Едно наум: Сметка без кръчмар ли направи Алибегов с твърдението за 10% ръст на цените

От 2020 г. досега поскъпването в заведенията е не повече от 10%. Това твърдение направи в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричар Алибегов. Повод за коментара му стана връщането от началото на годината на стандартния ДДС от 20% за ресторантьорския бранш. До него се стигна, след като срокът за временно намалената до 9% заради ковид кризата ставка (действаща от 1 юли 2020 г.) изтече в края на 2024 г. А с неприемането на нов бюджет преференцията за бранша също не беше подновена и ставката беше възстановена на старото си ниво.
Алибегов прогнозира, че ДДС от 20% за заведенията ще е временна мярка и отново ще стане 9% веднага щом започне работа парламентарната бюджетна комисия. Първото й заседание е утре - 7 януари. По думите му в бранша изобщо не разглеждат хипотезата да остане по-високата ставка, а увереността му идва от подкрепата на ГЕРБ, "Възраждане", "ДПС - Ново начало" и БСП, с представители на които имал среща през декември.

Пеевски поиска нулев ДДС за хляба и 9% за ресторантьорите
В опит да защити нуждата от по-нисък ДДС Алибегов обясни, че такава мярка е приета в 24 европейски страни, и то още през 2008 г. Той добави, че от 2019 г. досега случаите с неиздадена от заведение касова бележка са намалели с 50% - спорен аргумент, доколкото издаването на касова бележка е задължително.
Алибегов каза още, че от началото на 2025 г. са поскъпнали токът, водата, минималната заплата и хлябът и всичко това е причина за евентуално поскъпване в заведенията. Припомни, че е призовал колегите си да не вдигат цените заради по-високия ДДС, защото очаква това да се промени. Като други фактори, които могат да ударят бранша, той посочи евентуалното вдигане на акциза за алкохол, бира и цигари.

С неприемането на бюджета ДДС за ресторантьорите отново става 20%, оплакаха се от бранша
Колко е поскъпнал един обяд
Твърдението на председателя на ресторантьорската асоциация, че цените от 2020 г. са скочили с 10%, може да се оспори от всеки клиент, който помни цените отпреди 5 години. "Дневник" реши да свери цените във веригата ресторанти "Рафи", зад която стои Алибегов.
Тъй като менютата в заведенията често се обновяват и не може да се намери информация какви са били цените преди, проверката на "Дневник" обхвана качените във фейсбук страницата на "Рафи" обедни менюта назад през годините. Подобен тип менюта са много разпространени сред хората, тъй като предлагат обяд на по-ниска цена.
През октомври 2019 г. картофена крем супа със сирене се е предлагала за 3.99 лв., а салата "Капрезе" е струвала 4.79 лв. Основните ястия са стрували от 4.99 лв. за яйца по панагюрски до 6.99 лв. за свински врат с ловджийски сос и ориз. Пиците са по 5.99 лв.
През юли 2021 г. супа топчета струва 3.99 лв., докато само 4 месеца по-късно тя вече е 4.99. През ноември 2021 г. се забелязва и лек скок в салата "Капрезе", която достига 4.99 лв. Картофената крем супа запазва цената си от 3.99 лв. Най-скъпите основни ястия също са на цените от 2019 г. от 6.99 лв.
В края на 2022 г. (годината, в която Русия започна война в Украйна и последва енергийна криза) обаче се забелязва ръст в цените на повечето предлагани храни, който е повече от 10%. Картофената крем супа вече струва 4.99 лв., салата "Капрезе" е 5.99 лв., супа топчета поскъпва с още един лев до 5.99. Най-скъпите основни ястия пък вече са на цена от 8.99 лв.
В обедното меню на 16 декември 2024 г. заведението на Алибегов вече предлага крем супа от печени чушки за 6.90 лв., а на същата цена е салата "Витамина". Най-евтиното основно ястие е боб яхния за 8.90, докато най-скъпите са 14.90 лв.
Обобщените цените показват, че от 2021 г. до 2024 г. крем супа в обедното меню е поскъпнала от 3.99 лв. до 6.90, което е над 80% ръст. Цените на салатите трудно могат да се проследят, тъй като има значителни колебания в сезонните цени на зеленчуците, а и самите заведения предлагат различни салати според сезона. Най-скъпите основни ястия през 2021 г. струват 6.99 лв., а в края на 2024 г. те са вече близо 15 лв., което е с над 100% повече. И това е през същия период, през който ДДС беше свалено от 20% на 9% за заведенията.
Вижте в графиката как са се променяли средните цени в заведенията от 2020 г. досега по данни на Националния статистически институт. Представен е процентът на нарастване спрямо същия месец на предходната година за времето, в което ставката на ДДС беше 9%