Сурови шоколадови бонбони

Сурови шоколадови бонбони

Приготвянето на тези бонбони е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време
Приготвянето на тези бонбони е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време
Шоколадовите бонбони са винаги празник, особено ако не присъстват често в менюто на децата, а и на възрастните. Малки парченца наслада, които, извадени на масата, носят усмивки.
За съжаление обаче в купешкия им вариант присъстват съставки, които не са от най-здравословните. В тях има изкуствени продукти, понякога маргарин, и прекалено много захар или подсладители, които приемани често, не носят най-добрата енергия за организма.
А храната освен наслада трябва да бъде и здраве, най-вече при децата, които растат и тепърва изграждат вкусовите си желания. По презумция се приема, че полезното невинаги е вкусно, най-вече за небцето, което е привикнало към силни, пикантни, прекалено сладки или солени вкусове. Затова е важно малчуганите да изграждат правилно отношение към ястията, които слагат в коремчетата, като участват в приготвянето им и научават кой продукт какво доставя, за да са здрави и да тичат бързо и без умора крачетата им.
Приготвянето на алтернативни сладкиши у дома учи на това, че здравословната храна също може да бъде много вкусна. Тези сурови бонбони напомнят изключително много на популярната комбинация от шоколад с портокалов вкус, който се продава по магазините, и освен това са пълни само с полезни съставки. Приготвянето им е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време.
Ако не разполагате със силиконова форма за бонбони, можете да ги оформите на топчета с ръце и да ги оваляте в кокосови стърготини. За наистина идеалния им вкус е важно да се използва качествено натурално какао.
Нужни продукти: 100 г белени сурови бадеми, 2 с.л. какао, 3 с.л. кокосово масло, 2 с.л. мед (или повече, ако предпочитате по-сладък вариант), 1 ч.л. настъргана кора от биопортокал, кокосови стърготини или какао за поръсване.
Бадемите се смилат в кафемелачка или кухненски робот, докато достигнат възможно най-ситна консистенция. Изсипват се в купа и към тях се прибавят кокосовото масло, какаото, медът и настърганата портокалова кора.
Сместа се разбърква добре, докато стане хомогенна, може и с ръце, от чиято топлина кокосовото масло ще се разтопи. Готовата смес се разпределя в силиконова формичка за бонбони (може да се използва и такава за ледени кубчета) или с ръце се оформят топчета.
Бонбоните се оставят за 1 час в хладилника да стегнат и преди сервиране се поръсват с какао или кокосови стърготини.