопитството на децата си към вредни храни, дава следния съвет: когато детето настоява много да му купите такава храна, го накарайте да прочете съдържанието от опаковката и му кажете, че ако успее да го направи, ще му купите продукта. На третата дума те сами се отказват, защото осъзнават, че това не е храна", препоръчва тя.