Лятна сладоледена прохлада

Сладоледът е най-универсалната прохлада за летните горещини. Ванилов, шоколадов, плодов, на клечка или във фунийка, със сироп или хрупкави ядки, похапнат на сянка и в добра компания, е любимо лакомство не само на децата, но и на повечето възрастни.
Освен в традиционният си вид, сладоледът е интересен акомпанимент за палачинки, гофрети, ябълков пай и шоколадов кейк – топка от него разгръща ароматите и вкуса на всички продукти и им придава леката и пухкава текстура на наистина специалния десерт.
Няма спор, че децата са основните любители на леденото изкушение и рядко успяват да му се наситят. Въпреки че на пръв поглед изглежда сложна, направата му у дома не изисква кой знае какви специални умения, а по този начин бихте имали винаги във фризера вкусен, ароматен, без подозрителни съставки, сладолед. За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие.
Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов, с нарязани според вкуса плодове се променя неузнаваемо. Идеално се допълва от шоколадов или карамелен сос, успешно се стича по брадичката и свършва наистина бързо.
Приготвянето му е лесно и за малчуганите, които освен удоволствието от бъркането на котлона и изчакването да замръзне, ще се научат как се прави любимият им десерт и ще се хвалят гордо на другарчетата си с това умение.

Ако разполагате с формички за ескимо, лесно се преобразява в сладолед на клечка, който може да се залее и с шоколадова глазура. Притиснат между две бисквитки е леден сандвич, а във вафлена фунийка не отстъпва по нищо на този от магазина.
За направата му са нужни: 500 мл. високомаслена животинска сметана, 3 жълтъка на стайна температура, 90 г захар, зрънцата на шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт.
Сметаната, заедно със зрънцата от сърцевината на шушулката ванилия, се изсипва в тенджера и се кипва. Добавя се захарта и се бърка непрекъснато, докато се разтвори. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.
През това време жълтъците се разбиват отделно на пухкава пяна. Сметаната се връща обратно на котлона, на бавен огън, и внимателно се добавят жълтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане, около 5 мин. Сместта се сваля отново от котлона и се оставя да се охлади за десетина минути.
Изсипва се в подходящ дълбок съд (пластмасова кутия например) и се прибира във фризера за 4-5 часа. Ако се използва хубава животинска сметана в сладоледът няма да се получат кристалчета, но за всеки случай може да се разбърква на всеки час, докато стегне.
Преди сервиране се оставя да се отпусне леко.