Домашен чай в домашни чашки

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 515 Разстроено

    При нас няма "култура" с пиенето на чай !

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  2. 2 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 120 Неутрално

    Направо се чудя на авторите от къде ги измислят такива весели и позитивни работи...

  3. 3 Профил на Тъмносин вирусоносител
    Тъмносин вирусоносител
    Рейтинг: 1014 Неутрално


    Да уточним:

    Има четири вида чай...черен, червен, зелен и жълт...

    Всичко останало е отвара от билки...

    Иначе на мен ми харесва и ройбоса...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  4. 4 Профил на Бил Тамусен
    Бил Тамусен
    Рейтинг: 796 Весело

    Билковият чай е вече почти забравен в Западна Европа, където има „култура“ в пиенето на чай.

  5. 5 Профил на mediator37
    mediator37
    Рейтинг: 177 Неутрално

    До коментар [#3] от "Six feet under":

    Има два основни вида чай- жълт и червен.
    Зеленият е фракция на жълтия;
    Черният е фракция на червения.

    Има ли живот след демокрацията ?
  6. 6 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 965 Любопитно

    [quote#1:"USSR"]
    При нас няма "култура" с пиенето на чай ! [/quote]

    -"Кафе и чай по правилата
    И сега, като ви кажа, че и пиенете на кафе си има етикет, сигурно ще се разсмеете... Ще изчакам да ви мине обаче и ще ви споделя една любопитна и много показателна история за това как ние, хората, слагаме правила, за да си създаваме ритуали. А имаме нужда от ритуали, за да придаваме празничност на иначе съвсем делнични събития. Или, казано с други думи, за пореден път ще се опитам да ви убедя, че етикетът не е нищо друго, освен приятен начин да вършим обичайните неща.

    Да пийнем по едно кафенце!

    Тази реплика вече отдавна има силата на фраза, която разчупва напрежението. “На кафе” правим какви ли не неща - подписваме договори, правим запознанства, разказваме най-интимните си тайни, флиртуваме, оставаме насаме със себе си. От обикновена ободряваща напитка кафето се е превърнало в социален фактор - около вкуса му се обединяваме, ароматът му ни носи спокойствие и разпалва емоционалната ни памет, а според това как го пием си правят изводи за нас - силното горчиво еспресо е за “коравите”, сладкото е за “непрофесионалистите”, американското е за “новото поколение”, а турското е “отживелица”.

    Кафе или чай

    Когато етикетните норми са се създавали, чаят е бил основната “социална” безалкохолна напитка. През седемнайсети и осемнайсети век той е бил истинско богатство и самият факт, че го притежаваш, е бил доказателство за принадлежността ти към една по-висша прослойка на обществото. Добрите английски домакини са държали скрит в диплите на полите си ключа от шкафа, където се е съхранявал чаят, а приготвянето му било истински ритуал.

    Всъщност културата на пиене на чай дължим на добрия апетит на една английска принцеса. Тъй като била вечно гладна, тя не можела да издържа, без да похапне нещо между обяда и вечерята. Някъде около пет следобед въпросната принцеса Ана поръчвала на прислугата си да й поднесат малки квадратни сандвичи със сьомга, апетитни топли хлебчета с конфитюр и масло плюс 3-4 вида петифури и дребни сладки. Хапвала ги по халат, като поглъщала жадно храната с помощта на чаша топъл черен чай. Понякога го гарнирала със захар и мляко и винаги го пиела в скъпи порцеланови чаши. Гладната принцеса обаче имала и завиден апетит за клюки и интересни истории, така че се нуждаела от компания. Започнала да кани приближените си придворни дами и приятелки на чаша чай, като ги посрещала по пеньоар в покоите си. И тъй като в историята прищевките на благородниците почти винаги се превръщат в национални традиции, скоро цяла Англия взела да пие чай в 5 следобед и да организира малки елегантни партита по този повод.

    Днес в етикета на класическата английска чаена церемония влизат всякакви правила - като това как точно трябва да се бърка чаят в чашата и какъв е начинът да подадеш готовата чаша с чай на госта си. От онези времена до ден днешен обаче е валидно правилото, че еликсирът винаги се пие в порцеланова чаша с чинийка, която се държи в ръка, и чашката се поставя върху нея всеки път след отпиването. При кафето е точно обратното - веднъж поднесено, можете да го пиете и като държите само чашата в ръка, спокойно оставяйки чинийката да си стои на масата пред вас. Както казват англичаните, чинийката и чашата на чая са женени, докато тези на кафето просто си другаруват.

    Още малко чаени правила

    Чаят е единствената напитка, която не изисква да се изчаква всички да са готови, за да започне пиенето. Идеята е, че той трябва да е топъл, и затова, когато ти го сервират, получаваш правото веднага да отпиваш. Добрата домакиня, която кани гостите си на чай, трябва да го поднася на всеки от тях лично. При това напитката трябва да е напълно готова за консумация. В миналото английските домакини са си водели списъци с капризите на постоянните си гости, така че са знаели добре например, че мистър Джоунс пие чая си с една лъжичка захар и капка мляко, докато лейди Джейн обича неподсладен чай, но добре гарниран с хапки. Задължително е било още да знаят дали гостът е левичар, или си служи по-добре с дясната ръка, за да му подадат съответно чашата удобно за него - с кукичката за хващане откъм по-активната ръка.

    Едно много специално правило за чая, което се е прехвърлило и върху кафеената ни култура, е, че когато пием тези напитки, си даваме почивка и изискваме спокойствие. Чаят не се сърба, точно както и кафето. Да не забравяме обаче, че в Турция е точно обратното - кафето трябва да се отпива с шумно сърбане. Това е знак, че изпитваш удоволствие от вкуса му и от компанията, с която го споделяш.

    ... и правилата на кафето

    Кафето е ободряваща напитка, затова се предлага предимно сутрин и в ранния следобед. В много страни например почти не можете да си поръчате едно хубаво силно еспресо след 4 следобед - просто няма да ви го приготвят. Италианците са царе на доброто силно еспресо и го поднасят в малко количество, но изключително горчиво и концентрирано. За един истински италианец да поискаш американско кафе, е равносилно на обида. Случвало ми се е да не искат дори да ми го сервират само защото според традициите им това е откровена обида за качествата на напитката.

    Правилото за поднасяне на кафе включва към него винаги да се дава чаша вода. Това важи особено за турското (което в Гърция по никакъв начин не наричайте така - казва се гръцко и толкоз! - б.а.)кафе. Добрите домакини поднасят и малка кафеена бисквитка, която има задачата да убие малко от горчивината на напитката. Захарта в пакетчета е индустриална измислица, затова в качествените ресторанти и на изискани места следва да ви я поднесат в захарница с лъжичка. За сметаната на прах или в пластмасова опаковчица важи същото правило. Ако секретарката например трябва да впечатли бизнеспартньорите ви, по-добре да си направи труда да налее истинско мляко в порцеланова каничка.

    Кафето се сервира след храната, ако сте на обяд, защото идеята му е да освежи вкуса ви и да премахне неприятните аромати от вече изядените блюда. Когато се сервира кафе, трябва да ви светне червената лампичка, че скоро ще е време да си тръгнете. Обикновено от този акт до напускането на събитието има 15-ина минути. Опитайте се да ги оползотворите, като размените визитни картички (припомням, че те не се разменят по време на храна!), да направите изводите от срещата и да размените обичайните любезности. Последните глътки от еспресото не се разклащат - това се прави само с турското кафе, за да може по този начин да се обере вкусната пяна отстрани на чашата.

    Малко недоразумения

    Най-голямото от недоразуменията, свързани с кафето, е, че то непременно изисква цигара. Доброто кафе има статута на добър и качествен алкохол или много изискана храна. Затова трябва да се вкусва с търпение и удоволствие, а не да се пие с придатъци като някакъв там цигарен дим. Виж, кафето с добра пура е като уискито в същата комбинация - кефът идва от последователността на вкусовете и играта между тях.

    Тъй като кафето си има източен екзотичен произход, пиенето му е свързано с доста суеверия. Когато сте на среща с бизнес партньори обаче, избягвайте да правите кръстове върху чашата, да я клатите, или пък да се взирате в стените й, когато сте изпили съдържанието.

    Когато ме питат кое е по-изискано да се пие - кафе или чай, винаги отговарям, че изискаността не е в самата напитка, а в начина й на консумиране. Добрият чай е насипният, не този на пакетчета. Въпреки това по-вероятно е да ви сервират чашата с пакетчето в нея и поклащащ се конец отвън. Правилният начин да се отървете от него е, като го поставите върху лъжичката и навиете конеца около възглавничката, за да изцедите водата. Не пийте никога чая, докато пакетчето е още в чашата!

    Да не забравя и още нещо - лъжичката от чай и кафе е само за разбъркване, затова не се изкушавайте да я облизвате."

    /МАРИЯ КАСИМОВА, консултант по етикет и протокол/

  7. 7 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 853 Неутрално

    Чаят не само през зимата е ок, през лятото също, особено зеления ... ех, лято ...

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  8. 8 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 515 Весело

    До коментар [#6] от "benkovski11":

    +

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  9. 9 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Неутрално

    До коментар [#4] от "Balkanson":

    Ти така си мислиш. За твое сведение в Западна Европа има невероятно разнообразие от билкови смеси, само дето са и 3 пъти по скъпи от обикновения чай, ама...

  10. 10 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Неутрално

    До коментар [#5] от "mediator37":


    Прав си. Има само 2 вида чай - ферментирал и неферментирал, всичко останало са вариации.

  11. 11 Профил на николай
    николай
    Рейтинг: 233 Весело

    Преди време, в България чаят се свързваше основно с някоя болест - като деца пиехме чай от лайка за гърло, или коприва за стомах, или мащерка за храносмилане... и никак не ни харесваше.

    Дълго време мразех чая, асоциирайки го с детски спомени...

    След това преоткрих приказния аромат на липата, шипката, каркадето - и с няколко капки лимон - са чудесна напитка и то целогодишно.

  12. 12 Профил на Бил Тамусен
    Бил Тамусен
    Рейтинг: 796 Весело

    До коментар [#9] от "luda_krava": Не мисля. Знам.

  13. 13 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#7:"deepdp"]Чаят не само през зимата е ок, през лятото също, особено зеления ... ех, лято ... [/quote]
    ----------------------------
    Горе главата ,лятото кажи речи ,чука вече на вратата !

  14. 14 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1416 Весело

    Всъщност-да добавя към предния си коментар-Лятото този чай ще го приготваме в пъпеш (или диня ) и ще може да се пие изстуден.

  15. 15 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Неутрално

    До коментар [#12] от "Balkanson":

    Ми не знам, какво знаеш, но в нашето квартално магазинче има поне 5-6 различни вида билкови смеси, без да броя ройбоса, а в големия супермаркет, в който работя, са между 10 и 15 вида.

  16. 16 Профил на serafin
    serafin
    Рейтинг: 458 Неутрално

    И кафето и чаят, добре приготвени си имат своето очарование.
    Бидейки малко нещо технократ не мога да разбера хората, които пият дълго еспресо. По този начин убиват финия вкус на леките съставки на кафето...
    А за чая - винаги и по всяко време

    Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
  17. 17 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1416 Весело

    Чудесна идея - чай с лимон и мед и с лек аромат на ябълка!

  18. 18 Профил на Мерудийкова СУПЕР
    Мерудийкова
    Рейтинг: 620 Неутрално

    Чаят, освен всичко друго, е и силен детоксикант. Ако човек няма навика да пие големи количества вода дневно (важно условие за успешна детоксикация), може да замести с чай - по няколко чаши на ден, колкото повече - толкова по-добре.
    А студеното мляко е много добро средство за мигновено охлаждане на чая - в смисъл, поне да му се изгони пАрата.

  19. 19 Профил на Peacock СУПЕР
    Peacock
    Рейтинг: 808 Весело

    Много прятен, занимателен и вкусен начин за пиене на билков чай!

    Още две идеи които съм опитвал преразказани набързо:

    - Супа сервирана във хляб със твърда кора във форма на кълбо! Отрязан капака като на диня - издълбана средината, сипва се супата и се затваря с капака за да е топла! Вкуснотия

    - Плодова мелба сервирана във малък жълт пъпеш - отрязан отгоре капака както режем диня, почистени семките и напълнен със сладолед и дребни парченца подходящи плодове! Украса, добро охлаждане и да Ви е сладко!

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  21. 21 Профил на Бил Тамусен
    Бил Тамусен
    Рейтинг: 796 Весело

    До коментар [#15] от "luda_krava": В турската махала на Мюнхен ли?

  22. 22 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Неутрално

    До коментар [#21] от "Balkanson":

    Не, в предградие на Копенхаген, насело предимно с датчани.

    Глупаво е да си мислиш, че знаеш всичко и да правиш всеобхватни заключения. Рискът да сгрешиш е твърде голям.

  23. 23 Профил на kkk_20
    kkk_20
    Рейтинг: 1044 Неутрално

    Браво, чудесна идея!

  24. 24 Профил на Бил Тамусен
    Бил Тамусен
    Рейтинг: 796 Весело

    До коментар [#22] от "luda_krava": Jeg vet at København er veldig multi-kulturistisk.

  25. 25 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Неутрално

    Абе има нещо такова, но мястото, където живея си пада малко пенсионерско и почти няма чужденци, предимно баби и дядовци датчани са.

  26. 26 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1041 Весело

    До коментар [#24] от "Balkanson":

    Тюх, все забравям да натисна линка за отговор, унскюль!

  27. 27 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 853 Неутрално

    Чудесно!

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  28. 28 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1416 Весело

    Днес мислех да си правя такъв чай, но ми се досвидя ябълката и си я изядох, а чая си го направих в чашка!

  29. 29 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Принципно черен чай в къща с деца не се оставя че току виж си направили с повече от една лъжичка като са сами и станало весело...
    Понеже гледам има специалисти тука, та да питам - турският чай, тоз който го наричат черноморски там - какъв е? Черен ли е?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация

Още по темата

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #