За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 Неутралносупер са !!!
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!ръпончо
Рейтинг: 1560 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
Много народ тук се е взел насериозно! :)Кога успя да ги направиш и да ги опиташ?
jubal harshaw
Рейтинг: 1291 Весело"но с дъх на кафява захар,"
http://jubalharshaw.wordpress.comКандидат-готвачите, да ви светна, че "кафявата" захар, която се продава е рафинирана бяла, на която се добавя малко меласа за цвят. Съответно между "кафявата" и бялата няма особена разлика.
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2587 ВеселоДо коментар [#2] от "ръпончо":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!правили сме ги преди
bramasole
Рейтинг: 2206 ВеселоДо коментар [#3] от "jubal harshaw":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рАз купувам нерафинирана кафява захар, която има особен карамелен вкус. Изключително хигроскопична е, няма кристалната структура на бялата захар, но, освен, че е полезна, мъжът и синът ми я предпочитат.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1291 ВеселоДо коментар [#3] от "jubal harshaw":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoДа, като "ръжения хляб" и други "тъмни и полезни" видове хляб.
Пък и овеса не беше ли за кончетата?
До коментар [#2] от "ръпончо":
Кмета бърз той, готви за секунди.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
jubal harshaw
Рейтинг: 1291 ВеселоДо коментар [#5] от "domakinq":
http://jubalharshaw.wordpress.comВервай си, помага. Нерафинирана захар не се продава почти никъде, главно щото никой не я произвежда за разфасоване. В София със сигурност не продават - обиколил съм всите "органични" магазини и магазинчета, щото ми трябваше веднъж. Всъщност, те самите не знаят какво продават, но това е друга тема
А това, което описваш е точно захар с добавена меласа постфактум. И вкусът идва от добавената меласа, и хигроскопичността. Колкото за "няма кристали" - има, всичката захар има, просто са по-малки и не се виждат.
ръпончо
Рейтинг: 1560 ВеселоДо коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":
Много народ тук се е взел насериозно! :)То е ясно, че това е причината!
Хубаво е, че има човек, който ги е пробвал и споделя мнението си.
jubal.harshaw
Рейтинг: 0 Неутрално[quote#5:"domakinq"]Аз купувам нерафинирана кафява захар..."[/quote]
Ако погледнем цените, кафявата захар е най-скъпа и това обикновено се обяснява с нейното транспортиране от плантациите за захарна тръстика до магазините. Но пък повечето производители твърдят, че високата цена се дължи на скъпата й преработка. И все пак истината е, че високата цена се диктува от модата.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Fergurina
Рейтинг: 891 Неутрално[quote#5:"domakinq"]Аз купувам нерафинирана кафява захар, която има особен карамелен вкус. Изключително хигроскопична е, няма кристалната структура на бялата захар, но, освен, че е полезна, мъжът и синът ми я предпочитат. [/quote]
"Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."Това, че е по-полезна от бялата захар, е огромна заблуда.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
ybh161151101
Рейтинг: 162 ВеселоАвторката на статията изглежда като човек, на който не може да не повярваш, когато ти говори за разни вкусотийки!...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
gallodoro
Рейтинг: 557 НеутралноДо коментар [#14] от "ръпончо":
Имаш дефект на мозъчните връзки.
Тsonkooo
Рейтинг: 1291 НеутралноИстинска задравословна храна.
Могат да се направят и бонбони "Рафаело".
http://www.zemianazaem.com/archives/357
bramasole
Рейтинг: 2206 НеутралноДо коментар [#10] от "jubal.harshaw":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рДо коментар [#12] от "awake":
Кафявата захар е по-скъпа, защото се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок, затова и "кристалчетата" й са изключително дребни. По време на преработката й не участват не само хим. агенти /като при бялата/, а и добавки от разл. вид. Кафявата захар съдържа фосфор, магнезий, калий, желязо и др. елементи, също и минерали, които липсват в бялата.
Ето, затова е по-скъпа и полезна.
Доколянков
Рейтинг: 668 НеутралноВярно че по кафенетата,кафявата захар изглежда по-скоро оцветена.
„Луната е обитаема, защото там свети."jubal harshaw
Рейтинг: 1291 Весело[quote#19:"domakinq"]Кафявата захар е по-скъпа, защото[/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.comЗащото добавянето на меласата в бялата захар не е безплатно.
[quote#19:"domakinq"]Кафявата захар съдържа фосфор, магнезий, калий, желязо и др. елементи[/quote]
Да, те идват от добавената меласа.
Въобще, освен ако не купуваш нещо като демерара, турбинадо, мусковадо или там френската марка, която ми убягва в момента е почти сигурно, че пазаруваш смес.
Не, че има особена разлика, захарта е захар. За здравословно хранене - само медец и то по малко.
Apolon ot Tiana
Рейтинг: 462 НеутралноИстинската кафява захар е така наречената сурова ( нерафинирана ) захар. Най много меласа има тази от захарната тръстика.България я внасяше от Куба като суровина за рафинирана захар. Сега със квотите отпускани от ЕС и разпределението им от години по един и същ начин, се направи така, че и в този бизнес монополът да е също както с горивата и от там......всичко ви е ясно България в началото на 21 век, член на ЕС в безпътица.
apoloniyСладките са наистина много вкусни именно със сурова захар. Другото е някакъв сурогат, който струва по скъпо от бялата захар.
По принцип суровината, суровата захар, трябва да е по евтина от крайния продукт, бяла рафинирана захар.
От тази захар се прави неповторимия кубински ром познат от "Булеварда на рома" с незабравимия Лино Вентура и Бриджит Бардо!
desen
Рейтинг: 213 НеутралноВсички сладки,приготвени от овесени ядки, брашно от трици и други пълнозърнести са много полезни и вкусни, но нека се изключи,така наречената кафява захар, а за посладител се остави само медът и след изпичане се полеят с малко разтопен шоколад,за да 'грабнат очите'.
А продаваната у като кафява е само оцветена- било с меласа,било с кафява боя.
Идентифицира се, като се разтвори във вода.Ако водата след разтопяването и не си промени цвета в кафяв,само тогава е натурална.
Някой вече спомена, че нерафинираната захар няма как да е по-скъпа от обработената и никакви обяснения за разходи за транспорт не са верни.
Та нали захарните ни заводи/на ГГанчев/ обработват нерафинирана в рафинирана/бяла захар.
Защо не пуснат на пазара натуралната,която явно трябва да бъде на по-ниска цена,поради спестени разходи за обработка.
Ето там е ключът. Така е и с нерафинираното олио.
Обливът ни колко са полезни, юркаме се да ги търсим,лъжат ни и обратно на логиката -цената в пъти по-висока.
Но контролните ни органи,които трябва да следят как се ценообразуват стоките или не си вършат работата, или са добре 'мотивирани'.
А с всичките продукти, които изброих по-горе, медът може да се замени със сирене или извара и с чаша чай или прясно мляко са страхотна закуска.
Приятен апетит!
Fergurina
Рейтинг: 891 Неутрално[quote#19:"domakinq"]Кафявата захар съдържа фосфор, магнезий, калий, желязо и др. елементи, също и минерали, които липсват в бялата. [/quote]
"Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."Много са ниски стойностите, дори когато захарта е с високо качество.
"Захарта с по-едрите кристали е най-качествена, тъй като е функция на първичната кристализация от богатия на витамини и минерали тръстиков сироп и е с по-високи хранителни стойности."
http://regal.bg/show.php?storyid=984319
desen
Рейтинг: 213 НеутралноВсички сладки,приготвени от овесени ядки, брашно от трици и други пълнозърнести са много полезни и вкусни, но нека се изключи,така наречената кафява захар, а за посладител се остави само медът и след изпичане се полеят с малко разтопен шоколад,за да 'грабнат очите'.
А продаваната у като кафява е само оцветена- било с меласа,било с кафява боя.
Идентифицира се, като се разтвори във вода.Ако водата след разтопяването и не си промени цвета в кафяв,само тогава е натурална.
Някой вече спомена, че нерафинираната захар няма как да е по-скъпа от обработената и никакви обяснения за разходи за транспорт не са верни.
Та нали захарните ни заводи/на ГГанчев/ обработват нерафинирана в рафинирана/бяла захар.
Защо не пуснат на пазара натуралната,която явно трябва да бъде на по-ниска цена,поради спестени разходи за обработка.
Ето там е ключът. Така е и с нерафинираното олио.
Обливът ни колко са полезни, юркаме се да ги търсим,лъжат ни и обратно на логиката -цената в пъти по-висока.
Но контролните ни органи,които трябва да следят как се ценообразуват стоките или не си вършат работата, или са добре 'мотивирани'.
А с всичките продукти, които изброих по-горе, медът може да се замени със сирене или извара и с чаша чай или прясно мляко са страхотна закуска.
Приятен апетит!
desen
Рейтинг: 213 НеутралноСъжалявам и се извинявам за неволното повторение.
Мишуга
Рейтинг: 110 НеутралноС тая меласа... май не ви е ясно какво точно е меласа и как се добива.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Меласа
Бърши Моди , хартия бол
Рейтинг: 111 РазстроеноДо коментар [#16] от "jubal harshaw":
cЕ, след всичките ни "дърления", как да не ти сваля шапка? Мъжкарят се познава по това... Да дава рамо и на опонента си...
Чаткаш какво казвам... Не очаквах... Наистина... Иначе - пак можем да се псуваме... Но това няма да ми отнеме нищо...
Нали знаеш - мъжкарите се псуват, но това е "дума дупка не прави"...
Никога не съм те смятал за "форумен враг", и винаги съм чел коментарите ти с внимание... Дори, когато сме се псували...
Понеже си точен...
Е... Няма как да го кажа по-добре...
Чаткаш...
Десен
Рейтинг: 1291 Неутрално[quote#21:"jubal harshaw"] За здравословно хранене - само медец и то по малко.[/quote]
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Нищо подобно, меда е тежък, разграждането му натоварва изключително много метаболизма и като цяло не е кой знае колко полезен.
За разлика от фруктозата чието разграждане до кръвната глюкоза е в пъти по-лесно, бързо и ефективно.
По магазините има вече достатъчно фруктоза.
Айде кажи ми сега че и тя е захароза и е просто по-ситно смляна захар.
noctacom
Рейтинг: 565 Неутралномеда е тежък,..... не е кой знае колко полезен
busy not easyтакива като тебе доказваха , че цигарите са всъщност полезни
Десен ...... аре у лево
Мишуга
Рейтинг: 110 НеутралноДо коментар [#30] от "ludmil":
Пробвай сам - 2 супени лъжици мед с 2 супени лъжици орехи и ми кажи дали после не ти е тежко.