За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
id
Рейтинг: 260 НеутралноАма как война? Нали искаме справедлив мир?
Average Person
Рейтинг: 2578 НеутралноНе само за Евересет и космоса, има доста места на Земята, които все още са откъснати от инфраструктурата, и за някои се планира да бъдат държани така
☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.Не само война... има места по света, каквото ние за щастие не сме, където има сериозни заплахи от естествени злини, като земеттресения, вулкани, урагани, наводнения...
Но кой каквото го кефи. В щатите има хора които вярват че ще ни нападнат изъвнземни или зомбита :)
.
Рейтинг: 1118 НеутралноИзвестен метод на съхранение на храни, който обаче хич не се харесва на търговците. Защото храната губи тегло и то страшно много, цялата вода. По изгоден е обратния процес - поемане на вода от стоката.
Процеса представлява изпарение на водата с първоначално замръзване и последващо изпарение на леда с помощта на вакум. След като в храната няма вода тя се вакумира в пакети и така може да се съхранява много време , даже години. Защото без вода разни плесени и подобни не могат да се развият. При тая технология понеже няма температура се запазва и структурата и витамини и тн. После с потопяване във вода храната си връща много от началното състояние. Разликата със сушенето е че формата се запазва.
kumcho___valcho
Рейтинг: 405 НеутралноДо коментар [#2] от "Average Person":
Не е необходмо да си на някакъв зор, за да си купиш лиофилизирани храни.
В сайтовете за добавки например масово се продават лиофилизирани плодове, защото траят много повече от изсушените и запазват много по-добре хранителните си качества. Това е удобство за потребителите - по всяко време да можеш да консумираш плодове, които иначе имат малка трайност. И аз съм си купувал, когато са на по-голяма промоция.
Спомням си, че Атанас Скатов обясняваше, че и когато е в България, понякога ползва от доматените лиофилизирани супи, които купува за експедициите, защото са истински супи, които просто са дехидратирани и много лесни за употреба.
Любен
Рейтинг: 565 НеутралноПредлагат се лиофилизирани ягоди покрити с грис и шоколад - ягодата почти няма вкус /дали защото е била безвкусна по принцип, или заради процеса по изсушаване - не се знае
penetrating
Рейтинг: 5512 НеутралноАз като турист много отдавна си купувам такива храни. Пазарът е разнообразен, не е само за космически полети. Нашите хора обаче трябва да се постараят повече, цените с готови ястия варират между 5 и 8 евро за едно ядене. Според мен има място за конкуренция, защото ще се конкурират ястия и рецепти, а не технологии.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertКолкото до плодовете, почти във всяко ReWe в Германия и в dm може да намерите пакети—30 до 200 грама ягоди. Дъщеря ми ги харесва, но са трошливи.
ksj251257374
Рейтинг: 1859 ВеселоВ космоса определено няма да ходим. За Еверест пак ще ни трудно, ама някой може и да отскочи до там. Вижте за война трябва да се готвим. Тагаренко директно ни го каза. Тъй, че тази храна ще ни свърши работа. Само не разбирам едно. На снимката има сладолед в целофан, а за него ще ни поне трябва хладилна чанта, но това доста затруднява предвижването.
Подкупен Цецко
Рейтинг: 456 НеутралноБългария беше водеща страна в производството на такива храни. Но благодарение на един мавър всичко това беше унищожено.
Пеевски е другарче с Костов!Кортик
Рейтинг: 2150 НеутралноСекретните институти с големи заплати рухнаха при пазарна икономика.
Червена линия, червен картонalehandro77
Рейтинг: 116 НеутралноДо коментар [#8] от "Подкупен Цецко":
Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.Гледам другарката Филипова ще ги възроди:) все пак кръвта вода не става:)
Ivo
Рейтинг: 595 НеутралноТози процес се казва freeze dry и 99% от водата се премахва от ястието, но то остава в същата си форма. По този начин едно ястие може да се съхрани до 30г.! После само прибавяш малко топла вода и вкуса е абсолютно същия, както оригинала! Това е възможно защото всяка една течност е вода и частици или водата е единствената течност!
Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!bramasole
Рейтинг: 2277 НеутралноЛиофилизацията се прилага и при производството на инстантно кафе.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рСварената течност се замразява при -40°С. Образувалият се слой се натрошава, като се подлага на изсушаване в условия на вакуум, водата се изпарява и се получават сухи кристали кафе, които се дообработват до желания размер на гранулата.
Не съм фен на това кафе, но преди доста време ми беше любопитно да науча за технологичния процес. :)
vankata1
Рейтинг: 661 ЛюбопитноГосподине, не всяка течност е вода! Нито пък водата е единствената течност!
Чак такава неграмотност не съм очаквал от човек, който пише поучения за другите.
Не е лошо да прочетете от учебниците за агрегатните състояния на веществото и малко да се поограмотите.