"На училище": Многозърнести хрупкави блокчета

През септември рубриката "С децата в кухнята" също става част от поредицата "На училище" и е посветена на учениците. Ирина Катеринска ви предлага идеи за храна, която можете да приготвите заедно с децата, след което да я сложите в кутията за училище. Така ще знаете, че хлапето има за хапване нещо не само вкусно, но и полезно. |
Началото на учебната година приближава с пълна сила заедно с есента, която напомня за себе си с по-хладни утрини и вечери, освежаващи дъждове и изобилие от ароматни плодове и ядки. В трескавата подготовка на малчуганите за първите учебни дни, съпроводена от набавянето на раница, учебници, дрехи и различни помагала, повечето родители се замислят и за това какво децата им ще похапват в междучасията.
Домашно приготвената храна има много предимства пред онази от магазина, като най-малкото удовлетворява със знанието какво точно се крие в нея. Освен това, ако приготвяте обяд или закуска за ученика вкъщи, можете да бъдете сигурни за нещата, които похапва, и да сте спокойни, че отговарят на личните ви изисквания за здравословно хранене.
Основният недостатък е, че част от децата се съпротивляват на идеята, тъй като ще се различават от съучениците си, когато не посещават близката лавка в голямото междучасие. Този смут се преодолява с интересни и вкусни идеи, красива кутия, в която да бъдат поставяни, и наблягане на любимите лакомства, особено онези, които можете да приготвите заедно в неделя следобед.
Многозърнестите блокчета са универсална закуска - рано сутрин или след първи час, следобед, докато се пишат домашни у дома или в занималнята. Приготвят се простичко, но за сметка на това са много вкусни. С леко дъвчаща структура и същевременно хрупкави от различните ядки, свежи благодарение на сушените плодове. Освен това имат добър "търговски" вид и биха привлекли любопитството на съучениците, което ги прави още по-ценни за хлапето.
Рецептата е толкова лесна, че по-големите деца могат да се справят с нея и сами, търпи множество вариации според личния вкус и предпочитания, а може и да се направи без кокосовото масло (да се замени с равно количество мед или кленов сироп), макар че то придава допълнителен приятен аромат.

За приготвянето им са нужни: 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. бадеми, 1 ч.ч. овесени ядки, 2 с.л. сусам, 1 ч.ч. сушени череши, 1/2 ч.ч. мед, 2 с.л. кокосово масло.
Вземат се по половин чаша от бадемите, орехите и овесените ядки, смилат се ситно в кухненски робот и се изсипват в голяма купа. Сушените череши се нарязват на половинки, останалите бадеми и орехи се накълцват с нож на едро, след което се добавят в купата, там се изсипва и сусамът заедно с останалите овесени ядки.
В малка тенджерка на котлона се загряват кокосовото масло и медът, докато се получи течна, хомогенна смес. По желание може да се добави малко ванилия за аромат.
Течността се изсипва в купата при ядките и се разбърква добре.
Малка тавичка или форма (20х20 см) с високи стени се застила с прозрачно фолио, което се намазва с малко мазнина по избор. Върху него се разстила ядковата смес и се притиска добре - трябва да се получи дебел, плътен слой. Тавата се прибира в хладилника за няколко часа.
Преди консумация се нарязва на квадрати или правоъгълници. Многозърнестите блокчета се съхраняват на хладно в кутия, като между всяко се слага по парче хартия за печене.