Любимите кюфтенца на Карлсон

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Dr.Jotker
    Dr.Jotker
    Рейтинг: 166 Неутрално

    И колко струваха в IKEA?

  2. 2 Профил на DrAvalanche
    DrAvalanche
    Рейтинг: 1059 Весело

    Разбира ги тия неща Карлсон.
    Добър апетит на всички.

    Just get on stage AND FOOKING AVE IT
  3. 3 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2271 Весело

    Умен красив и прилично дебел мъж в разцета на силите си знае какво да яде.И биричка!

  4. 4 Профил на косъм в супата
    косъм в супата
    Рейтинг: 229 Весело

    Карлсон смятам да пропусна,за кифтетата,ше стане бой,голем.

  5. 5 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1687 Весело

    Не знаех, че Карлсон е обичал кюфтета по цариградски.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  6. 6 Профил на Миша
    Миша
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Ех, Карлсон, Карлсон.
    Депутатските кюфтета са най-вкусни.
    Някои заради тях са депутати повече от 20 години.
    А за боровинките не се кахъри, догодина батко ти Бойко ще прати с луксозни автобуси много берачи на боровинки - след като са гласували за него.

    Миша
  7. 7 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1425 Весело

    Били са му любими, защото не е опитвал кюфтенцата на мама.
    Аз съм абонирана за сладката им част.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  8. 8 Профил на Хорошо там где нас нет
    Хорошо там где нас нет
    Рейтинг: 1348 Весело

    Така е , любими са ми!

    Хотели как лучше, получилось как всегда
  9. 9 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1398 Весело

    Кюфтето е разпространено от Лондон до Бомбай и има много разновидности.Кюфтета в сос е традиционно ястие от българската, шведската, италианската и други кухни по света, приготвено от кюфтета, подправки и зеленчуци с различни видове сосове
    Това което тук са нарекли "любимите кюфтенца на Карлсон"
    е всъщност шведско кюфте. Така се консумират кюфтетата в Швеция.
    "In Sweden, köttbullar (meatballs) are made with ground beef or a mix of ground beef, pork and sometimes veal, sometimes including breadcrumbs soaked in milk, finely chopped (fried) onions, some broth and often including cream. They are seasoned with white pepper or allspice and salt. Swedish meatballs are traditionally served with gravy, boiled potatoes, lingonberry jam, and sometimes fresh pickled cucumber.Traditionally, they are small, measuring one inch in diameter In the United States, there are a number of variations, based on the assimilation of Swedes in the Midwest."

    nemo malus felix, minime corruptor.
  10. 10 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 886 Неутрално

    Шведско, българско, индийско кюфтето си е кюфте!
    Виняги е вкусно, когато се яде!
    Особено ако е на авянта.

    ура и да живей!!!
  11. 11 Профил на Ian Smith
    Ian Smith
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Аммммммммммммммммм

    В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
  12. 12 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2421 Неутрално

    Вместо индийско орехче и бахар аз овкусявам каймата със смлян кимион/ копър и риган. Но пък нали трябва да се импровизира - ще пробвам и така.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  13. 13 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2271 Весело

    До коментар [#8] от "Karelson":

    Ха! Ето го и прилично дебелия мъж! Спокойствие и само спокойствие!

  14. 14 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1391 Весело

    Кюфтенцата си хубава работа...винаги предпочитам кюфте пред кебапче, особено ако е "поизнервено".

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  15. 15 Профил на clearly
    clearly
    Рейтинг: 222 Неутрално

    До 1 sfera .За тяхните заплатки въобще не са скъпи.1 кг готови изпържени кюфтенца са 10лв .

    toni
  16. 16 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Намирам нашенския вариант на кюфтенцата (с кимион, магданоз и черен пипер) за по-приемлив от шведския. Бахарът и кардамонът не си ги представям в кайма, но кой знае...

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  17. 17 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 461 Неутрално

    Ще си ги направя. Винаги е хубаво да опиташ нещо ново.

  18. 18 Профил на desen
    desen
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Как само ни събра Карлсон.
    Истина е, че всеки според вкусовете си.
    Различните начини за така приготвени кюфтенца още веднъж потвърждава, че готварството е изкуство, което може да бъде отиграно не само класическо, а и много вариетивно и си заслужава прилагането им.
    В кулинарията, както е известно, първо се 'нахранват' очите/ естетическата наслада от поднесеното ястие/, а едва после небцето. Както казваше покойният ми баща/кулинар: започне ли процесът на отделяне на стомашни сокове при видът на ястието, на 50 % си успял, другите 50 - след консумацията.
    Ако постигнеш поне 75 % успех, може да спиш спокойно.
    Но не е важно да си кулинар, за да оцениш някое ястие според собствените си вкусове и предпочитания. А ако си склонен да експериментираш в приготвянето му, вече си кулинар, според собствените си представи.
    Приятен апетит Г-жи и Г-да.

  19. 19 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    "Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре, залети със сос и по желание малка купичка сладко от боровинки или микс от горски плодове."
    Ако може, сладкото да си го изям за десерт.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  20. 20 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Това се наричат кюфтета по цариградски.
    Ако ще ползвате свинска кайма няма смисъл да добавят мазнина. И без това я блъскат със сланина и доста пуска. По-добре е лука за кюфтенцата да се задушава с зехтин. Комбинацията на млечни с месни продукти винаги е тежка и според мен трябва да се избягва, независимо от превъзходните вкусови комбинации които се получават именно от тях.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  21. 21 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    Сладки сосове към месни манджи са широко разпространени в северните страни -освен Швеция ,също във Финландия , Норвегия, Дания. В Полша също правят един сос смес боровинки и круши ,който се поднася с пилешко или дивеч.

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  22. 22 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 803 Неутрално

    Кюфтенцата в каквито и вариации да са все са си хубави. Може би и тези са вкусни, макар лично на мен подправките като бахар и индийско орехче да са ми малко тежки като аромати, но пък всеки според вкуса си. И за сладкото от боровинки не знам доколко си отива с кюфтенцата, но пък съм сигурна, че бих му се насладила с една топла палачинка веднага след основното. Така по ми приляга на вкуса.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  23. 23 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 996 Неутрално

    В Италия съм виждал да правят кюфтетата така: взема се цял бут месо, маринова се една нощ, после се сварява целия. Обезкостява се и свареното месо се смила с месомелачка на кайма, като се добавят подправки и сурови яйца. Не слагат хляб в каймата, а начупени на дребно спагети, те се "разтварят" при готвенето. Така получената кайма се оформя на топки и се пържи, по-рядко се пече. Сервират кюфетата с доматен сос и спагети. Не е лошо.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #