Картофени мишлета

Картофени мишлета

Плънката им може да бъде всякаква – пилешко месо и гъби, задушени зеленчуци, яйце и сирене – според вкуса на децата.
Плънката им може да бъде всякаква – пилешко месо и гъби, задушени зеленчуци, яйце и сирене – според вкуса на децата.
Готвенето като игра е най-добрият начин да убедите злоядите деца да опитат вечерята си или поне да хапнат нещо различно от обичайните им любими храни. Пържените картофки са едни от тях, но те не са най-добрият и здравословен възможен избор. Печените обаче, с добавка от свежа пролетна салата, са идеално ястие за обяд или вечеря.
Почти всяка храна може да се превърне с малко повече въображение в симпатично животинче или красива картина в чинията. С формички за сладки могат да се сътворят красиви фигурки от ориз и картофено пюре, да се изрежат забавни сандвичи. Доматеното пюре е идеална "боя" за рисуване, а свежите зелени подправки лесно се преобразяват в тревички, коси на вкусни човечета, опашки и мустаци за животинчета. Най-вероятно вече сте приготвяли гъбки от яйца или калинки от доматчета, затова ако идеите ви са се изчерпали, опитайте с тези картофени мишлета.
Плънката им може да бъде всякаква – пилешко месо и гъби, задушени зеленчуци, яйце и сирене – според вкуса на децата. Украсата също подлежи на вариации, според наличните продукти – черни маслинки за очи и нос или пък червена чушка, магданоз за уши и сварени спагети за опашки, мустачки от див лук или тънки ивички морков.
Най-лесно биха се получили, ако изберете пресни картофи (които не се налага да бъдат белени), с форма, наподобяваща мишле – стесняващи се в единия край. Ако не разполагате с такива, просто използвайте стари картофи, които след сваряването обелете и с нож оформете единия край, докато се получи муцунка.
Който и вариант да изберете, най-важното условие е малчуганите да се включат активно в приготването и украсата на картофените мишлета, за да си ги хапнат накрая с истинско удоволствие.
За 4 порции са нужни: 8 големи, пресни картофа, 200 г сирене, 4-5 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 150 г настърган кашкавал, зехтин; за украсата: репички, див лук, краставица.
Картофите се измиват много добре с четка или гъбичка и се сваряват за 20 мин в подсолена вода. След това се оставят да се охладят, за да не парят и в единия им край с помощта на чена лъжичка внимателно се издълбава отвор.
Сиренето се натрошава и се разбърква добре с доматеното пюре и чубрицата. Плънката се разпределя по равно във всеки картоф и отгоре се поръсва с настъргания кашкавал. Картофите се подреждат с намазнена тавичка и всеки от тях се намазва с четка със зехтин, поръсва се със сол. Пекат се на 200 градуса до готовност или около 30 мин.
След като се извадят от фурната и изстинат леко, картофите се украсяват, за да се превърнат в мишлета – от репичките се оформят ушички, които се закрепят в картофа, като с нож се правят тънки разрези, в които се пъхат. От краставицата се оформят очи, а дивият лук служи за опашка.