Да маскираш тиквичките на нещо вкусно

Да маскираш тиквичките на нещо вкусно

Добра гарнитура за приготвените по този начин тиквички е киселото мляко, както и салата
Добра гарнитура за приготвените по този начин тиквички е киселото мляко, както и салата
При температурите навън в последните седмици и най-заклетият любител на месото закопнява, макар и за кратко, да хапне нещо леко и постно. Тиквичките са добър избор, защото, освен другото, не изискват тежък кулинарен церемониал - т.е. възможно да се приготвят след работа, без риск вечерята да започне около полунощ.
Проблемът обикновено идва, ако на масата ще седнат деца, които възприемат яденето на тиквички (а и изобщо на зеленчуци) като лична обида. Убеждаването с добро да опитат постно ястие е изтощително и с лесно предвидим резултат. Е, малки победи могат да се очакват, ако тиквичките са препържени и хрупкави. Ако обаче целта е се нахранят с нещо по-здравословно, не ви завиждам.
Притиснат от неволята, всеки родител намира начин да се справи с подобна ситуация. Най-лесният е да примами капризното хлапе да се включи в приготвянето на храната, с което да запази любопитство към окончателния резултат. Или да "неутрализира" омразния полезен зеленчук с други любими вкусове. 
Това ястие - нещо подобно на огретен, комбинира двата варианта. Децата имат широко поле за безопасна изява - да белят тиквички, да ги стържат, да разбиват яйца с тел, да мачкат сирене с вилица. От друга страна, при изваждането си от печката ястието има апетитна кашкавалена коричка, а зеленчуковият вкус е потънал в аромата на сирене и яйце.
Необходими продукти: около 1 1/2 кг. тиквички, 400г. сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, връзка копър, малко кашкавал. 
Тиквичките се обелват и настъргват на ситно ренде, след което леко се осоляват и се оставят за 20-ина минути да се отцедят в гевгир. Най-добре е след това да се изтискат с ръце, за да се отдели водата от зеленчука. Копърът се измива и нарязва на ситно, а сиренето се намачква с вилица. Смесват се в купа.
В друг съд се разбиват яйцата, към които се добавя постепенно киселото мляко. Сместа се прехвърля при зеленчуците и сиренето и всичко се обърква заедно. Пече се в намаслена тава (най-добре намазана със зетхин) за около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
В суров вид, малко преди мятането на тавата във фурната
В суров вид, малко преди мятането на тавата във фурната
Когато ястието започне да хваща коричка, се изважда, поръсва се с настърган кашкавал и се връща за още няколко минути във фурната. 
След това остава само да стискате палци, че хлапето ще го хареса.