Палачинки в неделя

Палачинки в неделя

Палачинки в неделя
Неделя сутрин е време за бавна, гореща закуска, за пижами до обед, чай и топло мляко за малчуганите, а за мама и татко – големи чаши с кафе. Колкото и тривиално да звучи, именно тези няколко часа са идеалното време за цялото семейство да се събере около отрупаната с лакомства маса и да се забавлява без да бърза за училище, детска градина или работа.
Любимите вкусове за традиционна неделна закуска са различна за всяка къща - мекици или топла баница, пържени филийки или разнообразни сандвичи, много плодове и овесени ядки, а защо не и бъркани яйца? Но палачинките, палачинките определено стоят на първо място в повечето семейни класации и са се превърнали в едно от най-вкусните клишета за вкусно похапване през почивните дни.
Направата на обикновените палачинки, колкото и проста да изглежда, всъщност не винаги е такава и крие доста подводни камъни. По-големите деца могат смело да участват в приготвянето им, но за по-малките обръщането с подхвърляне към тавана си остава виртуозно изкуство.
За тях обаче са идеални американските палачинки. Мънички, пухкави, лесни за направа, симпатични на външен вид и ароматно вкусни. В забъркването и обръщането им могат да се включат смело, докато мама и татко ги наглеждат около горещия тиган. Подредени на купчинка, поляти с мед, сладко или кленов сироп тези палачинки се превръщат в сочно удоволствие. Но в комбинация с шоколад са наистина съвършени.
А защо не шоколадът да е вътре в тях? Докато палачинките се изпичат той се разтапя внимателно, образувайки малки кратери сладко какао и след това трябва само да бъдат излапани, докато са още топли. Идеално занимание за цялото семейство, нали?
Продукти за палачинките: 2 яйца, 2 с.л. захар, 1 с.л. разтопено масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер, щипка сол, ванилия, 100 г шоколадов чипс или шоколад начупен на малки парченца.
Яйцата, захарта, маслото и прясното мляко се разбиват с миксер на хомогенна смес. Постепенно се добавя брашното с бакпулвера, солта и ванилията и се бърка с миксера, докато се получи гъсто тесто. Оставя се да почине за 5 мин. Шоколадовите парченца се добавят накрая и се разбъркват с лъжица.
Палачинките се пекат в добре загрят тиган, намазан съвсем леко с масло. От сместа на разстояние една от друга се сипва по 1-2 с. л. (да има в нея и от шоколадовите парченца) и се оформят малки кръгли палачинки. Всяка се обръща, когато краищата се зачервят и се пече и от другата страна.
След като палачинките се махнат от котлона се намазват, още топли, с бучка масло. Сервират се поръсени с пудра захар или друга сладост по желание.