За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
basilicum
Рейтинг: 481 Неутралноих, прияде ми се!
amras
Рейтинг: 122 НеутралноПък за още по - здравословно става и без захарта.
Master of puppets
Рейтинг: 581 ВеселоТази закуска е точно толкова вредна колкото и бекона с яйца. Питайте някой лекар защо.
Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...Dragoslava
Рейтинг: 1212 ВеселоВ неделя бъркани яйца с бекон едва ли, по-скоро млечна баница или любимите питки на баба със сладко от ягоди.
Десен
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#3] от "Master of puppets":
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Защо? Аз постоянно закусвам почти подобно нещо. Правил съм хиляди други вариации, примерно с бадеми, орехи, с други сушени плодове, със захар, мед или фруктоза...
От кленовия сироп се въздържам засега. В България кленов сироп е бая скъп, за разлика от в САЩ. Кое му е вредното на него?
Todor Tanev
Рейтинг: 803 НеутралноМного въглехидратно ми идва това. Повече ми харесва идеята за много мазно /4.5%/ мляко с по супена лъжица чиа, лъжица натрошено ленено семе, малко сурови ядки на вкус /лешници, орехи, бадеми, кашу/, супена лъжица овесени трици, канела на вкус и при нужда от сладко - лъжица биологично произведен мед /не глюкозен/ или кленов сироп. Ако се приготви от вечерта ядките попиват от млякото под въздействието на млечните киселини и изглеждат така сякаш са съвсем пресни, особено орехите. Ако има няколко стафиди стават като грозде на вкус до сутринта.
amras
Рейтинг: 122 НеутралноЕто я моята рецепта:
5 с.л фини овесени ядки
400 г. качествено кисело мляко
1 с.л. златни стафиди
канела - на вкус
Съставките се смесват от вечерта за да омекнат ядките. Сместа се оставя в покрита купичка или кутийка за да не хване коричка отгоре. Наложително е да се разбърка добре, защото някои парченца овес може да останат сухи. Държи се в хладилник до сутринта - иначе млякото вкисва (ако използвате не съвсем истинско мляко - може и на стайна температура). На сутринта се разбърква отново и е готово за консумиране.
Преди тази закуска препоръчвам да се консумира 1 бр. зелена ябълка и чаша Нескафе без захар.
Dragoslava
Рейтинг: 1212 ВеселоДо коментар [#7] от "amras":
Това ми харесва и на мен. Без канела, обаче.
Landlord
Рейтинг: 688 НеутралноДневник, преди да публикувате такива "здравословни" рецепти, консултирайте се с някой диетолог. Бързи въглехидрати като кленов сироп и захар е последното нещо от което има нужда човек работещ предимно в офис. Това горе го препоръчвам единствено като добавка преди усилена тренировка, по времето на която да се изразходва всичката тази захар. Не случайно в резултат на тези "здравословни" закуски, диабетът се е превърнал в бич за развитите общества където дори и децата страдат от затлъстявае и диабет.
amras
Рейтинг: 122 Неутрално[quote#9:"Landlord"]
Дневник, преди да публикувате такива "здравословни" рецепти, консултирайте се с някой диетолог. Бързи въглехидрати като кленов сироп и захар е последното нещо от което има нужда човек работещ предимно в офис. Това горе го препоръчвам единствено като добавка преди усилена тренировка, по времето на която да се изразходва всичката тази захар. Не случайно в резултат на тези "здравословни" закуски, диабетът се е превърнал в бич за развитите общества където дори и децата страдат от затлъстявае и диабет.
[/quote]
Съгласен съм. Няма нищо здравословно в захарта и термично обработените растителни мазнини!
Десен
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#9] от "Landlord":
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Е добре де, а ти какво предлагаш? Вода и марули ли?
amras
Рейтинг: 122 Неутрално[quote#11:"Десен"]Е добре де, а ти какво предлагаш? Вода и марули ли? [/quote]
За какво ти е захар в закуска, в която има сушени плодове?
glimov
Рейтинг: 8 Неутралнохора спрете сладкото. за да не ви падне захарта един път в седмицата яжте по един шоколад сутрин на гладно но през останалото време не яжте сладко. заместете сладкишите с плодове. трудно е и излиза скъпо но си заслужава
Ирина Катеринска
Рейтинг: 1441 НеутралноБез да влизам в спор относно това кое е здравословно хранене и кое не, искам да направя уточнение, че кокосовото масло и кленовия сироп могат да бъдат подлагани на термична обработка. Проблем има с меда и зехтина, например. А ако количеството кафява захар притеснява някого, то тя може да бъде изключена спокойно от рецептата. И нека не забравяме, че това е идея за закуска за деца, които изразходват много енергия през деня
.
Landlord
Рейтинг: 688 НеутралноДо коментар [#11] от "Десен":
Ето пример за здравослова закуска: сирене (каквото Ви харесва), варено или пържено яйце, пълнозърнест хляб, плодов сок/мляко/чай кафе, пресни или задушени зеленчуци - правилото е да има комбинация от богати на пълноценни протеини храни на млечна или животинска основа (протеините в ядките са трудно усвоими и не се препоръчват за деца, бавни въглехидрати, които да отдават енергия до обяд, зеленчуци които да осигуряват фибри и подпомагат усвояването на протеините и течности за добро оводняване на тялото и изхвърляне на токсините от обмяната. И да добавя към авторката на статията - единственото хубаво на тази закуска е наличието на фибри. За децата сладкото не се препоръчва защото още от ранна възраст натоварва организма с мъртви калории и изразходва инсулиновия резерв на организма, последствието от което е диабет. Но това е една много дълга история върху която се крепи съвременната хранителна индустрия и фармацевтика - промотират се храни и диети които разболяват, след това идва ред на фармацевтиката.
gligi
Рейтинг: 746 НеутралноЕдна рецепта и от мен - домашно "Корни":
Овесени ядки се навлажняват леко и се загряват в микровълнова до изпръхване, ядки, стафиди, мед, какао, тахан (по желание). Всичко се смесва в буркан и се слага в раницата.
Не е за закуска, нито за хората в офисите, а за дълги планински преходи, за катерачи и фрий-райдъри.