Портокалов мармалад

Портокалов мармалад

Портокалов мармалад
Февруари не е обичаен месец за правене на мармалади. Но ако запасите от лятото и есента са вече на привършване или просто в кухнята има няколко отчаяни портокала, които никой не иска да изяде, сега е идеалният момент да запретнете ръкави заедно с децата.
Сладкото от портокали обикновено се приготвя от техния сок и корите им. Получава се гъсто, плътно желе, с горчив вкус, който не допада на всеки. Има обаче и друг вариант, в който се използва сърцевината на плода, благодарение на който резултатът е неустоимо сладък, сочен и ароматен.
Всъщност в тази рецепта всеки цитурсов плод би свършил работа – мандарини, грейпфрути и дори лимони. Ако горчивият вкус допада на вас и децата, може да се добави и малко настъргана кора от плодовете или сладкото да се обогати с подправки като ванилия, канела или звездовиден анасон.
Освен прекрасния вкус мармаладът има и още едно предимство – приготвянето му ще ангажира малките ръчички за дълго време, тъй като почистването на плодовете е пипкава и леко досадна работа. Но крайният продукт, с искрящия си оранжев цвят и наситен вкус на слънце си заслужава всички усилия.
Портокаловото сладко идеално подхожда на палачинки, гофрети, бухти, препечени филийки, чийз кейк и дори на някои по-екзотични рецепти с месо.
За направата на две малки бурканчета са нужни: 6 големи портокала, 300 г бяла захар, по желание настърганата кора на 1 портокал (ако я слагате, използвайте биоплодове), подправки според вкуса – ванилия, канела или звездовиден анасон.
Портокалите се измиват добре, след което на всеки отгоре и отдолу се изрязва капаче. След това корите им се изрязват с нож, както е показано на снимката:
Портокалов мармалад
По този начин ще се премахне част от ципата и ще може сърцевината на плода да се отдели по лесно. Всеки сегмент на портокала внимателно се дообелва от тънката обвивка и се отделя само "месото" на портокалите. Този процес се извършва над тенджерата, в която ще се приготвя сладкото, за да се събира там част от сока, който се отделя при беленето.
Всички обелени плодове се изсипват в тенджерата заедно със захарта и сместа се загрява на висока степен, докато заври и при непрекъснато бъркане – захарта трябва да се разтвори напълно. След това тенджерата се сваля от котлона и сладкото внимателно се пасира, докато се получи гъста, хомогенна смес, към която се добавя настърганата кора и подправките (по желание).
Мармаладът се връща обратно на котлона и се оставя да къкри на слаб огън още 20 мин. Готовото сладко се разсипва горещо в бурканчетата, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях. Оставят се да престоят така, докато се охладят напълно.