Лиофилизирана храна - технология за Космоса, за Еверест или война

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на id
    id
    Рейтинг: 260 Неутрално

    Ама как война? Нали искаме справедлив мир?

  2. 2 Профил на Average Person
    Average Person
    Рейтинг: 2578 Неутрално

    Не само за Евересет и космоса, има доста места на Земята, които все още са откъснати от инфраструктурата, и за някои се планира да бъдат държани така
    Не само война... има места по света, каквото ние за щастие не сме, където има сериозни заплахи от естествени злини, като земеттресения, вулкани, урагани, наводнения...
    Но кой каквото го кефи. В щатите има хора които вярват че ще ни нападнат изъвнземни или зомбита :)

    ☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.
  3. 3 Профил на .
    .
    Рейтинг: 1118 Неутрално

    Известен метод на съхранение на храни, който обаче хич не се харесва на търговците. Защото храната губи тегло и то страшно много, цялата вода. По изгоден е обратния процес - поемане на вода от стоката.
    Процеса представлява изпарение на водата с първоначално замръзване и последващо изпарение на леда с помощта на вакум. След като в храната няма вода тя се вакумира в пакети и така може да се съхранява много време , даже години. Защото без вода разни плесени и подобни не могат да се развият. При тая технология понеже няма температура се запазва и структурата и витамини и тн. После с потопяване във вода храната си връща много от началното състояние. Разликата със сушенето е че формата се запазва.

  4. 4 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 405 Неутрално

    До коментар [#2] от "Average Person":
    Не е необходмо да си на някакъв зор, за да си купиш лиофилизирани храни.
    В сайтовете за добавки например масово се продават лиофилизирани плодове, защото траят много повече от изсушените и запазват много по-добре хранителните си качества. Това е удобство за потребителите - по всяко време да можеш да консумираш плодове, които иначе имат малка трайност. И аз съм си купувал, когато са на по-голяма промоция.
    Спомням си, че Атанас Скатов обясняваше, че и когато е в България, понякога ползва от доматените лиофилизирани супи, които купува за експедициите, защото са истински супи, които просто са дехидратирани и много лесни за употреба.

  5. 5 Профил на Любен
    Любен
    Рейтинг: 565 Неутрално

    Предлагат се лиофилизирани ягоди покрити с грис и шоколад - ягодата почти няма вкус /дали защото е била безвкусна по принцип, или заради процеса по изсушаване - не се знае

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5512 Неутрално

    Аз като турист много отдавна си купувам такива храни. Пазарът е разнообразен, не е само за космически полети. Нашите хора обаче трябва да се постараят повече, цените с готови ястия варират между 5 и 8 евро за едно ядене. Според мен има място за конкуренция, защото ще се конкурират ястия и рецепти, а не технологии.
    Колкото до плодовете, почти във всяко ReWe в Германия и в dm може да намерите пакети—30 до 200 грама ягоди. Дъщеря ми ги харесва, но са трошливи.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на ksj251257374
    ksj251257374
    Рейтинг: 1859 Весело

    Лиофилизирана храна - технология за космоса, за Еверест или война
    —цитат от коментар 0 на заглавие


    В космоса определено няма да ходим. За Еверест пак ще ни трудно, ама някой може и да отскочи до там. Вижте за война трябва да се готвим. Тагаренко директно ни го каза. Тъй, че тази храна ще ни свърши работа. Само не разбирам едно. На снимката има сладолед в целофан, а за него ще ни поне трябва хладилна чанта, но това доста затруднява предвижването.

  8. 8 Профил на Подкупен  Цецко
    Подкупен Цецко
    Рейтинг: 456 Неутрално

    България беше водеща страна в производството на такива храни. Но благодарение на един мавър всичко това беше унищожено.

    Пеевски е другарче с Костов!
  9. 9 Профил на Кортик
    Кортик
    Рейтинг: 2150 Неутрално

    Секретните институти с големи заплати рухнаха при пазарна икономика.

    Червена линия, червен картон
  10. 10 Профил на alehandro77 СУПЕР
    alehandro77
    Рейтинг: 116 Неутрално

    До коментар [#8] от "Подкупен Цецко":

    Гледам другарката Филипова ще ги възроди:) все пак кръвта вода не става:)

    Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
  11. 11 Профил на Ivo
    Ivo
    Рейтинг: 595 Неутрално

    Този процес се казва freeze dry и 99% от водата се премахва от ястието, но то остава в същата си форма. По този начин едно ястие може да се съхрани до 30г.! После само прибавяш малко топла вода и вкуса е абсолютно същия, както оригинала! Това е възможно защото всяка една течност е вода и частици или водата е единствената течност!

    Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
  12. 12 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2277 Неутрално

    Лиофилизацията се прилага и при производството на инстантно кафе.
    Сварената течност се замразява при -40°С. Образувалият се слой се натрошава, като се подлага на изсушаване в условия на вакуум, водата се изпарява и се получават сухи кристали кафе, които се дообработват до желания размер на гранулата.
    Не съм фен на това кафе, но преди доста време ми беше любопитно да науча за технологичния процес. :)

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  13. 13 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 661 Любопитно

    Този процес се казва freeze dry ... Това е възможно защото всяка една течност е вода и частици или водата е единствената течност!
    —цитат от коментар 11 на Ivo

    Господине, не всяка течност е вода! Нито пък водата е единствената течност!
    Чак такава неграмотност не съм очаквал от човек, който пише поучения за другите.
    Не е лошо да прочетете от учебниците за агрегатните състояния на веществото и малко да се поограмотите.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #