Сладък салам

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 589 Неутрално

    Любим сладкиш от детството! Върнахте ми такива хубави спомени, благодаря!

  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  3. 3 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1266 Неутрално

    От това много се пълнее

  4. 4 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1425 Любопитно

    Едно от най-добрите творения на мама. Най-вкусният беше с локум, ако не се лъжа. Все още не съм постигнала същото качество - други времена, други материали, а и друг "майстор"...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  5. 5 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Ако не ви домързи (много), разделете сместа на две или три части. Към всяка включете различни добавки (в едната- орехи, в другата- сушени плодове, парченца шоколад или каквото имате). Така ще получите няколко различни вкуса. И направете дълга разходка, докато чакате хладилника да си свърши работата.

    Вещица от Овнерог
  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1396 Весело

    А, любимо лакомство!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  8. 8 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#6] от "sabbath":

    Баба ми, родена 1913 г., и нейната майка, родена 1889 г., го наричаха точно така - "сладък салам".
    Може би "балсуджук" ви звучи изконно български, но думата е турцизъм и означава, според тълковния речник, "пелте от гроздова мъст с орехови ядки във вид на наденица".

  9. 9 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 887 Неутрално

    Не "сладък салам", а "салам-торта"

    Бисквитите не се смилат с кухненски робот, а се начупват на ръце. Добавя се и едно яйце, за да бъде по-стегната сместа.

    The best way to predict the future is to invent it.
  10. 10 Профил на rainbou1
    rainbou1
    Рейтинг: 740 Любопитно

    Е ако и Дневник заприлича на кулинарен блог....

  11. 11 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1063 Весело

    До коментар [#3] от "xalikarans": Става тумбак и идва мерак

  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  13. 13 Профил на Марин
    Марин
    Рейтинг: 720 Неутрално

    [quote#5:"caffeine"]И направете дълга разходка, докато чакате хладилника да си свърши работата.[/quote]А не може ли да се съкрати малко процесът - с използване на студената камера на хладилника?

    ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
  14. 14 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    Какво приятно завръщане в детството. Обикаляхме като гладни котета около мама, докато го правеше, уж помагахме, де... Тя слагаше и локум, абе сладка работа.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  15. 15 Профил на Freedom of Speech
    Freedom of Speech
    Рейтинг: 886 Неутрално

    Моите любими лакомства от детството бяха пастите "Витошки" домашно приготвени :")

    Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
  16. 16 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1301 Неутрално

    До коментар [#1] от "murttle":

    Е са ще си го забъркам.

  17. 17 Профил на Jana Gancheva
    Jana Gancheva
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#6] от "sabbath":
    Балсуджукът е по-различен... Нанизани орехи, потопени в гроздов сок (шира).

    http://www.receptite.com/рецепта/балсуджук

    'Let light surround you' Dream Theater
  18. 18 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2421 Весело

    До коментар [#13] от "Марин":

    Пробвала съм, ефектът е плачевен; поради бързото замразяване сместа става трошлива, освен това, макар и натрошени, бисквитите не поемат от маслото и млякото. Тази част - изчакването - си е чиста проба мазохизъм , но си заслужава!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  19. 19 Профил на Tracia
    Tracia
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    В къщи го наричахме "бисквитено руло", много го обичах. Всъщност, от доста години не съм го опитвала, трябва да го направя някой уикенд, съхраних си рецептата.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  20. 20 Профил на Jana Gancheva
    Jana Gancheva
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#19] от "VеnRus 2008":
    Бисквитеното руло не беше ли с три реда цели бисквити и върху тях плънката, всичко това върху найлон. И като се сгъне, става триъгълно като тоблерон, та не е баш руло, де )

    'Let light surround you' Dream Theater
  21. 21 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 616 Разстроено

    [quote#8:"murttle"]думата е турцизъм и означава, [/quote]
    Не съм виновен,че в турския език по-голямата част от кулинарните термини са на български-чорба,мусака,дюнр,кебап,имам баялдъ,локум и т.н.А заради заглавието-"сладък салам"почти прескочих увлекателната статия,понеже погрешно сметнах,че описва някое модерно кулинарно извращение,смесващо сладко с люто,кисело или солено.

  22. 22 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1170 Любопитно

    И ние в къщи го наричахме бисквитено руло. Режехме го по диагонал, за да са по-големи парчетата. Сега правим само бисквитена торта.

  23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  24. 24 Профил на Tracia
    Tracia
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    [quote#20:"ariel28"]Бисквитеното руло не беше ли с три реда цели бисквити и върху тях плънката, всичко това върху найлон. [/quote]


    На това майка ми вика бисквитена торта. Обикновено я прави в тава, нарежда няколко реда бисквити, с различен крем за плънка. Най-обичах с крем-карамел, ама този вид торта се прави с твърди бисквити и се пече във фурна, за разлика от другите, при които кремът е предварително направен и тортата се оставя в хладилника да стегне.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  25. 25 Профил на Tracia
    Tracia
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    [quote#22:"Dragoslava"]Режехме го по диагонал, за да са по-големи парчетата.[/quote]

    Точно, и в къщи така правехме.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  26. 26 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 616 Любопитно

    До коментар [#8] от "murttle":Аз пък съм консумирал почти същия сладкиш при бабата(македонка !) на мой приятел (не знам точно коя година е родена,но изглеждаше много по-стара от баба ми,родена 1911 г.,сигурно вече е умряла) и тя го наричаше именно балсуджук,а не сладък салам !

  27. 27 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    Правехме и таралежки. Напоявахме бишкоти в крем от разтопено краве масло и какао, слепвахме по две и ги овалвахме в смлени орехи. Трябва да престоят, за да си поемат от крема. За мен са тежки, но в къщи ги обичат много.

  28. 28 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#8] от "murttle":

    Точно това е, дори в Централни хали се продава на един от щандовете, но и турците са го подобрили - не е само гроздов сок, а има и желатин в него.

  29. 29 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#13] от "Марин":
    Трябва време, за да поомекнат бисквитите, а в камерата няма да стане, защото ще замрази течните съставки - яйце и мляко.

  30. 30 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 589 Неутрално

    [quote#21:"sabbath"]Не съм виновен,че в турския език по-голямата част от кулинарните термини са на български[/quote]
    Не сте виновен, но това не ги прави български думи - турски са си, употребявани и в нашия език.
    Вярвом, че наистина в онзи край, откъдето вие имате спомени, наричат този сладкиш балсуджук, но по принцип той представлява малко по-различно нещо от сладкия салам.

  31. 31 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#19] от "VеnRus 2008":

    Бисквитено руло вкъщи наричаха сладкиш от слепени с крем, вертикално подредени бисквити. А при тортатата бисквитите се подреждаха легнали. Е, и кремовете бяха различни, ама аз не съм майстор и не мога да кажа точно какви

  32. 32 Профил на Марин
    Марин
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#29] от "ikar_01":
    До коментар [#18] от "domakinq":
    Оставихме го 3 часа и половина и стана СУПЕР!
    Децата сами го правиха, аз само счуках бадемите (вместо орехи).

    ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
  33. 33 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1225 Любопитно

    Копирах си рецептата, остава да намеря обикновени бисквити, което тук ще е най-трудната част от изпълнението на рецептата.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  34. 34 Профил на Федор  Венедиктович  Езерский
    Федор Венедиктович Езерский
    Рейтинг: 1114 Любопитно

    [quote#30:"murttle"]Не сте виновен, но това не ги прави български думи - турски са си, употребявани и в нашия език.[/quote]

    Добре де, по вашият край как е изречението "Манджата е в тенджерата"? Много ме заинтригувахте...

  35. 35 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Калорийна бомба!

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  36. 36 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 759 Весело

    Любимият сладкиш у дома!

    Самотата обливаше сърцето ми
  37. 37 Профил на Jana Gancheva
    Jana Gancheva
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#24] от "VеnRus 2008":
    Бисквитената торта си е класика, а аз имах предвид така наречената Бисквитена торта "Пирамида" или Триъгълно бисквитено руло

    http://www.receptite.com/рецепта/бисквитена-торта-пирамида

    http://recepti.gotvach.bg/r-5784-Триъгълн_бисквитено_руло

    'Let light surround you' Dream Theater
  38. 38 Профил на Jana Gancheva
    Jana Gancheva
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#33] от "Jessika":

    Може да използвате "Детска закуска", обикновени или с какао.

    'Let light surround you' Dream Theater
  39. 39 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#34] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Думата "манджа" е с италиански произход (mangiare) и е сравнително нова в българския език. По-традиционните думи са "ядене", "ястие", "гоз(ст)ба". "Тенджера" се използва в български, турски, албански, предполагаемо с арабски произход.
    Баба ми не казваше "Манджата е в тенджерата", а "Яденето е на печката" (или където там е било)

  40. 40 Профил на leti_at
    leti_at
    Рейтинг: 229 Неутрално

    О, децата ми много се забавляват, докато го правим заедно.
    Трудното е, после да го опазя от бързите детски ръчички, докато стегне в хладилника..





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #