Домашна зърнена закуска

Домашна зърнена закуска

Домашна зърнена закуска
Закуската е важно занимание. Не само за децата, но и за възрастните, за цялото семейство, което иска да започне вкусно и питателно деня, в добро настроение и с достатъчно енергия. През седмицата, когато времето е ограничено, бързото похапване е за предпочитане. За разлика от уикенда – тогава въображението се развихря в посока палачинки и бъркани яйца с бекон.
Но в делничен ден на почит идват плодовите салати, вкусните сандвичи (особено, ако има домашен хляб) и мюслите. Овесените ядки с кисело мляко са класика, но децата се радват доста повече на купешко мюсли и шоколадов корнфлейкс. Както при всяка храна обаче, приготвеният вкъщи вариант е много по-здравословен и подлежи на разнообразие, което кутията от магазина не винаги предлага.
Направата на един буркан с домашна зърнена закуска в неделя стига за сутрешно похапване на децата през цялата седмица и разбира се – малчуганите с удоволствие се включват в лесното и й и бързо забъркване.
Комбинацията от ядки, семена и сушени плодове е според вкуса на всеки, за подправка най-много й отива канелата (ванилия не особено) и се сервира с прясно или кисело мляко. Може да се гарнира с пресни кисели плодове – боровинки или малини.
Домашна зърнена закуска
За направата й са нужни: 2 ч.ч. фини овесени ядки, ½ ч.ч. натрошени сурови лешници, 3 с.л. сусам, 2 с.л. сурово слънчогледово семе, 3 с.л. стафиди, 1/4 кокосово масло, 3 с.л. кленов сироп, 2 с.л. кафява захар, канела на вкус.
В голяма купа се смесват овесените ядки, лешниците, сусамът, слънчогледовото семе и стафидите.
Захарта, канелата, кленовият сироп и кокосовото масло се изсипват в малка тенджера и се загряват на котлона, при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна смес и захарта се карамелизира леко. Още гореща, течността се изсипва в купата при ядките и се разбърква добре. Оставя се да се охлади и се пресипва в добре затварящ се стъклен буркан.
Това е най-бързият и лесен начин за приготвяне, но ако децата искат още по-хрупкав вкус, може да се включи и участието на фурна. Всички съставки се объркват в купа (кокосовото масло трябва да е в течно състояние). Изсипват се в тава, застлана с хартия за печене и се разстилат на тънък слой, след което се запичат на 180 градуса, докато ядките придобият приятен загар.
Тавата се изважда от фурната, оставя се да се охлади леко и сместта се начупва/натрошава на малки парченца. Прибира се в буркан и е готова за делнична закуска.