Пълнени меденки

Пълнени меденки

Меденките са съвършеното допълнение на празнична зимна утрин, заедно със няг през прозореца и боси крачета, скрити в пижама, тичащи нетърпеливо към кухнята.
Меденките са съвършеното допълнение на празнична зимна утрин, заедно със няг през прозореца и боси крачета, скрити в пижама, тичащи нетърпеливо към кухнята.
Меденките събират в себе си целия дух на Коледа. Ухаят на карамфил и канела, хрупкат красиво, идеално се потапят в чаша с мляко, свършват бързо и се приготвят лесно. И някак са съвършеното допълнение на празнична зимна утрин, заедно със няг през прозореца и боси крачета, скрити в пижама, тичащи нетърпеливо към кухнята.
Един от най-редпочитаните варианти са слепените с мармалад меденки, чието приготвяне отнема обаче малко повече време. Веднъж сладките трябва да се изпекат, след това да се издълбаят и напълнят с мармалада и накрая да се изчака ден-два, за да омекнат. А когато става въпрос за любимо лакомство, кой има желание да чака толкова дълго?
Затова има и по-лесен и бърз вариант – меденките се напълват със сладкото още преди печенето. Така могат да се хапнат почти веднага след изваждането им от фурната, а вкусът им е едновременно сочен в средата и хрупкав по краищата.
За да се получат идеални сладките, тестото трябва да бъде по-меко от обичайното и да се разточва на тънко. А понеже децата ще се включат с голяма радост в приготвянето им, не бива да прекаляват с мармалада в средата, за да не изтече по краищата и да се изгуби.
Финалният щрих на шоколадовата глазура завършва цялостния вкус на сладките, които освен за домашна употреба са и чудесен подарък за близки и приятели. Когато децата се уморят да правят пълнени меденки и все още има останало тесто, изрежете от него бисквити с формички по избор, направете им по една дупчица с клечка за зъби и след като се изпекат ги превърнете в украса за елхата.
За направата на пълнените меденки са нужни: 1 яйце, ½ ч.ч. захар, 3 с.л. мед, 1 ч.л. канела на прах, ½ ч.л. карамфил на прах, 1 ч.л. какао, ½ ч.л. бакпулвер, 125 г меко масло, нарязано на парченца, 2 и ½ ч.ч. брашно; за пълнежа: мармалад от сини сливи и от кайсии; за украса: 50 г натурален шоколад.
Яйцето, маслото, захарта и меда се разбиват с миксер, докато се получи хомогенна смес. Добавят се подправките и какаото, след което се разбърква добре отново. Накрая се добавят брашното и бакпулвера и се омесва меко тесто, което се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник с дебелина 1-2 мм и се нарязва на квадратчета (когато са по-малки, сладките се получават по-красиви). В средата на половината от тях се сипва по ½ ч.л. мармалад, отгоре се захлупва с друго квадратче и се притиска внимателно от всички краища с вилица.
Меденките се нареждат в застлана с хартия за печене тава и се пекат на 190 градуса, докато краищата им покафенеят приятно – около 15 мин.
След като са готови и са се охладили добре, могат да се украсят, като се "поръсят" с разтопения шоколад.