Крекери за пътешествия

Човек колкото и добре да живее, рано или късно се налага да пътува с деца.
Подобно пътешествие - често от приятно на пръв поглед занимание, се превръща в катастрофално изживяване, акомпанирано от мрънкане, сърдене, сълзи, лепкави трохи, някоя и друга счупена играчка или скъсана книжа и като краен резултат - нервно напрежение за всички участници.
Дали в самолет, автобус, влак или кола, задържането на вниманието на малчуганите за повече от 20 мин. е изпитание за търпението на всеки родител (понякога и за невинните околни).
Каквато и предварителна подготовка да се направи от идеи за различни занимания и удобства за детето, богат набор от игри, лакомства и забавление, жестоката истина е, че те вършат работа най-много за около два часа. След тях настъпват скуката и лошото настроение, с редки изключения, когато наследникът е надарен със способността да заспива лесно и навсякъде.
Но тъй като това са събития неизбежни за живота на едно семейство, всяка нова идея за удължаване периода на приятно прекарване е добре дошла. А освен игрите, похапването е много важна част, отнемаща достатъчно дълго време, през което малките ръчички да бъдат заети.
Сладките и солени бисквити са особено подходящо допълнение към основните хранения. И тъй като не е нужно да бъдат под формата на вафли или солети, тези домашни крекери са освен много вкусни, но и доста по-здравословни от обичайните гризини.
Основният им плюс е, че могат да бъдат изпечени няколко дни предварително и децата да се включат в подготовката им. Тестото е лесно и приятно за работа, а ако мама и татко осигурят весели формички, с които малчуганите да изрязват крекерите, радостта ще бъде пълна. Чарът им се крие в плътния аромат на зехтин и пълнозърнесто брашно, а сусамът придава свежа хрупкава нотка в крайния продукт.

За направата им са нужни: 4 с.л. зехтин + 2 с.л. меко масло, 1/2 ч.ч. хладка вода, 1 жълтък, 2 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.л. сол, 2-3 с.л. сусам, щипка бял пипер.
Брашното се смесва със содата, солта, пипера и сусама. Добавят се зехтина, маслото, жълтъка и водата, бърка се с дървена лъжица и се омесва средно твърдо, леко ронливо тесто.
Оставя се в хладилника за половин час. Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се разточва на тънко и от него се изрязват крекери в избраната форма – квадратни, кръгли или с форчмичка за сладки. Нареждат се в намаслена и набрашнена тава и се пекат до леко покафеняване. Колкото по-дълго се оставят във фурната, толкова по-хрупкави стават.
На втория ден са дори по-вкусни, отколкото в началото, а детският кикот при вида на хрупкави крокодили или котараци, гарантират поне за известно време доброто настроение на всяко пътешествие.