Пълнозърнеста пица за малки и големи

Пълнозърнеста пица за малки и големи

Пълнозърнеста пица за малки и големи
През последните години пицата носи ореола на нездравословна храна, превърнала се в панаир от разнообразни съчетания и лесно решение при всякакви поводи – за неочаквани гости, за бърза вечеря или на крак в обедната почивка. Високата й калоричност, която се изтъква като проблем, се дължи най-вече на комбинацията от много продукти върху тънкия блат и добавката от сосове.
А всъщност истинската пица е простичко ястие, което не изисква срещата на майонеза и кетчуп, на няколко вида колбас, гъби, царевица, кисели краставички и риба на едно място. Блатът традиционно е тънък и хрупкав, а не дебел и пухкав, и ако се направи с пълнозърнесто брашно, става още по-полезен. Върху него са нужни съвсем малко неща, за да бъде достатъчно питателен и да се избегне приемът на много калории наведнъж.
При всички случаи децата са най-големите почитатели на пицата – за тях тя е луксозен вариант на бързите сандвичи и често символизира празник у дома. Затова и идеята за приготвяне на домашен вариант заедно с мама и татко би им допаднала много и после с удоволствие биха си хапнали от крайния резултат. А една пълнозърнеста пица със зеленчуци е много по-добър избор от онази, поръчана по телефона в неделя вечер.
Най-забавната част от приготвянето й би било оформянето. Не е нужно да се придържате към обичайната кръгла форма, защо този път за радост на децата не оживее в образа на симпатично животинче? Ето как можете да направите заедно с малчуганите лесна и вкусна пица "коте".
Нужни продукти: за тестото – 250 г пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол, 2 с.л. зехтин, 6 с.л. топла вода; за гарниране – 3 с.л. доматено пюре, 150 г кашкавал, сух босилек; за украса – мариновани или пресни гъби, тиквичка, морков, червена чушка, маслини.
Брашното се пресява, към него се добавят солта, маята, зехтинът и топлата вода. Омесва се меко еластично тесто, което не трябва да лепне – ако лепне, се добавя още малко брашно. Меси се около 5 мин. с намазани със зехтин ръце, след което се оставя на топло място да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разточва на тънък кръг, който се пренася в намазана със зехтин или олио тава. Горната му част се изрязва така, че да се получат острите ушички на котето (от изрязаното тесто може да се направи една мъничка пица), и целият блат се надупчва с вилица, за да не се надуе много при печенето.
Отгоре се намазва с доматеното пюре и се поръсва с кашкавала и подправките. От зеленчуците се изрязват кръгчета и пръчици и пицата се украсява както е на снимката, за да се получи котешка муцунка – гъбки на тънки филийки отстрани, маслинка за носле, кръгчета тиквичка за очи, морков за зениците и лентички червена чушка за мустаци. С украсата може да се импровизира много и да се използват наличните в хладилника зеленчуци.
Пицата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 мин. Сервира се гореща на изгладнелите пекари с любима напитка по желание.