Пролетен пудинг с тапиока и ягоди

Пролетен пудинг с тапиока и ягоди

Пудингът е много лек и нежен десерт, тъй като се приготвя с кокосово мляко и носи финия аромат на ванилия и розова вода
Пудингът е много лек и нежен десерт, тъй като се приготвя с кокосово мляко и носи финия аромат на ванилия и розова вода
След дългите и обилни празнични дни най-вероятно всички имаме нужда от по-лека и разтоварваща храна. Идва сезонът на големите салати и бързите ястия, на вкусните пресни плодове, така че застояването в кухнята става все по-малко привлекателно. Дори и децата, завяни в игри на открито, често забравят по цял ден за хапване.
И все пак, ако от време на време имате настроение да приготвите нещо вкусно заедно с малчуганите, този свеж пудинг с тапиока и ягоди би бил подходящ начин да внесете разнообразие сред традиционните пролетни рецепти.
Тапиоката се приготвя от растението маниока и най-разпространените й форми са на прах и във вид на бели гранули. Сама по себе си няма вкус, богата е на калций и витамин C и се използва за сгъстяване на сосове, супи или за приготвянето на десерти. В случая ще ви бъде нужна тапиока във вида на малки топченца, която можете да намерите в азиатските и арабските магазини, както и в някои специализирани магазини за подправки и биопродукти.
Децата със сигурност ще бъдат впечатлени от трансформацията на тапиоката, докато се вари, тъй като става съвсем прозрачна
Децата със сигурност ще бъдат впечатлени от трансформацията на тапиоката, докато се вари, тъй като става съвсем прозрачна
Децата със сигурност ще бъдат впечатлени от трансформацията на тапиоката, докато се вари, тъй като става съвсем прозрачна, а консистенцията на перличките, когато попаднат в устата, предизвиква доста забавни реакции. Самият пудинг е много лек и нежен десерт, тъй като се приготвя с кокосово мляко и носи финия аромат на ванилия и розова вода. Ягодите завършват композицията с хрупкавата си и сладостна свежест.
За четири порции са ви нужни: 100 г тапиока, 300 мл кокосово мляко, ½ ч.л. семенца от шушулка ванилия или есенция ванилия, 1 ч.л. розова вода, 3 с.л. мед, 2 с.л. кафява захар, 200 г ягоди (нарязани на парченца).
Тапиоката се сварява в 600 мл вода, докато стане прозрачна, след което се прецежда от течността и се връща обратно на котлона. Към нея се добавят кокосовото мляко, ванилията и розовата вода и се вари на бавен огън още 10 мин., като се бърка често или докато пудингът се сгъсти. Накрая се добавят медът и захарта, разбърква се добре, за да се усвоят, и тапиоката се сваля от котлона.
След като пудингът се е охладил леко, към него се добавят нарязаните ягоди, разбърква се внимателно и се разпределя в купички. Вкусен е както топъл, така и студен, престоял няколко часа в хладилника.