Ризото със зелени аспержи

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Ризото със зелени аспержи

Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен
Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен
Аспержите стават все по-популярен зеленчук у нас, а техният апогей на пазара е именно през пролетта. Така че днешната неделя е идеалното време за приготвянето им, като смело могат да се ядат самостоятелно или да се включат в многообразие от ястия – кишове и тарти, към омлет, задушени с месо, в салата, като крем-супа или пък в ризото.
Най-популярното им и семпло приготвяне е със сос "Холандез", като се сервират със задушени картофи и/или месо. Тайната на добрия вкус на аспержите обаче си остава във варенето – те трябва да се варят за кратко, за да остават леко хрупкави, иначе се разкашкват и губят приятния си аромат. Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен.
Приготвя се лесно, така че малчуганите могат и сами да се справят с обработката му и докато белите аспержи са малко капризни, то зелените не изискват никакви специални умения, за да се превърнат в ароматна вечеря.
Италианското ризото традиционно се прави с бяло вино, но в този случай е със сметана, която го превръща в нежно и кремообразно кадифе, а деликатният му вкус контрастира идеално със свежата хрупкавост на аспержите и пикантността на пармезана. Тази рецепта напълно се вписва в идеята за "комфортни храни", като донася настроение на уют и затопля приятно стомасите не само на децата, но и на възрастните.
За направата му са нужни: 250 г ориз "Арборио" (за ризото), 300 г зелени аспержи, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, ½ глава лук, 1 литър горещ зеленчуков бульон (най-добре домашен), 100 г заквасена сметана , сол и черен пипер на вкус, настърган пармезан за сервиране.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в дълбок съд заедно с маслото и зехтина, докато омекне. Прибавя се оризът и сместа се разбърква непрекъснато за 2-3 минути, докато поеме част от течността. Добавя се горещият бульон и ястието се оставя да къкри на бавен огън до готовност – около 15 мин.
Аспержите се измиват, отрязват им се твърдите части от долния край на стеблото и се обелват наранените участъци, ако има такива. В дълбока тенджера се кипва един литър вода и аспержите се варят 7 минути, след което се обливат със студена вода и се нарязват на парченца с дължина 1 см.
Малко преди края на варенето на ризотото към него се добавят аспержите и сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Накрая се сипва заквасената сметана, разбърква се добре и ястието се сваля от котлона.
Ризотото се сервира горещо, поръсено с настърган пармезан.