Захаросани бадеми с канелен аромат

Захаросани бадеми с канелен аромат

Бадемите са едно от най-популярните лакомства по време на коледните базари в Германия – уханието им се носи като сладък карамелен облак и пълни устните с желание
Бадемите са едно от най-популярните лакомства по време на коледните базари в Германия – уханието им се носи като сладък карамелен облак и пълни устните с желание
Менюто за Бъдни вечер предлага толкова много възможности, че понякога човек е трудно да избере кои точно постни ястия да сложи на масата. Дали много зимни салати, пълнени сушени чушки с боб или просто гъст боб в гърне, къкрил цял ден на котлона, сармички с булгур или ориз, кисело зеле, разбира се, много плодове и ядки или ошав, тиквеник или пълнена тиква за десерт?
От една страна приготвянето им не е сложно, но от друга, ако решите да направите 12 ястия, например, си е доста работа за един ден. Затова децата съвсем успешно могат да се включат в миенето, рязането, бъркането на съставките и в омесването на постната питка. Така ще се забавлявате през целия ден, който ще се изниже неусетно, а ще имате и повече време за тайно опаковане на коледните подаръци, ако все още не сте го направили.
През последните години все повече безмесни ястия намират свое място на празничната трапеза, не само традиционно българските. Задушени сладки картофи, гуакамоле или пък зеленчуково суши – вариантите са толкова разнообразни и всички са въпрос на вкус, защото в крайна сметка много по-важни са хората около масата, отколкото самата храна.
С десертите е малко по-сложно, но ако ви се иска да опитате нещо по-различно и най-важното – да го направите заедно с децата, този път можете да направите ароматни, захаросани бадеми.
Те са едно от най-популярните лакомства по време на коледните базари в Германия – уханието им се носи като сладък карамелен облак и пълни устните с желание. Още топли са най-вкусни, но и студени не са за изпускане.
За направата им са нужни: 200 г сурови, небелени бадеми, 150 г захар, 100 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч.л. канела.
Всички съставки се смесват и объркват в дълбока тенджера, след което се слагат на котлона, на слаб огън. Разбъркват се от време на време, докато захарта започне да се карамелизира и придобие приятен златист цвят – около 15 мин.
След това бадемите се изваждат внимателно с лъжица и се разпределят върху хартия за печене, като се разделят един от друг. Оставят се да се охладят и карамелът около тях да стегне напълно.
По желание може да се овалят в какао или канела.