Бухнали палачинки

Високи палачинки, бухнали палачинки, смешни палачинки... Тази закуска има доста названия, възникнали при първата й среща с гладни малчугани, но като че ли най-много й подхожда името "вкусни палачинки". Въпреки че изобщо не изглежда като традиционните, тя има техния вкус, поднесен по различен начин.
Името им на английски е popoveres и се приготвят изключително лесно, особено ако нямате настроение през уикенда да стоите дълго в кухнята или искате да направите нещо заедно с децата. Най-сложната част е чакането, докато се пекат, но тя е и най-интересната, защото във фурната се случва чудото на бухването и превръщането на течната смес във всякакви причудливи форми.
Тестото им е от яйца, прясно мляко и брашно – точно като палачинковото, с мъничко добавка на захар и ванилия, които могат да се пропуснат, ако ще ги сервирате със солена плънка.
Най-вкусни са леко топли, гарнирани с течен шоколад или сладко по избор. И наистина имат вкус на палачинки, постигнати без задължителното дълго стоене около котлона. Оставете малчуганите да ги забъркат, а след това и да се забавляват, докато гледат промяната им във фурната.
От тази доза се получават 10 "бухнали палачинки", които се пекат във форми за мъфини, но могат да се използват и чашки за крем-карамел. Важно е по време на печенето фурната да не се отваря, за да не спаднат.
За направата им са нужни: 230 мл прясно мляко, 2 големи яйца, 160 г брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. захар, ½ ч.л. ванилия, 50 г разтопено масло.
Фурната се включва да загрее на 200 градуса. Млякото, яйцата, зехтина, захарта, солта и ванилията се разбиват с миксер до получаването на хомогенна смес. Брашното се добавя на две части и продължава да се бърка още няколко минути, докато стане еднородно палачинково тесто. Оставя се да отдъхне.
Маслото се разтапя на бавен огън и след това с него се намазват дъното и стените на формички за мъфини. Палачинковата смес се разпределя в тях, като всяка се пълни до половина, след което се слагат в загрялата фурна.
"Бухналите палачинки" се пекат на 200 градуса между 30 и 40 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, може да се направи на всяка по една малка дупчица с клечка за зъби, за да излезе парата, която се е събрала в тях, и да не остават влажни в средата.