Пролетен пудинг с тапиока и ягоди

След дългите и обилни празнични дни най-вероятно всички имаме нужда от по-лека и разтоварваща храна. Идва сезонът на големите салати и бързите ястия, на вкусните пресни плодове, така че застояването в кухнята става все по-малко привлекателно. Дори и децата, завяни в игри на открито, често забравят по цял ден за хапване.
И все пак, ако от време на време имате настроение да приготвите нещо вкусно заедно с малчуганите, този свеж пудинг с тапиока и ягоди би бил подходящ начин да внесете разнообразие сред традиционните пролетни рецепти.
Тапиоката се приготвя от растението маниока и най-разпространените й форми са на прах и във вид на бели гранули. Сама по себе си няма вкус, богата е на калций и витамин C и се използва за сгъстяване на сосове, супи или за приготвянето на десерти. В случая ще ви бъде нужна тапиока във вида на малки топченца, която можете да намерите в азиатските и арабските магазини, както и в някои специализирани магазини за подправки и биопродукти.

Децата със сигурност ще бъдат впечатлени от трансформацията на тапиоката, докато се вари, тъй като става съвсем прозрачна, а консистенцията на перличките, когато попаднат в устата, предизвиква доста забавни реакции. Самият пудинг е много лек и нежен десерт, тъй като се приготвя с кокосово мляко и носи финия аромат на ванилия и розова вода. Ягодите завършват композицията с хрупкавата си и сладостна свежест.
За четири порции са ви нужни: 100 г тапиока, 300 мл кокосово мляко, ½ ч.л. семенца от шушулка ванилия или есенция ванилия, 1 ч.л. розова вода, 3 с.л. мед, 2 с.л. кафява захар, 200 г ягоди (нарязани на парченца).
Тапиоката се сварява в 600 мл вода, докато стане прозрачна, след което се прецежда от течността и се връща обратно на котлона. Към нея се добавят кокосовото мляко, ванилията и розовата вода и се вари на бавен огън още 10 мин., като се бърка често или докато пудингът се сгъсти. Накрая се добавят медът и захарта, разбърква се добре, за да се усвоят, и тапиоката се сваля от котлона.
След като пудингът се е охладил леко, към него се добавят нарязаните ягоди, разбърква се внимателно и се разпределя в купички. Вкусен е както топъл, така и студен, престоял няколко часа в хладилника.