Картофени палачинки

Картофи и палачинки в едно звучи като леко странна комбинация. Палачинките сами по-себе си са чудесни, а картофите са идеални за кюфтета, супа или просто изпечени на дебели резенчета с любими подправки. В какво се превръщат събрани обаче, събрани заедно?
В чудесна, бърза и лесна вечеря, която има привлекателен вид за децата – не само да я излапат, но и да се включат по време на приготвянето й. Двете съставки от името й навяват асоциация за онези успокояващи храни, които карат всички ни да се чувстваме уютно, да отпускаме стегнатите си рамене, клепачите ни да се притварят меко – като топла супа или мляко с какао, сгушени между пръстите ни в студен есенен ден.
Картофените палачинки стоплят премръзнали ръчички, които са тичали в следобедния дъжд на неделята и извикват усмивки на лицата на малчуганите. Могат да се направят тънки и големи (обръщат се внимателно, за да не се разкъсат) или по-малки и пухкави, тип американски.
Като гарнитура им подхождат различни неща – пилешко месо, заквасена сметана, печени зеленчуци, а някои любители на комбинацията сладко-солено, казват, че и с ябълково пюре са чудесни. Вкъщи най-много се харесват със задушени моркови и царевица, току-що свалени от котлона. Дори и студени обаче, палачинките са много вкусни, макар и да се губи частица от сгряващия им чар.
За направата на 4 порции са нужни: 600 г картофи, 2 яйца, 10 с.л. брашно, 4 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. зерен пипер. За гарнитурата – 3 моркова, 200 г царевица от консерва, 1 ч.л. масло, заквасена сметана по желание.
Картофите се сваряват цели и необелени. След като са готови и се охладят, децата могат да се захванат с тях – трябва да се обелят и да се настържат на дребно ренде в дълбока купа. Към тях се прибавят яйцата, прясното мляко, солта и черният пипер и се разбъркват добре с вилица.
Брашното се добавя лъжица по лъжица и се бърка внимателно – трябва да се получи тесто с гъстотата на такова за кекс. Ако ви се струва рядко (зависи от големината на яйцата), добавете още малко брашно и обратното – ако изглежда гъсто, още малко прясно мляко.
Тиган с незалепващо покритие се загрява на котлона. За всяка американска палачинка са нужни по две супени лъжици с връх от сместа – сипват се в тигана на купчинка, която се заглажда и се оформя в кръг. Пекат се от двете страни до готовност, като накрая всяка палачинка се намазва с малко масло. Съхраняват се в затворен съд, докато приготвите гарнитурата.
За нея морковите се нарязват на пръчици и се задушават за кратко в малко вода и масло. Към края се добавя царевицата и сместа се посолява на вкус. По желание може да се добавят и 1-2 с.л. заквасена сметана.
Палачинките се сервират още топли, поръсени с гарнитурата.