Авокадо в четири измерения

Авокадо в четири измерения

Авокадо в четири измерения
Авокадото е смешен плод. Зелено е и има странна форма. На пипане "месото" му прилича на масло, но с нюансите на жаба. Не мирише вкусно. Не е сладко. Изобщо какъв плод е това?
Така питат малчуганите, а мама и татко уморено отговарят: полезен! Но повечето родители знаят, че тази думичка не е направила нито една храна по-привлекателна за децата.
Авокадото освен във вида на популярното гуакамоле, което не допада особено на подрастващите, може да се сервира в много различни амплоа, дори и маскирано, така че да се хареса и изяде, а защо не и да стане любимо.
Първото му превъплъщение е като съставка в млечен шейк. Какво е нужно? Студено мляко, шепа ягоди, сърцевината на едно меко авокадо, мед или кафява захар на вкус. Всичко се разбива в шейкър (или пасира), докато се получи гъста напитка с неопределен цвят, но пък много вкусна. Сервира се веднага, за закуска или след уморителна следобедна игра.
Авокадото, богато на мазнини, играе чудесна роля и във вечерята на малчуганите. Това бързо ястие могат да приготвят и сами или с малко помощ от мама и татко. Нужно е едно авокадо и две яйца. Плодът се разрязва на две, маха се костилката и в образувалата се дупка на всяка половинка се чуква по едно малко яйце. Посолява се и се запича във фурната. Подхожда си със салата от белени домати и сирене.
Авокадо в четири измерения
И понеже авокадото е плод, идеално пасва и в десертите. Всеки път, когато децата поискат шоколад, можете да им предложите този шоколадов крем. Никога няма да познаят какво има вътре, но след като научат, най-вероятно ще пожелаят да си го приготвят и сами. Нищо по-лесно от това! За две порции са нужни месото на едно авокадо, два добре узрели банана, 2 с.л. какао и мед на вкус. Всички продукти се пасират до получаването на гладка смес. Задължително се опитва няколко пъти и ако има нужда, се добавя още какао или мед за плътен и наситен вкус.
Авокадо в четири измерения
Върхът в пирамидата от изкушения с авокадо се нареждат обаче тези меки сладки с негово участие в компанията на крема сирене и маково семе. Сам по себе си плодът не се усеща в тях, но им придава нежен цвят и фин завършек на цялостния нежен вкус. Въоръжете децата с по един шприц и ги оставете да се забавляват с тестото. Хапването и насладата от резултата след това са за цялото семейство.
За направата им са нужни: 200 г меко масло, 1 авокадо, 250 г крема сирене (безсолно), 300 г пудра захар, ванилия, 460 г бяло брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 3 с.л. мак.
Авокадото се срязва на две, маха се костилката и вътрешността му се изгребва, слага се в голяма купа и се разбива с миксер заедно с маслото, крема сиренето и пудрата захар. Добавят се ванилията и маковото семе, разбърква се с лъжица. Изсипва се брашното, предварително смесено с бакпулвера, и се обърква хубаво – получава се гъсто, лепкаво и меко тесто – ако лъжицата не се справя, доомесва се с ръце.
Взима се шприц или пош и се избира накрайник с широк, назъбен отвор. Пълни се от сместа и в тава, застлана с хартия за печене, се шприцоват малки сладки. Пекат се в предварително загрята на 180 г. фурна, докато ръбчетата им покафенеят леко – не ги препичайте, за да останат меки.