Вкусни сладки с вдъхновение от Хари Потър

Вкусни сладки с вдъхновение от Хари Потър

Вкусни сладки с вдъхновение от Хари Потър
В една от най-любимите на днешните деца литературни поредици за Хари Потър има толкова много вдъхновяващи вкусотии за похапване, че малчуганите често се размечтават за тиквен сок, желирани червеи, маслена бира, всякакви вкусни бобчета и шоколадови жаби, докато четат. 
С повече въображение можете да импровизирате в кухнята и да приготвите всички тези рецепти, но един от най-често споменаваните сладкиши в книгата става изключително лесно и бързо и не изисква някакви специални, вълшебни съставки и умения.
Сладките, които приготвя Хагрид и с които посреща всяка година Хари и Рон в къщата си, сервирайки ги заедно с чай, са пословично известни със своята твърдост. Името им, буквално преведено, означава скални кексчета (rock cakes) и героите ги описват като напълно отговарящи на наименованието си – твърди като камък, с подобен цвят и вкус, напомнящ цимент.
На Хари Потър обаче така и никога не му дава сърце да каже на Хагрид истината за домашно приготвените му курабийки, затова стоически всеки път изяжда няколко, въпреки риска да си счупи зъбите.
Тези бисквитки са популярни и като любимите на главния герой от поредицата на Джоан Роулинг, обаче това ми се струва единствено възможно, ако са приготвени по оригиналния начин, при който се получават меки, ароматни и пръхкави сладки въпреки оскъдното наличие на яйца и захар и в тестото.
Скалните кексчета са създадени във Великобритания и са станали особено достъпни по време на Втората световна война, когато Министерството на храните ги популяризира заради простите съставки, които дават доста приятен краен резултат. В наши дни рецептата има много вариации, като често може да съдържа овесени ядки, канела и индийско орехче или отгоре сладките да бъдат поръсени с кафява захар. Освен в поредицата за Хари Потър скалните кексчета участват и в комедийните филми за Бени Хил.
Тази рецепта може изцяло да се приготви от по-големите деца, тъй като не изисква нищо специално – бърка се с лъжица, няма нужда от миксер, а тестото се насипва просто на купчинки с лъжица в тавата. И така се превръщат в идеална следобедна закуска за похапване, докато малчуганите пътуват из вълшебния свят на Хари Потър с книга в ръка.
За направата им са нужни: 300 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 150 г меко масло (на стайна температура, нарязано на парченца), 80 г кафява захар, 1 яйце, 3 с.л. прясно мляко, 70 г микс сушени плодове (стафиди и червени боровинки).
В дълбока купа се слагат яйцето, прясното мляко и захарта и се разбъркват с вилица. Добавят се маслото, брашното с бакпулвера и продължава да се бърка с лъжица, докато се получи лепкаво, меко тесто. Накрая се добавят сушените плодове.
Тава се застила с хартия за печене и върху нея на купчинки на разстояние една от друга се сипва от тестото по една супена лъжица. Може и с навлажнени ръце да се оформят топчета.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин. или докато придобият златистокафяв цвят. Вкусни са както леко топли, така и напълно охладени.