Домашна зърнена закуска

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на basilicum
    basilicum
    Рейтинг: 481 Неутрално

    их, прияде ми се!

  2. 2 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 122 Неутрално

    Пък за още по - здравословно става и без захарта.

  3. 3 Профил на Master of puppets
    Master of puppets
    Рейтинг: 581 Весело

    Тази закуска е точно толкова вредна колкото и бекона с яйца. Питайте някой лекар защо.

    Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
  4. 4 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1212 Весело

    В неделя бъркани яйца с бекон едва ли, по-скоро млечна баница или любимите питки на баба със сладко от ягоди.

  5. 5 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#3] от "Master of puppets":

    Защо? Аз постоянно закусвам почти подобно нещо. Правил съм хиляди други вариации, примерно с бадеми, орехи, с други сушени плодове, със захар, мед или фруктоза...
    От кленовия сироп се въздържам засега. В България кленов сироп е бая скъп, за разлика от в САЩ. Кое му е вредното на него?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  6. 6 Профил на Todor Tanev
    Todor Tanev
    Рейтинг: 803 Неутрално

    Много въглехидратно ми идва това. Повече ми харесва идеята за много мазно /4.5%/ мляко с по супена лъжица чиа, лъжица натрошено ленено семе, малко сурови ядки на вкус /лешници, орехи, бадеми, кашу/, супена лъжица овесени трици, канела на вкус и при нужда от сладко - лъжица биологично произведен мед /не глюкозен/ или кленов сироп. Ако се приготви от вечерта ядките попиват от млякото под въздействието на млечните киселини и изглеждат така сякаш са съвсем пресни, особено орехите. Ако има няколко стафиди стават като грозде на вкус до сутринта.

  7. 7 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 122 Неутрално

    Ето я моята рецепта:

    5 с.л фини овесени ядки
    400 г. качествено кисело мляко
    1 с.л. златни стафиди
    канела - на вкус

    Съставките се смесват от вечерта за да омекнат ядките. Сместа се оставя в покрита купичка или кутийка за да не хване коричка отгоре. Наложително е да се разбърка добре, защото някои парченца овес може да останат сухи. Държи се в хладилник до сутринта - иначе млякото вкисва (ако използвате не съвсем истинско мляко - може и на стайна температура). На сутринта се разбърква отново и е готово за консумиране.

    Преди тази закуска препоръчвам да се консумира 1 бр. зелена ябълка и чаша Нескафе без захар.

  8. 8 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1212 Весело

    До коментар [#7] от "amras":

    Това ми харесва и на мен. Без канела, обаче.

  9. 9 Профил на Landlord
    Landlord
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Дневник, преди да публикувате такива "здравословни" рецепти, консултирайте се с някой диетолог. Бързи въглехидрати като кленов сироп и захар е последното нещо от което има нужда човек работещ предимно в офис. Това горе го препоръчвам единствено като добавка преди усилена тренировка, по времето на която да се изразходва всичката тази захар. Не случайно в резултат на тези "здравословни" закуски, диабетът се е превърнал в бич за развитите общества където дори и децата страдат от затлъстявае и диабет.

  10. 10 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 122 Неутрално

    [quote#9:"Landlord"]

    Дневник, преди да публикувате такива "здравословни" рецепти, консултирайте се с някой диетолог. Бързи въглехидрати като кленов сироп и захар е последното нещо от което има нужда човек работещ предимно в офис. Това горе го препоръчвам единствено като добавка преди усилена тренировка, по времето на която да се изразходва всичката тази захар. Не случайно в резултат на тези "здравословни" закуски, диабетът се е превърнал в бич за развитите общества където дори и децата страдат от затлъстявае и диабет.
    [/quote]

    Съгласен съм. Няма нищо здравословно в захарта и термично обработените растителни мазнини!

  11. 11 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#9] от "Landlord":

    Е добре де, а ти какво предлагаш? Вода и марули ли?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  12. 12 Профил на amras
    amras
    Рейтинг: 122 Неутрално

    [quote#11:"Десен"]Е добре де, а ти какво предлагаш? Вода и марули ли? [/quote]

    За какво ти е захар в закуска, в която има сушени плодове?

  13. 13 Профил на glimov
    glimov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    хора спрете сладкото. за да не ви падне захарта един път в седмицата яжте по един шоколад сутрин на гладно но през останалото време не яжте сладко. заместете сладкишите с плодове. трудно е и излиза скъпо но си заслужава

  14. 14 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Без да влизам в спор относно това кое е здравословно хранене и кое не, искам да направя уточнение, че кокосовото масло и кленовия сироп могат да бъдат подлагани на термична обработка. Проблем има с меда и зехтина, например. А ако количеството кафява захар притеснява някого, то тя може да бъде изключена спокойно от рецептата. И нека не забравяме, че това е идея за закуска за деца, които изразходват много енергия през деня .

  15. 15 Профил на Landlord
    Landlord
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#11] от "Десен":

    Ето пример за здравослова закуска: сирене (каквото Ви харесва), варено или пържено яйце, пълнозърнест хляб, плодов сок/мляко/чай кафе, пресни или задушени зеленчуци - правилото е да има комбинация от богати на пълноценни протеини храни на млечна или животинска основа (протеините в ядките са трудно усвоими и не се препоръчват за деца, бавни въглехидрати, които да отдават енергия до обяд, зеленчуци които да осигуряват фибри и подпомагат усвояването на протеините и течности за добро оводняване на тялото и изхвърляне на токсините от обмяната. И да добавя към авторката на статията - единственото хубаво на тази закуска е наличието на фибри. За децата сладкото не се препоръчва защото още от ранна възраст натоварва организма с мъртви калории и изразходва инсулиновия резерв на организма, последствието от което е диабет. Но това е една много дълга история върху която се крепи съвременната хранителна индустрия и фармацевтика - промотират се храни и диети които разболяват, след това идва ред на фармацевтиката.

  16. 16 Профил на gligi
    gligi
    Рейтинг: 746 Неутрално

    Една рецепта и от мен - домашно "Корни":

    Овесени ядки се навлажняват леко и се загряват в микровълнова до изпръхване, ядки, стафиди, мед, какао, тахан (по желание). Всичко се смесва в буркан и се слага в раницата.

    Не е за закуска, нито за хората в офисите, а за дълги планински преходи, за катерачи и фрий-райдъри.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #