Големите проблеми на малките пчели, меда и неговите почитатели

Пренебрежение - тази дума е достатъчна, за да опише отношението на обществото и държавата към пчелите и пчеларите. Хората все още не осъзнават напълно, че пчелите им предоставят безплатно услугата опрашване, а държавата поради същата причина не предлага достатъчно помощ на пчеларите. Това е изводът от разговори на "Дневник" с представители на този бранш.
Екосистемните услуги, каквото е опрашването, са природни блага, които се възприемат за даденост, но при нарушения в екосистемите, какъвто е случаят и с пчеларството, могат да намалеят или дори изчезнат. |
Заради стремежа към по-здравословен начин на живот все повече потребители се ориентират към меда като естествен подсладител. Макар интересът към него да расте в световен мащаб, засега по всичко личи, че проблемите в България остават трайно без решение на държавно ниво, коментират пчелари - допуска се качествен български мед да се смесва със субстанции, които влошават показателите му; използваните в индустриалното земеделие химикали унищожават пчелните семейства; поради обичайно неефективния контрол на държавата във всички сфери, и при меда не може да се разчита на властите да спират порочните практики. Пчеларите описват възможното решение за потребителите с думите "сертификат" и "доверие", съветват хората да открият своя личен доставчик и да са лоялни към него.
Обявени през 2023 г. резултати от проверки на Европейската комисия за меда в страните-членки показаха, че при осем проби от България в три има предположения за измами или съучастие в измама. Данните сочат, че нарушенията са при мед, внесен от Китай и Турция. На европейско ниво информацията показва, че в 46% от изследваните проби е установено прибавяне на захари и други нарушения на директивата за меда.
Колко България произвежда, колко внася и откъде
Данни на земеделското министерство сочат, че през 2022 г. са произведени близо 12 хил. тона мед (11 944 т). Според представители на пчеларския бранш това е далеч над консумацията в страната и по-голямата част, поне 6-8 хил. т се изнася.
От отговори на Министерството на земеделието и храните на въпроси от депутати става известно, че в периода 2020 г. - 2022 г. в България са внесени общо над 10 хил. тона мед:
- близо 6120 т от страни в Европейския съюз, като с голяма разлика най-високият дял е от Полша, следвана от Гърция и Германия
- близо 4497 т от трети страни, като най-много идва от Украйна (около 1911 т), Турция (около 1427 т.) и Китай (около 857 т.)
Министерството съобщава, че през 2022 г. вносът от Украйна, Турция и Китай представлява съответно приблизително 19%, 14% и 5% от целия внос в страната. Данните на ведомството сочат още, че през първата половина на 2023 г. има спад на вноса от приблизително 40% спрямо същия период на миналата година.
(Нелегални) внос и износ, смесване
"Износът е труден, при положение че китайският мед струва 3.5 лв., а българският - поне 5 лв. на едро. Никой бизнес не може да изнася на загуба. Медът излиза скъп, не може да се конкурира и стои в тенекии по гаражи и мазета", казва Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. По думите му оттам идва нуждата за пчеларите да продават меда си на преработвателни предприятия, отново на занижени цени. Те пък може да го смесват с продукт с по-ниско качество, за да намалят цената му и да го изнесат.
"За производителите определяща е изкупната цена на едро от преработватели и търговци. Медът, който те изкупуват, е на обидно ниски цени. Когато се насложат огромният внос от други страни с ниските цени на едро, се блокира реализацията на меда", обяснява Михаил Михайлов, председател на "Обединен български пчеларски съюз", пред "Дневник". Казва, че медът е траен продукт и не се разваля лесно, но, когато не се съхранява правилно, се влошават качествата му.

При мащабни проверки в ЕС Еврокомисията откри фалшив мед и в България
Сергей Петров от платформата "Истински мед" обръща внимание, че голяма част и от износа, и от вноса на мед, са нерегламентирани: "Голяма част от вноса на продукт - това не може да се нарече мед, от Китай е нерегламентиран. Той се смесва с българския мед и използва реномето му, за да бъде изнесен зад граница. Така обемът се увеличава, при това на много ниска цена", обяснява Петров пред "Дневник".
Проблемите - много, контролът - недостатъчен
Всички представители на пчеларския бранш, с които "Дневник" разговаря, посочиха, че контролът на държавата върху качеството на меда е, меко казано, недостатъчен. Михаил Михайлов цитира данни от анализи, според които медът най-често се фалшифицира със захари (захарни сиропи) по време на т. нар. медосбор, тоест, когато пчелите събират мед. Посочва и че в днешно време в продукти, които се продават като мед, има вложен т. нар. изосуит: "Това е царевичен продукт, с който се спекулира и се увеличава обемът на меда, освен захарозата със захарни сиропи".
"Постоянно се говори за това дали е фалшив медът - дали има захар в него, смесван ли е. Но има и друг проблем, за който се говори много по-малко: дали има в меда вредни съставки - пестициди, антибиотици", казва Илия Цонев от Националната научна асоциация по пчеларство. Обяснява, че макар да следва държавата да упражнява някакъв контрол върху недобросъвестните производители и търговци, всъщност се очаква от пчеларите и бизнеса сами да плащат за изследването на проби мед.
Къде е контролът
Четири европейски регламента, две национални наредби и Агенцията по безопасност на храните формално би трябвало да контролират до потребители в България да достига качествен мед, става известно от отговорите на Министерството на земеделието до депутати.
В позицията на ведомството е посочено, че извън редовните проверки по търговски обекти за целите на контрола се взимат проби по линия на няколко национални програми. Министерството изпрати до "Дневник" данни за резултатите от проверките по тях.
От януари до декември 2023 г. за качество са изследвани 126 проби мед, като при едва 12 са открити несъответствия. |
Те са за високо съдържание на глюкоза и фруктоза; захароза; недостатъчен процент на полени; отклонения при хидроксиметилфурфурол (ХМФ). Последното е показател, че е имало продължително нагряване на меда с цел фалшификация или ако дълго е стоял на прекалено топло.
От януари до декември 2023 г. пък за рискови съставки и замърсители са изследвани общо 206 проби, като не са установени несъответствия. |
В изпратената до "Дневник" информация от земеделското министерство прави впечатление, че по програмата за контрол на замърсителите за почти цяла година от страната и от граничните пунктове са изследвани общо едва десет проби.
Всички говорят за мед, но...
Илия Цонев обръща внимание на друг аспект от пчеларството: опрашването, което по думите му е същността на занаята. "Пчелите вече са силно затруднени да опрашват: заради индустриалното земеделие. Използват се безброй видове пестициди, торове и други химикали за растеж. Всичко това пречи на пчелите и ги унищожава", казва Цонев. "В резолюция на Европейския парламент е казано, че 84% от растенията се опрашват от пчели. Храната ни се осигурява чрез опрашване", допълва пчеларят.
Пчеларството е забравеното дете на земеделието и селското стопанство
"Пчеларството е традиционно пренебрегван сектор, тъй като екосистемната услуга на опрашване, която предлагат, е безплатна", смята и Сергей Петров от "Истински мед". По думите му затова и на пчеларите се гледа като на производители, които сами трябва да се справят. Смята, че вместо да разчитат на нищожни помощи, държавата трябва да им предлага обучения за повишаване на квалификацията.
Михаил Михайлов допълва, че при унищожаването на пчели са недостатъчни. Посочва, че дори и даден пчелар да вижда с убеденост, че тъкмо отравянето е причина за измирането на пчелите в кошерите му, на практика е невъзможно да се докаже, че то се дължи на напръскванията без да се направи анализ. Анализите са скъпи за пчеларите, а и глобите са нищожни за възможностите на големите земеделски стопани.
Да си купиш истински мед...
Пчеларите са единни, че дали даден мед е качествен не може да се разпознае по външния му вид.
Илия Цонев обяснява, че потребителите не могат да разчитат на видими показатели като тези дали медът е захаросан, дали е гъст и какъв е цветът му: "Захаросването на меда не е никакъв показател. Всеки мед се захаросва, с изключение на акациевия. По гъстотата не може също да се съди: акациевият мед например е много рядък, буквално течлив, ако е по-скоро изваден, по-светъл на цвят", обяснява Илия Цонев.
Затова съветът им към потребителите е да търсят пчелни продукти със сертификат за лабораторни изследвания или да разчитат на пчелар, за когото знаят, че е добросъвестен и компетентен. "Като потребители носим отговорност да поискаме документ за анализ на меда. Ако не е такъв наличен, да не купуваме и да търсим друг продавач", съветва Михаил Михайлов.
Интервю със Сергей Петров, основател на платформата "Истински мед", която свързва пчеларите с потребителите, четете в понеделник (8 януари) в "Дневник".