Епидемиолог: Внимавайте с какво и къде се храните край морето

Епидемиолог: Внимавайте с какво и къде се храните край морето

"Високите температури през лятото улесняват размножаването на бактериите", напомни тази сутрин епидемиологът Христиана Бацелова в ефира на телевизия Novanews.
Тя препоръчва на всички, които са решили да почиват край морето, да внимават с какво и къде се хранят. "Моят съвет е хората да внимават какво и къде консумират на морето и на плажа, как си приготвят храната и как я съхраняват. Високите температури през лятото улесняват размножаването на бактериите", каза тя.
Бацелова коментира и увеличаването на случаите на COVID-19 в Гърция този месец. "За поредно лято виждаме, че въпреки че COVID-19 e респираторно заболяване, през лятото също има един подем. Това не е нещо, което да е толкова изненадващо. Гърция е дестинация, която е много желана от много туристи. Нормално е да се разпространяват там в момента новите подварианти на вируса", каза тя и поясни, че в момента заболяването протича с по-висока температура, отпадналост, болки в стави и мускулите, болки в гърлото, може да има диария и загуба на обоняние.