Колачета-подкови за Тодоровден

Колачета-подкови за Тодоровден

Колачета-подкови за Тодоровден
По изключение тази седмица рецептата на Ирина Катеринска от рубриката "С децата в кухнята" излиза в събота, а не както обичайно - в неделя. Причината е, че този път Ирина е замесила традиционните колачета, с които да отбележи един от най-тачените у нас празници - Тодоровден. 
Днес е Тодоровден и по традиция стопанките на домовете изпичат малки хлебчета-колачета във формата на конче, подкова или конско копито. От предния ден се приготвя и варено жито с мед, което се освещава в църквата и се яде на празника. В някои краища на България в тези кравайчета се слагат орехи и чесън и се раздават на роднини, съседи и приятели. Тъй като св. Тодор се смята за покровител на конете, от тях се слага и в храната им, за да бъдат здрави през годината.
Докато разказвате историята на светеца на децата е и идеалният момент да замесите заедно с тях празнични хлебчета във формата на подкови. Тестото е просто, тъй като по църковния календар е време за пости и в него няма мляко или яйца. Приготвя се лесно, а оформянето му е истинско забавление за малчуганите. За направата му могат да се използват различни брашна, според вкуса, както и да се направи само от бяло брашно.
След като колачета са вече изпечени, можете да ги вземете с вас, ако сте решили да посетите някоя празнична кушия-състезание с коне, която би била и най-голямата атракция на празника и истинска радост за децата. След еуфорията са особено вкусни, в компанията на горещ чай или топла супа.
За направата им са нужни: 300 г бяло брашно, 120 г типово брашно, 1 и ½ ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол, 1 с.л. мед, 1 с.л. олио, 240 мл топла вода, сусам за поръсване
Брашната се пресяват в купа, към тях се прибавя сухата мая и се разбърква. В средата се прави кладенче и се изсипват медът, олиото, солта и половината вода. Започва да се бърка с лъжица и постепенно се добавя останалата топла вода, замесва се тесто. Тъй като различните брашна абсорбират по различен начин течността, може да се наложи да добавите още малко вода, ако е прекалено сухо, или още малко брашно, ако е прекалено лепкаво. Трябва да се получи меко, съвсем леко лепнещо тесто.
Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си (около 1 час). След това с намазнени ръце се откъсват топчета (размерът им зависи от желанието колко голяма да е "подковата"), които се разтеглят на фитили с намазнени ръце и се оформят във вид на подкови. Може да се направят "по-сложни", като се завият краищата им – както се вижда на снимката.
Колачетата се подреждат в застлани с хартия за печене тави и по желание отгоре се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за 15-20 мин. или докато при проверка с клечка в тестото, тя излезе суха.
След като се извадят от фурната, се завиват с влажна кърпа и се оставят напълно да се охладят.