За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Мародера
Рейтинг: 0 НеутралноДа ме прощава авторът, ама статията не е добре списана. Червената нишка е маскиране на авокадото. Защо тогава да пръскате пари (авокадото не е никак евтино), само и само да не го забележите? Освен това е спорно какво точно е авокадото- плод или зеленчук. Странно, но е точно така.
Целта не бива да бъде маскиране на авокадото, а подбиране на съвместими кулинарни съставки, които да подчертаят присъствието му и да му дадат възможност то да се прояви в един гастрономически желан аспект.
Мародера
Рейтинг: 0 НеутралноПредлагам ви една "моя" бърза рецепта за наяждане с авокадо. 3-4 плода авосадо, около 200 гр. сирене. Чер пипер и магданоз на вкус, две-три скилидки чесън. Всичко това го пасирате. Става за ядене веднага, но е хубаво да отлежи една нощ, за да се разпространят добре всички вкусове из цялата смес.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 1894 Неутралноако няма какво друго да се яде ке ручаме и авокадо !
Libertarianism is just anarchy for rich peoplehackum
Рейтинг: 355 НеутралноДо коментар [#1] от "Мародера":
Технически е плод.
Доматите и краставиците също са плодове, макар че хората ги наричат зеленчуци.
омбре
Рейтинг: 374 НеутралноДали е плод или не Авокадото не е никак вкусно...от тук нататък вече, е въпрос на умствени упражнения.
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКОЧардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#2] от "Мародера":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24[quote#2:"Мародера"], но е хубаво да отлежи една нощ, за да се разпространят добре всички вкусове из цялата смес. [/quote]
=============================
По този повод по- старите от мен хора са казвали следното за готвените ястия :
- Да се венчее през нощта ! (думата идва от венчавка , сиреч сватба )
А това е именно с тази цел - ароматите да се карандишат , омешат и да се формира един нов общ аромат, без доминиране на някой .
Lary2
Рейтинг: 576 ЛюбопитноДоколкото аз знам разграничаването между плодове и зеленчуци е дали са едногодишни или многогодишни растения.
Бъди такъв за какъвто искаш да минеш!Домати, краставици, дини, пъпеши, чушки и прочее са зеленчуци.
Ябълки, круши, портокали, ананаси, авокадо и пр. са плодове.
Ако не е така поправете ме.
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноНа мен пък ми хареса как е написан статията !
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Въпреки че не ми допада авокадото !
Това е един стил на авторката , който ми допада .
Но нали знаете :
- На вкус и цвят , другари няма !
НО искам да попитам следното :
А знаете ли , че калориите на авокадото са повече отколкото в СВИНСКАТА МАС ?
Мародера
Рейтинг: 0 НеутралноДо коментар [#6] от "Чардо":
Да, и месото поомеква още малко.
ръпончо
Рейтинг: 1585 Весело[quote#8:"Чардо"]А знаете ли , че калориите на авокадото са повече отколкото в СВИНСКАТА МАС ? [/quote]
Много народ тук се е взел насериозно! :)Нещо малко си се поизхвърлил!
http://spidersport.com/calories.php
Irina
Рейтинг: 1316 НеутралноАвокадото е идеално ,ако искате да го включите в диетичната си програма ,тъй като засища бързо и е много полезно.Може да го използвате като предястие /стартер/ -рецептата е следната:
Разрязвате плода на две,издълбавате и намачквата съдържимото ,смесвате го с накълцани на много ситно домат ,пресен лук ,посолявате и го връщате обратно в „черупката“ му,която използвате като купичка,боцвате малко магданоз отгоре(може да го украсите и с маслинка) .Сервирате и..да ви е сладко.
Авокадото (или масло от авокадо) е подходящо като компонент на маска за лице за всяка кожа ,включително и мазна(-балансира я).
ръпончо
Рейтинг: 1585 Весело[quote#11:"Irina"]Разрязвате плода на две,издълбавате и намачквата съдържимото ,смесвате го с накълцани на много ситно домат ,пресен лук ,посолявате и го връщате обратно в „черупката“ му,която използвате като купичка,боцвате малко магданоз отгоре(може да го украсите и с маслинка) .Сервирате и[/quote]
Много народ тук се е взел насериозно! :)И го кръщавате Гуакамоле! Макар и без табаското/лютите чушки
EU defender
Рейтинг: 839 НеутралноЕдно от най-гадните неща които съм опитвал.
The best way to predict the future is to invent it.омбре
Рейтинг: 374 НеутралноДо коментар [#8] от "Чардо":Може би си прав,въпреки ,че не е било известно в детството на Компира,той е ял филии със свинска мас и затова е станал премиер.Сега идва заместителя му авокадото,в тоя случай вече ни очакват вероятно бъдещи нобелисти.
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКОjackdaniels
Рейтинг: 838 Неутралнои от мен една проста рецепта за специални случаи щото доста солено излиза.
салата от авокадо, краставици, сурова сьомга, малко зехтин и лимонов сок.
ръпончо
Рейтинг: 1585 НеутралноДо коментар [#15] от "jackdaniels":
Много народ тук се е взел насериозно! :)Можеш да я "обогатиш" с айсберг и съвсем леко запечени кедрови ядки.
Но си прав- само за специални случай е. Доста солено излиза.
Tracia
Рейтинг: 1316 НеутралноМного обичам авокадо на салата. Любимата ми е с авокадо, доматчета "чери", няколко вида зелена салата, маслини, чаена лъжичка зехтин, пресен лимонов сок и сол на вкус. Идеално като вечеря - засищащо и леко.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannSStan
Рейтинг: 165 НеутралноЯла съм само веднъж и не бих повторила!!!
Доколянков
Рейтинг: 681 ВеселоИначе думата авокадо означава тестиси.
„Луната е обитаема, защото там свети."stoyanst
Рейтинг: 688 НеутралноДо коментар [#4] от "hackum":
Защо технически, то си е чист плод
И е адски вкусно в комбинация с други подходящи продукти - най-лесния начин е да се намачка грубо с вилица заедно с вкусно, бяло, саламурено сирене.
Tracia
Рейтинг: 1316 Неутрално[quote#8:"Чардо"]А знаете ли , че калориите на авокадото са повече отколкото в СВИНСКАТА МАС ? [/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannНе знаех. Но дори и да е така, нищо не означава. Защото не е важно колко точно са калориите в някоя храна, а за колко време се усвояват от организма. Авокадото, като растителна храна се усвоява бързо, за разлика от храните от животински произход. Затова и е полезно да се яде авокадо, вместо филии със свинска мас.
212
Рейтинг: 426 Неутралноавокадото поръсено с лимон и сол е иделно за водка (пийте само столичная най добрата) или ракия но домашна след като другата е спирт с есенция
италианската грапа и мускатовите ракии от южна америка са също много добри
пс българия се бореше за патент на РАКИЯТА не знам какво стана но такава се прави по цял свят и то със много по добро качество от тази която се произвежда в българия
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
baizuo
Рейтинг: 751 ВеселоДо коментар [#17] от "VеnRus 2008":
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"Ох!
Забрави да добавиш чаша червено и Celina Zambon с нейното невероятно фламенко
ръпончо
Рейтинг: 1585 Весело[quote#22:"swich2green"]лимон и сол[/quote]

Много народ тук се е взел насериозно! :)лимон и сол са подходящи за нещо друго! Пак от този континент!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#21] от "VеnRus 2008":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Здравей Венче, (това име е свързано с много хубави спомени за мен ).
Не знам защо на мен не ми допадна на вкус авокадото, ем бе приготвено от кулинар във Франция ,
Но като малък и аз съм ял филии само със домашна свинска мас и сол . Сега си ги правя малко по-така : Купувам си рафинирана свинска мас и от 25 % маргарин . Омешвам и разстопявам 50 на 50 и хайде в хладилника . После като поогладнея тук в Дома за стари хора Сливен , си извадя тостера , припека си 2 филийки едрозърнест хляб , хубаво сиренце и една биричка ако има -=- пей сърце . . . А и някой стрък пресен зелен чесън . .
А за калориите му го знаех още доста години преди да го видя с очите си от една наша енциклопедия -=- 5 томната КБЕ.
А иначе човек има нужда от всичко , НО без да прекалява .
Е ти си в Барселона и си от Барса като мен, и знаеш отлично че и сл.олио и зехтина са все растителни мазнини , ама зехтина е по по най .
Приятен ден от дядо Владо
citoyen
Рейтинг: 681 НеутралноИзключително полезен плод! Влиза в състава на менюто на космоновтите - усвоява се почти на 100% от организма. Предлагам най-простата, но за мен вкусна, рецепта за двама или един човек-разрязвате на две по дължина, изваждате костилката, в образувалите се вдлъбнатини смесвате лимонов сок, зехтин , чесън и сол по вкус. Посочената смес може да заместите с малко скариди + майонеза. Яде се с чаена лъжичка. Добър апетит!
Tracia
Рейтинг: 1316 ВеселоДо коментар [#25] от "dgd":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannЕ, тези неща са опциални. През лятото може да се комбинира със студена бира, а през зимата - с червено вино.
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#21] от "VеnRus 2008":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Извинявай , ама се сетих след като ти изпратих поста .
Преди няколко години , една дружка , българка , на работа като тебе в Испания , ама в омразния Мадрид , ми донесе една 5 л тубичка зехтин и ме научи да си мго мажа на филийка .
Хареса ми , ама свърши .
Tracia
Рейтинг: 1316 Весело[quote#28:"Чардо"]Е ти си в Барселона и си от Барса[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannОт Барса съм, но не съм в Барселона, а доста по-долу - в Андалусия. Иначе, и аз като малка съм яла филии с мас, мазани ми от баба, а майка ми много и се караше, че това не било подходяща храна за деца. Майка ми е маниак на здравословното ядене и аз съм се метнала на нея.
Tracia
Рейтинг: 1316 Неутрално[quote#31:"Чардо"]зехтин и ме научи да си мго мажа на филийка . [/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannТук зехтина е нещо като национално ядене. Нещо нормално е да си сипеш студено пресуван зехтин в чинийка, да топиш с хляб в нея и да го ядеш. Две неща са задължителни на испанската трапеза - зехтина и маслините.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
****
Този коментар беше изтрит в 14:01 на 20/05/2012 от неговия автор.
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#27] от "Тигърчето Мани":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Аз съм по-възрастен и от ББ , но в ония години наистина се ядеше това . Просто той го афишира .
Ами кристалната бяла захар , която също сега я наричат ""бялата отрова"" тогава бе в изобилие и евтина . И много често ние децата си режехме някоя филия хляб , понамокрим я с вода и поръсим със захар и веднага слизаме долу да продължим игрите на топчета или на карти .
И все някой ще ти каже :
- Чупи малко !
Та затова като излизахме тичешком от входа викахме предварително :
- Ни го целим , ни го делим !
Ами за купоните в края на 40-те и началото на 50-те години . .
НИКОЙ не се е замислял дали е диетично , дали е здравословно , дали е балансирано . . .
Важното бе нещо да се сложи в празния стомах .
Недоимъка не позволява да си мислиш за наситени и ненаситени мазнини . .
Приятен ден от дядо Владо
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
maria.ar
Рейтинг: 1345 ВеселоПлод или зеленчук, авокадото си е хубаво нещо дори и с най-елементарно приготвяне - намазано на филия и поръсено с малко сол. Просто трябва да се яде веднага, за да не потъмнее. Ама да не се прекалява с количествата, защото действа доста ...разхлабващо.
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Десен
Рейтинг: 1316 НеутралноИ ако може най-сетне да се научите че в гуакамолето не се дабъл-дипва!
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#32] от "VеnRus 2008":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Заблудил съм се че си в Барселона .
Преди доста години имах доста курсове било с камиона , било с буса до Елче , и то по-точно малко преди Елче в неговия тех парк .
Но от Испания знам само пътя до там и обратно и местата за спиране и почивки .
Шофьорска ми ти работа , като бях ненужен вече като инж , че съм бил дърт на 49 години
Чардо
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#10] от "ръпончо":
Благодаря ти за инфото , защото се оказва че моята е много дърта и явно съвремието е коригирало показателите.
А иначе за изхвърляне , 134 кг на мен ми е невъзможно да ги изхвърля на 66 години
Приятен ден от дядо Владо
Tracia
Рейтинг: 1316 Неутрално[quote#43:"Чардо"]било с буса до Елче , и то по-точно малко преди Елче в неговия тех парк[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannЕлче е много готин град. Имам приятели в Аликанте, който е на 20-ина километра от Елче и често ходя там. В Елче, близо до хотел Трип има едно ресторантче, дето така и не го запомних как се казва, та там предлагат най-вкусно приготвените риба и морски дарове, които съм яла. Нищо особено, традиционно испанска кухня, но просто като ги опиташ веднъж, просто няма как да не искаш да повториш.
212
Рейтинг: 426 Веселослед като някои смятат авокадото за ПЛОД
повече коментари относно рецепти са излишни
между другото кога авокадото беше представено
на българския пазар?! някой да си спомня мисля че не е било отдавна...
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1316 НеутралноНие ядем авокадото като предястие, най-просто приготвено със сол и лимон, или малко по- "изтънчено" с хайвер и синъо сирене.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Rowan Atkinson
Рейтинг: 681 НеутралноИ аз ядох един път авокадо в България и останах с идеята, че е отвратително, защото го ядох зелено. Оцених го след години, когато опитах добре узрял плод. Сега използвам гуакамоле за всичко-, тортиляс, хамбургери, спагети, ориз, кус-кус и т.н.
Поради слабото търсене, мого екзотични плодове са скъпи в България а и чество идват в най-лошата си форма: развалени кокосови орехи и ананас, зелено авокадо и т.н. и когато някой се престраши и купи остава разочарован.
reshuffle
Рейтинг: 864 НеутралноВ суши върви много добре и се усеща като вкус.
212
Рейтинг: 426 ВеселоДо коментар [#33] от "VеnRus 2008":
това е първото което се сервира в италианските ресторанти
в америка
(топъл бял хляб и зехтинено масло) което не е толкова полезно
въпреки че е вкусно (особенно ако си много гладен
първо белия хляб в по голямо количество е вреден и после маслото със колестерола си
evamartini
Рейтинг: 8 НеутралноЗа пръв път чувам за топлинна обработка на авокадо.
Tracia
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#50] от "swich2green":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannВ студено пресувания зехтин (extra virgin olive oil) няма холестерол и затова е мнoго полезен.
Логика
Рейтинг: 1316 ВеселоДо коментар [#36] от "Тигърчето Мани":
ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работаХахахаахаааа....Добре, де - всеки си има вкус- остави ги хората да си ядат, каквото си искат
212
Рейтинг: 426 ВеселоДо коментар [#52] от "VеnRus 2008":
току що погледнах (extra virgin olive oil) няма колестерол наистина а и не се различава по данни от обикновенния olive oil.
благодаря за инфо'то никога нямаше да се зинтересувам толкова.
иначе авокадото съдържа доста мас и колестерол мисля защото жена ми ми прави забележка като прекалявам с него и "столичната" понякога
може би испания и италия и южна франция произвеждат авокадо в европа
тук идва от калифорния т.н "хас " това от флорида е друго което не ми харесва толкова на вкъс и е със зелена повърхност
Payakoff
Рейтинг: 633 НеутралноДо коментар [#7] от "Lary2":
%B5%D1%80_%28%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD% D0%B8%D0%B5%29
Post tenebras spero lucem[quote#7:"Lary2"]"чушки и прочее са зеленчуци". [/quote]
Сигурно критерият не е този, защото пиперките по принцип са многогодишни растения, но в нашите географски ширини не издържат на зимата...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%BF%D0
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
idiotche
Рейтинг: 576 Неутралноиначе салата с авокадо е чудна вечеря:
една глава айсберг, едно авокадо, три кивита, една връзка пресен лук и по желание - един два стръка пресен чесън. нарязваме, подправяме с ябълков оцет или изстискан лимон, сол и зехтин! изпива доста ракия!
areta
Рейтинг: 966 НеутралноДо коментар [#50] от "swich2green":
Някой те е излъгал, че било вредно, зехтинът НЕ съдържа и милиграм холестерол.
lacrima
Рейтинг: 112 Весело[quote#52:"VеnRus 2008"]В студено пресувания зехтин (extra virgin olive oil) няма холестерол и затова е мнoго полезен. [/quote]
няма и как да има. Холестерол се съдържа само в животинските продукти. Не мога да се сдържа и ще оспамя малко: холестеролът не е отрова по начало, а стъпка в синтеза на жлъчни соли и пигменти, витамин Д и пр. Проблем е когато механизмите за контрол на метаболизма му не са в ред и тогава ако ще и само марули да се ядат пак ще има лош холестерол, поради неадекватния синтез и метаболизъм в организма.
Пример: и веганите могат да имат проблеми с холестерола.
lacrima
Рейтинг: 112 НеутралноЕто я и моята любима салата:
зеле, моркови, сурови тиквички, червени чушки, авокадо, магданоз.
Авокадото не дава конкретен вкус, а много приятна плътност на салатата.
areta
Рейтинг: 966 НеутралноДо коментар [#54] от "swich2green":
Сори, ама и това не вярно. И авокадото НЕ съдържа холестерол. Кажи на жена си да не ти го ограничава, защото мазнините в авокадото са от "хубавия" тип. Моите деца изключително го харесват. Само дето при нас го продават зелено и трябва да се сложи на тъмно за 3-4 дни.
Мародера
Рейтинг: 0 НеутралноДраго ми беше да срещна толкова много познавачи на авокадото тук.
lacrima
Рейтинг: 112 Неутрално[quote#7:"Lary2"]
%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0% BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8
%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0% BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8
Доколкото аз знам разграничаването между плодове и зеленчуци е дали са едногодишни или многогодишни растения.
Домати, краставици, дини, пъпеши, чушки и прочее са зеленчуци.
Ябълки, круши, портокали, ананаси, авокадо и пр. са плодове.
Ако не е така поправете ме. [/quote]
Не мога и по тоя въпрос да не се изкажа. Ето тук има чудесна класификация на зеленчуците.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0
И ето тук чудесно определение на термина плод:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0
eвЗЕНи
Рейтинг: 681 Веселоза България може би не е най-добрата идея, освен ако не се отглежда там. Ние лично хапваме всеки ден - една от най-полезните мазнини. Препоръчвам варианти на "зелен таратор", които са вегански (напр. http://vanillka.com/2012/05/01/summer-nettle-soup/). Зеленилката може да е всичко - аругула, салати... Отгоре може да се окраси с настъргани репички. И черен сусам.
А въпросът за плодвете/зеленчуците е много стар. Съдебния процес в САЩ за доматите е пример. По принцип нещата които имат някакъв вид семена могат да се квалифицират като плод (т.е. чушката е плодът на растението). Другата квалификация, която главно ползваме е доста субективна.