За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
murttle
Рейтинг: 589 НеутралноЛюбим сладкиш от детството! Върнахте ми такива хубави спомени, благодаря!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
izabell
Рейтинг: 1266 НеутралноОт това много се пълнее
maria.ar
Рейтинг: 1425 ЛюбопитноЕдно от най-добрите творения на мама. Най-вкусният беше с локум, ако не се лъжа. Все още не съм постигнала същото качество - други времена, други материали, а и друг "майстор"...
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Гита Ог
Рейтинг: 996 НеутралноАко не ви домързи (много), разделете сместа на две или три части. Към всяка включете различни добавки (в едната- орехи, в другата- сушени плодове, парченца шоколад или каквото имате). Така ще получите няколко различни вкуса. И направете дълга разходка, докато чакате хладилника да си свърши работата.
Вещица от Овнерог****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Нефертити
Рейтинг: 1396 ВеселоА, любимо лакомство!
Предразсъдъците са за ограничените.murttle
Рейтинг: 589 НеутралноДо коментар [#6] от "sabbath":
Баба ми, родена 1913 г., и нейната майка, родена 1889 г., го наричаха точно така - "сладък салам".
Може би "балсуджук" ви звучи изконно български, но думата е турцизъм и означава, според тълковния речник, "пелте от гроздова мъст с орехови ядки във вид на наденица".
EU defender
Рейтинг: 887 НеутралноНе "сладък салам", а "салам-торта"
The best way to predict the future is to invent it.Бисквитите не се смилат с кухненски робот, а се начупват на ръце. Добавя се и едно яйце, за да бъде по-стегната сместа.
rainbou1
Рейтинг: 740 ЛюбопитноЕ ако и Дневник заприлича на кулинарен блог....
shileto
Рейтинг: 1063 ВеселоДо коментар [#3] от "xalikarans": Става тумбак и идва мерак
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Марин
Рейтинг: 720 Неутрално[quote#5:"caffeine"]И направете дълга разходка, докато чакате хладилника да си свърши работата.[/quote]А не може ли да се съкрати малко процесът - с използване на студената камера на хладилника?
... потим ... не за славата ... създава изкуство!ПАВЛА
Рейтинг: 1391 ВеселоКакво приятно завръщане в детството. Обикаляхме като гладни котета около мама, докато го правеше, уж помагахме, де... Тя слагаше и локум, абе сладка работа.
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Freedom of Speech
Рейтинг: 886 НеутралноМоите любими лакомства от детството бяха пастите "Витошки" домашно приготвени :"
)
Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.bta
Рейтинг: 1301 НеутралноДо коментар [#1] от "murttle":
Е са ще си го забъркам.
Jana Gancheva
Рейтинг: 782 НеутралноДо коментар [#6] от "sabbath":
джук
'Let light surround you' Dream TheaterБалсуджукът е по-различен... Нанизани орехи, потопени в гроздов сок (шира).
http://www.receptite.com/рецепта/балсу
bramasole
Рейтинг: 2421 ВеселоДо коментар [#13] от "Марин":
, но си заслужава!
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рПробвала съм, ефектът е плачевен; поради бързото замразяване сместа става трошлива, освен това, макар и натрошени, бисквитите не поемат от маслото и млякото. Тази част - изчакването - си е чиста проба мазохизъм
Tracia
Рейтинг: 1391 НеутралноВ къщи го наричахме "бисквитено руло", много го обичах. Всъщност, от доста години не съм го опитвала, трябва да го направя някой уикенд, съхраних си рецептата.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannJana Gancheva
Рейтинг: 782 НеутралноДо коментар [#19] от "VеnRus 2008":
)
'Let light surround you' Dream TheaterБисквитеното руло не беше ли с три реда цели бисквити и върху тях плънката, всичко това върху найлон. И като се сгъне, става триъгълно като тоблерон, та не е баш руло, де
Sabbath
Рейтинг: 616 Разстроено[quote#8:"murttle"]думата е турцизъм и означава, [/quote] р,кебап,имам баялдъ,локум и т.н.А заради заглавието-"сладък салам"почти прескочих увлекателната статия,понеже погрешно сметнах,че описва някое модерно кулинарно извращение,смесващо сладко с люто,кисело или солено.
Не съм виновен,че в турския език по-голямата част от кулинарните термини са на български-чорба,мусака,дюн
Dragoslava
Рейтинг: 1170 ЛюбопитноИ ние в къщи го наричахме бисквитено руло. Режехме го по диагонал, за да са по-големи парчетата. Сега правим само бисквитена торта.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Tracia
Рейтинг: 1391 Любопитно[quote#20:"ariel28"]Бисквитено то руло не беше ли с три реда цели бисквити и върху тях плънката, всичко това върху найлон. [/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannНа това майка ми вика бисквитена торта. Обикновено я прави в тава, нарежда няколко реда бисквити, с различен крем за плънка. Най-обичах с крем-карамел, ама този вид торта се прави с твърди бисквити и се пече във фурна, за разлика от другите, при които кремът е предварително направен и тортата се оставя в хладилника да стегне.
Tracia
Рейтинг: 1391 Неутрално[quote#22:"Dragoslava"]Режехме го по диагонал, за да са по-големи парчетата.[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannТочно, и в къщи така правехме.
Sabbath
Рейтинг: 616 ЛюбопитноДо коментар [#8] от "murttle":Аз пък съм консумирал почти същия сладкиш при бабата(македонка !) на мой приятел (не знам точно коя година е родена,но изглеждаше много по-стара от баба ми,родена 1911 г.,сигурно вече е умряла) и тя го наричаше именно балсуджук,а не сладък салам !
Dragoslava
Рейтинг: 1170 НеутралноПравехме и таралежки. Напоявахме бишкоти в крем от разтопено краве масло и какао, слепвахме по две и ги овалвахме в смлени орехи. Трябва да престоят, за да си поемат от крема. За мен са тежки, но в къщи ги обичат много.
ikar_01
Рейтинг: 720 НеутралноДо коментар [#8] от "murttle":
Точно това е, дори в Централни хали се продава на един от щандовете, но и турците са го подобрили - не е само гроздов сок, а има и желатин в него.
ikar_01
Рейтинг: 720 НеутралноДо коментар [#13] от "Марин":
Трябва време, за да поомекнат бисквитите, а в камерата няма да стане, защото ще замрази течните съставки - яйце и мляко.
murttle
Рейтинг: 589 Неутрално[quote#21:"sabbath"]Не съм виновен,че в турския език по-голямата част от кулинарните термини са на български[/quote]
Не сте виновен, но това не ги прави български думи - турски са си, употребявани и в нашия език.
Вярвом, че наистина в онзи край, откъдето вие имате спомени, наричат този сладкиш балсуджук, но по принцип той представлява малко по-различно нещо от сладкия салам.
murttle
Рейтинг: 589 НеутралноДо коментар [#19] от "VеnRus 2008":
Бисквитено руло вкъщи наричаха сладкиш от слепени с крем, вертикално подредени бисквити. А при тортатата бисквитите се подреждаха легнали. Е, и кремовете бяха различни, ама аз не съм майстор и не мога да кажа точно какви
Марин
Рейтинг: 720 НеутралноДо коментар [#29] от "ikar_01":
... потим ... не за славата ... създава изкуство!До коментар [#18] от "domakinq":
Оставихме го 3 часа и половина и стана СУПЕР!
Децата сами го правиха, аз само счуках бадемите (вместо орехи).
Jessika
Рейтинг: 1225 ЛюбопитноКопирах си рецептата, остава да намеря обикновени бисквити, което тук ще е най-трудната част от изпълнението на рецептата.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Федор Венедиктович Езерский
Рейтинг: 1114 Любопитно[quote#30:"murttle"]Не сте виновен, но това не ги прави български думи - турски са си, употребявани и в нашия език.[/quote]
Добре де, по вашият край как е изречението "Манджата е в тенджерата"? Много ме заинтригувахте...
Десен
Рейтинг: 1391 НеутралноКалорийна бомба!
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.girl power
Рейтинг: 759 ВеселоЛюбимият сладкиш у дома!
Самотата обливаше сърцето миJana Gancheva
Рейтинг: 782 НеутралноДо коментар [#24] от "VеnRus 2008":
итена-торта-пирамида
_бисквитено_руло
'Let light surround you' Dream TheaterБисквитената торта си е класика, а аз имах предвид така наречената Бисквитена торта "Пирамида" или Триъгълно бисквитено руло
http://www.receptite.com/рецепта/бискв
http://recepti.gotvach.bg/r-5784-Триъгълн
Jana Gancheva
Рейтинг: 782 НеутралноДо коментар [#33] от "Jessika":
'Let light surround you' Dream TheaterМоже да използвате "Детска закуска", обикновени или с какао.
murttle
Рейтинг: 589 НеутралноДо коментар [#34] от "Федор Венедиктович Езерский":
Думата "манджа" е с италиански произход (mangiare) и е сравнително нова в българския език. По-традиционните думи са "ядене", "ястие", "гоз(ст)ба". "Тенджера" се използва в български, турски, албански, предполагаемо с арабски произход.
Баба ми не казваше "Манджата е в тенджерата", а "Яденето е на печката" (или където там е било)
leti_at
Рейтинг: 229 НеутралноО, децата ми много се забавляват, докато го правим заедно.
Трудното е, после да го опазя от бързите детски ръчички, докато стегне в хладилника..