За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2889 Неутралноможе и с тиквичка и без оцет
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2889 Неутралнопрепоръчвам черният пипер да се замени с бял .
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Дедо Либен
Рейтинг: 1409 Разстроено"...след което се пасират или се пускат за няколко бързи оборота в кухненския робот."
Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!!
КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
Рейтинг: 1014 Весело[quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]
ps-hr-7605
Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/Ей, недей така от сутринта бе, човек! Техномаркет работи за нас:
http://www.technomarket.bg/products/09009185/phili
borko_to
Рейтинг: 515 Неутрално[quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]
Иначе Иринчето определено не й е силна страна готвенето....
Правите дървета в гората, първи се отсичат!Една консерва белени домати и си готов
Euronymous
Рейтинг: 1078 НеутралноМного го харесвам и го наричам - испански таратор !
From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !Публикувано през m.dnevnik.bg
bramasole
Рейтинг: 2456 НеутралноВ къщи заменяме босилека с пресен копър. Най-ароматен е зеленият пипер. Аз обикновено добавям лъжица - две кисело мляко в моята купичка.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рИстинско лятно удоволствие!
estellak
Рейтинг: 620 ВеселоДо коментар [#3] от "Дедо Либен":
Дедо Либене, не се коси! Яж таратор! Испанците, които са го вкусили умират за него.
Музар
Рейтинг: 1416 НеутралноПри пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройдcomandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2044 Неутрално[quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Техномаркет работи за нас:
Libertarianism is just anarchy for rich people[/quote]
Не случайно най-богатите телевизионни "готвачи" правят парите като рекламират най-големите вериги за хранителни стоки и домашни електроуреди !
Извращението е пълно защото рекламите показват как хора със скъпо обзаведени къщи ядат най-евтината храна!
Значи отговорно ви го казвам готвачите ползват само професионална техника и заможните чревоугодници не си купуват боклучавата храна от рекламите!
sisiliya6
Рейтинг: 684 Неутрално,,5 големи домата, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, малка глава лук, , 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, сол...''
Моите извинения но, по -добре една прясна салата да комсумирам ....отколкото пасирани зеленчуци- престояли няколко часа в хладилника ! А тараторът е незаменим!
borko_to
Рейтинг: 515 Неутрално[quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата? [/quote]
Правите дървета в гората, първи се отсичат!Не, то и за таратор доста хора я стържатна ренде, а не я режат на кубчета
Koba Stalin
Рейтинг: 1416 ВеселоНапоследък, Дневник ни залива с разни кулинарии, с доста екзотични имена. То не беше клафути, съга пък гаспачо... Имената кефят. Засега специалитетите не съм ги опитвал и може да не ги опитам скоро. Освен ако някоя журналистка от Дневник, не ги направи и не ме покани, да ги опитам. Аз пък за благодарност, ще и мам рецептата на един чисто български кулинарен специалитет - дренки на фурна.
/не се чете/Koba Stalin
Рейтинг: 1416 Весело[quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?[/quote]
/не се чете/Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.
maria.ar
Рейтинг: 1450 НеутралноОбикновено хлябът се пасира заедно с другите съставки. Целта е течността, освен разхлаждаща, да е и по-гъста и хранителна.
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Може да се добави и зелена чушка, а чесънът да се намали на една скилидка, защото след като течността престои в хладилник, вкусът на чесън се усеща по-остро и чувствителните стомаси страдат.
От доста години насам испанската авторска кухня е обърнала поглед и към други видове гаспачо - от бадеми, от диня, зелено гаспачо от какво ли не...
hodounski
Рейтинг: 2306 ВеселоДо коментар [#11] от "sisiliya6":
Като омекнат доматите и не стават за салата,ще си пиеш ракийката с гаспачо
hodounski
Рейтинг: 2306 ВеселоДо коментар [#15] от "Мария":
Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?
Музар
Рейтинг: 1416 Весело[quote#14:"Тони Шнайдера"]Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.[/quote]
- същият вкус получавам, когато главата ми издрънчи на ледената писта
.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдМерси, братчед! Верно е разхлаждащо
maria.ar
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#8] от "estellak":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Яж таратор! Испанците, които са го вкусили, умират за него.
===========================
На повечето им харесва, но трябва да е доста по-гъст от обичайното, с повече (настъргани) краставици и с доста орехи. Нещо средно между таратор и "Снежанка".
Музар
Рейтинг: 1416 Неутрално[quote#12:"borko_to"]доста хора я стържатна ренде[/quote]
. Много лигав на вкус, бъррр.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдА, само на столски таратор със стъргана краставица ми е попадал
maria.ar
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#17] от "hodounski":
. Тук например е доста популярно бадемовото гаспачо.
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?
===================
Мачкаш каквото имаш най-много и го наричаш "авторска кухня"
Koba Stalin
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#17] от "hodounski":
/не се чете/Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". А точна рецепта за съставките на тюрлю-гювеча, няма. Зеленчуците и плодовете, е по-добре да се ядат цели, или нарязани на едро в краен случай. Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде.
Музар
Рейтинг: 1416 Неутрално[quote#22:"Тони Шнайдера"]Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". [/quote]
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдА някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?
hodounski
Рейтинг: 2306 ВеселоДо коментар [#3] от "Дедо Либен":
Ти и Хаджи Генчо ще мачкате в хаванче
hodounski
Рейтинг: 2306 ВеселоДо коментар [#13] от "Тони Шнайдера":
Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.
Koba Stalin
Рейтинг: 1416 Неутрално[quote#23:"Музар"]А някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?[/quote]
/не се чете/Произход на думата таратор [редактиране]
Произходът на думата таратор според споменатия Български тълковен речник е персийско-турски. Информация за произхода на думата таратор може да се открие например и в Речник на чуждите думи в българския език от Александър Милев и др. (С., 1978, стр. 726), където е дадено следното обяснение: тур. tarator от персийски. Студено ядене от разредено кисело мляко, краставица или салата, чесън, олио, орехи и др. В друг Речник на чуждите думи в българския език (от Мария Филипова-Байрова и др., С., 1993, стр. 840), се открива подобно обяснение: тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Таратор
herbaltea
Рейтинг: 807 ВеселоОх, от това изяждам (изпивам) 2 литра без проблем
https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/04/28/4477090_ima_zaginali_pri_nova_vulna_ruski_raketi_sreshtu/comments#comment-51 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/02/4491180_zelenski_naredi_proverka_zashto_ukrainci_zaginaha/comments#comment-33 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/12/4494361_ukraina_obiavi_za_osvobodeni_tri_sela_v_donecka_oblast/comments#comment-157 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2024/05/28/4630833_da_ostavim_putin_da_gadae_polsha_ne_izkljuchi/comments?#comment-75Koba Stalin
Рейтинг: 1416 Весело[quote#25:"hodounski"]Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.[/quote]
/не се чете/Това, че мога и сам е ясно. Но в кулинарията, както и в секса, не е лошо за разнообразие, да включваме и участник от другия пол.
bodensee
Рейтинг: 120 НеутралноНе съм имал удоволствието да посетя Испания, но и това скоро ще стане! Единственото гаспачо, което съм ял бе в Санкт Петербург във „Фрикаделки“ (верига ресторанти на самообслужване – супер вкусно и качествена храна, супер интериор, за около 10 евро от супата до питието общо) и бе с тиквички! Е беше дори по–вкусно дори таратора на майка ми, където всичко е от градината и е с пресен чесен, копър и орехи!
Тогава си обещах, че ще направя едно кулинарно пътешествие из Испания!
hodounski
Рейтинг: 2306 ВеселоДо коментар [#28] от "Тони Шнайдера":
Да знаеш колко си прав!
andreas_hofer
Рейтинг: 902 НеутралноДо коментар [#15] от "Мария":
-sauces-salmorejo.html
-sauces-ajo-blanco.html
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияКогато се пасира и хляб вече не е гаспачо, а салморехо кордобéс (salmorejo cordobés). Ето един сайт с испански рецепти на английски език за кулинарните ентусиасти.
http://www.spanish-food.org
Тук е рецептата на салморехо:
http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and
А, това другото, което споменавате в друг коментар с бадеми да не е ахо бланко (ajo blanco)?
http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and
maria.ar
Рейтинг: 1450 ЛюбопитноДо коментар [#31] от "andreas_hofer":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)В гаспачо-то хлябът е задължителна съставка, но в Андалусия наблягат повече на количеството му. Иначе рецепти сигурно има стотици, с много индивидуални вариации. Рецептата, която използваме у нас, е на свекърва ми, която е баска, живяла в Андалусия и на Балеарите, т.е. влиянията са много.
Бадемовото гаспачо, доста популярно тук на Майорка, е местният вариант на ajo blanco, със символично количество хляб.
aleko
Рейтинг: 902 НеутралноДо коментар [#32] от "Мария":
Какво е това зелено гаспачо? Дай една рецепта да ги редуваме.
maria.ar
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#33] от "aleko":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Заместваш доматите и червената пиперка с маруля (сърцевината), спанак, авокадо, ябълка или друго. Краставицата и зелената пиперка си остават, хлябът също. Може да се добави лимонов сок. Важното е да е много добре изстудено. Признавам, че не ми е любимо.
aleko
Рейтинг: 902 НеутралноДо коментар [#34] от "Мария":
Мерси много, ще го пробвам и при повод ще разкажа. А бадемовото е вместо домати смлени бадеми ли?
maria.ar
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#35] от "aleko":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Да, смлени сурови бадеми, малко чесън и доста зехтин, задължително качествен.
aleko
Рейтинг: 902 НеутралноХм, честно казано зеленото ми звучи по-обещаващо. Бадемовото си го представям като нещо за мазане на филия. Бадемово масло например.
aleko
Рейтинг: 902 НеутралноАко още си на линия разреши, моля те, един спор, който отдавна си го водим в къщи. В сангрията какво се слага - бял ром или водка? Или нещо испанско, което го няма тук?
sisiliya6
Рейтинг: 684 ВеселоЛелеееееее .....главата ми стана .....гаспачо!!!
andreas_hofer
Рейтинг: 902 ЛюбопитноБлагодаря Мария! Явно наистина имат доста вариации тези рецепти. В Мадрид на гаспачото не слагат хляб, а ако слагат му викат салморехо. Това зеленото не съм го пробвал, но бадемовия вариант звучи добре.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияДо Алеко: То и за сангрията рецепти много, но поне тази, която съм пил в Андалусия и Мадрид няма нито водка, нито ром. Ето тук продуктите
http://www.spanish-food.org/drinks-sangria.html
С водка и портокалов сок, шампанско и плодове би се получило по-скоро Валенсианска вода (Agua de Valencia)
http://en.wikipedia.org/wiki/Agua_de_Valencia
silverhead
Рейтинг: 120 НеутралноЧерният пипер се замества със смлян кориандър и след 2 часа престой в хладилника дава невероятен аромат. Добре узряло авокадо дава плътност на иначе леко воднистия вкус. Чушките и доматите е добре да се бланшират и обелят, иначе остават едни ситни люспички в гаспачото.
neanonimen
Рейтинг: 540 НеутралноДо коментар [#12] от "borko_to":
Правят го, но резултата не е толкова добър според мен.
princess_x
Рейтинг: 954 Неутрално[quote#22:"Тони Шнайдера"]Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде. [/quote]
А на мен ми прилича на повърнато.
212
Рейтинг: 458 ЛюбопитноДо коментар [#15] от "Мария":
чуствителните стомаси не би трябвало да страдат от чесана
може би нещо друго е което ги прави да страдат а със чесана реакцията се усеща
212
Рейтинг: 458 Любопитноа хляба на горната снимка е български и често няма нищо общо със едрозърнес както и този - просто оцветен.
консумацията на хляб в бг е висока за разлика от други страни
това е също една от причините за диабет 2 в повечето и жители .
maria.ar
Рейтинг: 1450 ЛюбопитноДо коментар [#44] от "swich2green":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)От малка все съм заобиколена от хора със стомашни проблеми и това с чесъна ми е като сигнална лампичка, още повече в страна като Испания.
convince
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#43] от "princess_x":
Принцес, какви са тези асоциации и откъде? Може ли такъв непоздобаващ език и то във форум на обществената електронна медия "Дневник"?
Дори и да е вярно впечатлението от снимката, трябва да напишеш:
"На мен не ми допада видът на тази супа, която изглежда няма да ми понесе на стомаха и може би ще имам неприятни здравословни последствия въпреки, че сигурно е много вкусна!"
Добрите комуникативни умения са задължителни, дори за експринцеси в лошо настроение.
convince
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#44] от "swich2green":
Чесането е потушаване на някакво кожно раздразнение, докато чесън е вид специфичен зеленчук от семейството на луковете.
212
Рейтинг: 458 НеутралноДо коментар [#46] от "Мария":
нищо чудно ако си израстнала в българия
страна пълна със бактерии които причиняват язви и гастрити
днес тези болести се лекуват (поне на запад) докато там хората все още страдат от тях. да оставим само страданието но
не лекувани те водят често до кансер. докато този вид рак е на изчезване в развитите страни то в бг той е често срещан по много причини. моя съвет е ендоскопи това е че в европа го правят без упойка за поевтино предполагам . един мой приятел българин живеещ във франция без такава направо взема лекарства и така се спасява от язва за което казва че са го освободили от казарма на времето.
212
Рейтинг: 458 ВеселоДо коментар [#48] от "convince":
въпреки всичко намирам хуморът ви за тъп и може би точно това ме разсмя
да не сте яли чесън че си чешите езика?!
dame
Рейтинг: 123 НеутралноА ето и моята рецепта: Литър охладен качествен доматен сок, изстискан лайм (зелен лимон), нарязани на ситно краставица и чушка, скилидка чесън и задължително пресен кориандър. Накрая зехтин и табаско за разкош. Консистенцията е съвсем като таратор, но гарантирам, че за жегите е с пъти по-освежаващо!
dameФронт за Национално Обединение
Рейтинг: 571 Неутралносъс сигурност ще се изненадате, че испанското гаспачо се приготвя дори по-бързо и от него
И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има БългарияПо бързо друг път.Който е писал статията явно преценява за колко време е готова супата му от това, колко бързо му я носят в ресторанта.Най вероятно Ирина Катеринска никога не е правила таратор.Таратора се приготвя буквално за 5 минути,а в статията за гаспачото става дума за часове.
convince
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#52] от "Владимир Български":
Руснаци нито таратор хапват, нито гасачо, защото природата им е отнела тази възможност. Намеците са малко неуместни, сигурно поради близки те отношения с това североазийско поселение.
princess_x
Рейтинг: 954 НеутралноДо коментар [#47] от "convince":
ква-химия)зърнест 'хляб'.
Аз предпочитам краткия, метафоричен и образен изказ!
Точно той е най-подходящ за Дневник.
Що се отнася до гаспачото - много добре мога да си представя вкуса му, но не ми допадат полу-смлените храни, а в кремообразна форма понасям само шоколадови кремове и мусове. (Както и онези, с които овлажнявам кожата си). А хлябът от снимката е типичният за България 'пълно(оцветен-кой-знае-с-ка
princess_x
Рейтинг: 954 НеутралноДо коментар [#49] от "swich2green":
Смея да твърдя, че в България повечето стомашни проблеми се дължат на злоупотреба с никотин и алкохол, както и с някои 'висококачествени' храни, с каквито са пълни нашите супермаркети.
212
Рейтинг: 458 ВеселоДо коментар [#55] от "princess_x":
аз мисля че това са мухите който са навсякъде
те разнасят най много болести и бактерии от мръсните тоалетни и сметища. не измити зеленчуци от градините които са били торени с естественни торове, не миенето на ръцете на повечето персонал в общественното хранене и най накрая развалените храни които са по малко опасни от горните бактерии от които се умира бавно и мъчително и често не могат да се диагностират поради липса на обучени кадри и техника.като се събере всичко това при представата ми за евнтуално пътуване някога до там настръхвам и се успокоявам че тази година няма да стане. после следват роднини които понякога ме разубеждават и така отново се появявам на сивия хоризонт -българия.
друг път ще пиша за праха ,калта и водата която също не е "цвете за мирисане"
212
Рейтинг: 458 ВеселоДо коментар [#55] от "princess_x":
иначе снимката и композицията и е много лошо подбрана
това е което прави горната рецепта и отблъскваща.
напълно разбираемо.
maria.ar
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#49] от "swich2green":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Преди доста време, в разговор с лекари от различни националности, се поде темата за болестите на мръсните ръце в Европа. Няма да ти казвам коя беше най-цитираната страна и колко шокиращо ми подейства това. Лошото е, че при пътуванията ми до България не виждам нещо да се е променило в хигиената.
convince
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#54] от "princess_x":
Ако една снимка изобразяваща кремообразност би могла да те направи креативно метафорична и с неуподобяема точност в израза кратка и образна. Тогава сигурно истинската реалност е направо неописуема като възприятие.
Ти си роден дегустатор!
212
Рейтинг: 458 ВеселоДо коментар [#58] от "Мария":
ако е швеция не ме изненадва
а ресторантите и пецериите там е емигрантски бизнес
сърби, гърци от бившата югославия (това са все селяци)
често без образование дори и родените там деца на емигранти не виждат смисъла да ходят на училище ... като се прибави и щведската селения която никак не е по интелегентна или възпитана + милионите араби разбирам за какво става въпрос ...
пък и в америка не липсват подобия.
миенето на ръцете и зъбите е възпитание идващо от родителите както и други неща.
princess_x
Рейтинг: 954 Неутрално[quote#59:"convince"]Ти си роден дегустатор! [/quote]
Мога дори да изброя и съставките, но скоро бях сериозно затруднена с един 'сладолед' на Рафи - беше толкова вискозен; разтягаше се като дъвка и се топеше бавно, та не знам какъв химически анализ би бил необходим, за да се установи съставът му.
Даже нямам нужда да опитвам храните (особено сладкишите) - само един поглед и веднага ми става ясно дали ще ми хареса или не.
princess_x
Рейтинг: 954 НеутралноДо коментар [#56] от "swich2green":
Спасението е да си готвиш удома и да не опитваш нищо от храната в обществените заведения.
Да, причините са комплексни и много добре те разбирам за нежеланието да се завръщаш в 'бащината къща'.