Черешово клафути

Черешово клафути

Леко топъл, сервиран с топка сладолед,десертът е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.
Леко топъл, сервиран с топка сладолед,десертът е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.
Зад това интересно име се крие един от най-простите и харесвани френски сладкиши. Родното му място е регионът Лимузин, традиционно се приготвя с череши и има влажна текстура, напомняща много на печен крем.
Днес популярността му е толкова голяма, че и плънката от плодове обхваща широко разнообразие – ягоди, малини, вишни, къпини, кайсии, ябълки и дори ананас.
Самото му забъркване отнема буквално няколко минути, стига преди това с децата да сте обезкостили нужното количество череши. А ако го направите съвсем по оригиналния начин, без да махате костилките, става съвсем бързо. Във Франция казват, че така ароматът на клафутито е неустоим, макар че яденето му след това е малко по-трудно.
Важно е да се пече на ниска температура, за да не остане в средата суров, и след това да се прибере в хладилника за няколко часа, за да стегне добре. Леко топъл, сервиран с топка сладолед, също е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.
От посочената доза могат да се направят два броя клафути в по-малки тавички, единият с череши, а вторият с друг плод по избор. Базовата рецепта търпи и доста вариации – бялата захар може да се замени с кафява, да се направи с пълнозърнесто брашно или само с прясно мляко. Вкусен вариант е преди печене да се поръси със захар, за да се получи хрупкава коричка.
Нужни продукти: 450 г череши, 3 големи яйца, 80 г захар, 2 с.л. разтопено масло, 120 мл течна сметана, 120 мл прясно мляко, 120 г брашно, ½ ч.л. семенца от шушулка ванилия (могат да се заменят с есенция или ванилена захар), пудра захар за поръсване.
Черешите се почистват от костилките и се подрежда в правоъгълна или кръгла тава, намазана предварително с масло.
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилията, след което се добавят сметаната, прясното мляко и разтопеното масло. При непрекъснато бъркане се изсипва брашното и сместа се разбива, докато стане еднородна. След като е готова се излива върху черешите.
Сладкишът се пече на 170 градуса 40 мин. или докато придобие приятен златист цвят. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.