Ледено гаспачо

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (62)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2889 Неутрално

    може и с тиквичка и без оцет

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2889 Неутрално

    препоръчвам черният пипер да се замени с бял .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1409 Разстроено

    "...след което се пасират или се пускат за няколко бързи оборота в кухненския робот."

    Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!!

  4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 1014 Весело

    [quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]
    Ей, недей така от сутринта бе, човек! Техномаркет работи за нас:

    http://www.technomarket.bg/products/09009185/philips-hr-7605

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  5. 5 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 515 Неутрално

    [quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]

    Една консерва белени домати и си готов Иначе Иринчето определено не й е силна страна готвенето....

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  6. 6 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Много го харесвам и го наричам - испански таратор !

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  7. 7 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2456 Неутрално

    В къщи заменяме босилека с пресен копър. Най-ароматен е зеленият пипер. Аз обикновено добавям лъжица - две кисело мляко в моята купичка.
    Истинско лятно удоволствие!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  8. 8 Профил на estellak
    estellak
    Рейтинг: 620 Весело

    До коментар [#3] от "Дедо Либен":

    Дедо Либене, не се коси! Яж таратор! Испанците, които са го вкусили умират за него.

  9. 9 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2044 Неутрално

    [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Техномаркет работи за нас:
    [/quote]
    Не случайно най-богатите телевизионни "готвачи" правят парите като рекламират най-големите вериги за хранителни стоки и домашни електроуреди !

    Извращението е пълно защото рекламите показват как хора със скъпо обзаведени къщи ядат най-евтината храна!

    Значи отговорно ви го казвам готвачите ползват само професионална техника и заможните чревоугодници не си купуват боклучавата храна от рекламите!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 684 Неутрално

    ,,5 големи домата, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, малка глава лук, , 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, сол...''

    Моите извинения но, по -добре една прясна салата да комсумирам ....отколкото пасирани зеленчуци- престояли няколко часа в хладилника ! А тараторът е незаменим!

  12. 12 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 515 Неутрално

    [quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата? [/quote]

    Не, то и за таратор доста хора я стържатна ренде, а не я режат на кубчета

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  13. 13 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1416 Весело

    Напоследък, Дневник ни залива с разни кулинарии, с доста екзотични имена. То не беше клафути, съга пък гаспачо... Имената кефят. Засега специалитетите не съм ги опитвал и може да не ги опитам скоро. Освен ако някоя журналистка от Дневник, не ги направи и не ме покани, да ги опитам. Аз пък за благодарност, ще и мам рецептата на един чисто български кулинарен специалитет - дренки на фурна.

    /не се чете/
  14. 14 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?[/quote]


    Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.

    /не се чете/
  15. 15 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Обикновено хлябът се пасира заедно с другите съставки. Целта е течността, освен разхлаждаща, да е и по-гъста и хранителна.
    Може да се добави и зелена чушка, а чесънът да се намали на една скилидка, защото след като течността престои в хладилник, вкусът на чесън се усеща по-остро и чувствителните стомаси страдат.
    От доста години насам испанската авторска кухня е обърнала поглед и към други видове гаспачо - от бадеми, от диня, зелено гаспачо от какво ли не...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  16. 16 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2306 Весело

    До коментар [#11] от "sisiliya6":

    Като омекнат доматите и не стават за салата,ще си пиеш ракийката с гаспачо

  17. 17 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2306 Весело

    До коментар [#15] от "Мария":

    Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?

  18. 18 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#14:"Тони Шнайдера"]Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.[/quote]

    Мерси, братчед! Верно е разхлаждащо - същият вкус получавам, когато главата ми издрънчи на ледената писта .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  19. 19 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#8] от "estellak":

    Яж таратор! Испанците, които са го вкусили, умират за него.
    ===========================

    На повечето им харесва, но трябва да е доста по-гъст от обичайното, с повече (настъргани) краставици и с доста орехи. Нещо средно между таратор и "Снежанка".

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  20. 20 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#12:"borko_to"]доста хора я стържатна ренде[/quote]

    А, само на столски таратор със стъргана краставица ми е попадал . Много лигав на вкус, бъррр.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  21. 21 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#17] от "hodounski":

    Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?
    ===================

    Мачкаш каквото имаш най-много и го наричаш "авторска кухня". Тук например е доста популярно бадемовото гаспачо.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  22. 22 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#17] от "hodounski":

    Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". А точна рецепта за съставките на тюрлю-гювеча, няма. Зеленчуците и плодовете, е по-добре да се ядат цели, или нарязани на едро в краен случай. Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде.

    /не се чете/
  23. 23 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#22:"Тони Шнайдера"]Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". [/quote]

    А някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  24. 24 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2306 Весело

    До коментар [#3] от "Дедо Либен":

    Ти и Хаджи Генчо ще мачкате в хаванче

  25. 25 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2306 Весело

    До коментар [#13] от "Тони Шнайдера":

    Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.

  26. 26 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#23:"Музар"]А някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?[/quote]

    Произход на думата таратор [редактиране]

    Произходът на думата таратор според споменатия Български тълковен речник е персийско-турски. Информация за произхода на думата таратор може да се открие например и в Речник на чуждите думи в българския език от Александър Милев и др. (С., 1978, стр. 726), където е дадено следното обяснение: тур. tarator от персийски. Студено ядене от разредено кисело мляко, краставица или салата, чесън, олио, орехи и др. В друг Речник на чуждите думи в българския език (от Мария Филипова-Байрова и др., С., 1993, стр. 840), се открива подобно обяснение: тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио.

    http://bg.wikipedia.org/wiki/Таратор

    /не се чете/
  27. 27 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 807 Весело

    Ох, от това изяждам (изпивам) 2 литра без проблем

    https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/04/28/4477090_ima_zaginali_pri_nova_vulna_ruski_raketi_sreshtu/comments#comment-51 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/02/4491180_zelenski_naredi_proverka_zashto_ukrainci_zaginaha/comments#comment-33 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/12/4494361_ukraina_obiavi_za_osvobodeni_tri_sela_v_donecka_oblast/comments#comment-157 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2024/05/28/4630833_da_ostavim_putin_da_gadae_polsha_ne_izkljuchi/comments?#comment-75
  28. 28 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#25:"hodounski"]Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.[/quote]

    Това, че мога и сам е ясно. Но в кулинарията, както и в секса, не е лошо за разнообразие, да включваме и участник от другия пол.

    /не се чете/
  29. 29 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 120 Неутрално

    Не съм имал удоволствието да посетя Испания, но и това скоро ще стане! Единственото гаспачо, което съм ял бе в Санкт Петербург във „Фрикаделки“ (верига ресторанти на самообслужване – супер вкусно и качествена храна, супер интериор, за около 10 евро от супата до питието общо) и бе с тиквички! Е беше дори по–вкусно дори таратора на майка ми, където всичко е от градината и е с пресен чесен, копър и орехи!
    Тогава си обещах, че ще направя едно кулинарно пътешествие из Испания!

  30. 30 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2306 Весело

    До коментар [#28] от "Тони Шнайдера":

    Да знаеш колко си прав!

  31. 31 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 902 Неутрално

    До коментар [#15] от "Мария":

    Когато се пасира и хляб вече не е гаспачо, а салморехо кордобéс (salmorejo cordobés). Ето един сайт с испански рецепти на английски език за кулинарните ентусиасти.
    http://www.spanish-food.org

    Тук е рецептата на салморехо:
    http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and-sauces-salmorejo.html

    А, това другото, което споменавате в друг коментар с бадеми да не е ахо бланко (ajo blanco)?
    http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and-sauces-ajo-blanco.html

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  32. 32 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Любопитно

    До коментар [#31] от "andreas_hofer":

    В гаспачо-то хлябът е задължителна съставка, но в Андалусия наблягат повече на количеството му. Иначе рецепти сигурно има стотици, с много индивидуални вариации. Рецептата, която използваме у нас, е на свекърва ми, която е баска, живяла в Андалусия и на Балеарите, т.е. влиянията са много.
    Бадемовото гаспачо, доста популярно тук на Майорка, е местният вариант на ajo blanco, със символично количество хляб.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  33. 33 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 902 Неутрално

    До коментар [#32] от "Мария":

    Какво е това зелено гаспачо? Дай една рецепта да ги редуваме.

  34. 34 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#33] от "aleko":

    Заместваш доматите и червената пиперка с маруля (сърцевината), спанак, авокадо, ябълка или друго. Краставицата и зелената пиперка си остават, хлябът също. Може да се добави лимонов сок. Важното е да е много добре изстудено. Признавам, че не ми е любимо.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  35. 35 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 902 Неутрално

    До коментар [#34] от "Мария":

    Мерси много, ще го пробвам и при повод ще разкажа. А бадемовото е вместо домати смлени бадеми ли?

  36. 36 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#35] от "aleko":

    Да, смлени сурови бадеми, малко чесън и доста зехтин, задължително качествен.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  37. 37 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Хм, честно казано зеленото ми звучи по-обещаващо. Бадемовото си го представям като нещо за мазане на филия. Бадемово масло например.

  38. 38 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Ако още си на линия разреши, моля те, един спор, който отдавна си го водим в къщи. В сангрията какво се слага - бял ром или водка? Или нещо испанско, което го няма тук?

  39. 39 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 684 Весело

    Лелеееееее .....главата ми стана .....гаспачо!!!

  40. 40 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 902 Любопитно

    Благодаря Мария! Явно наистина имат доста вариации тези рецепти. В Мадрид на гаспачото не слагат хляб, а ако слагат му викат салморехо. Това зеленото не съм го пробвал, но бадемовия вариант звучи добре.

    До Алеко: То и за сангрията рецепти много, но поне тази, която съм пил в Андалусия и Мадрид няма нито водка, нито ром. Ето тук продуктите

    http://www.spanish-food.org/drinks-sangria.html

    С водка и портокалов сок, шампанско и плодове би се получило по-скоро Валенсианска вода (Agua de Valencia)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agua_de_Valencia

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  41. 41 Профил на silverhead
    silverhead
    Рейтинг: 120 Неутрално

    Черният пипер се замества със смлян кориандър и след 2 часа престой в хладилника дава невероятен аромат. Добре узряло авокадо дава плътност на иначе леко воднистия вкус. Чушките и доматите е добре да се бланшират и обелят, иначе остават едни ситни люспички в гаспачото.

  42. 42 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 540 Неутрално

    До коментар [#12] от "borko_to":

    Правят го, но резултата не е толкова добър според мен.

  43. 43 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Неутрално

    [quote#22:"Тони Шнайдера"]Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде. [/quote]

    А на мен ми прилича на повърнато.

  44. 44 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Любопитно

    До коментар [#15] от "Мария":
    чуствителните стомаси не би трябвало да страдат от чесана
    може би нещо друго е което ги прави да страдат а със чесана реакцията се усеща

  45. 45 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Любопитно

    а хляба на горната снимка е български и често няма нищо общо със едрозърнес както и този - просто оцветен.
    консумацията на хляб в бг е висока за разлика от други страни
    това е също една от причините за диабет 2 в повечето и жители .

  46. 46 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Любопитно

    До коментар [#44] от "swich2green":

    От малка все съм заобиколена от хора със стомашни проблеми и това с чесъна ми е като сигнална лампичка, още повече в страна като Испания.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  47. 47 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 909 Неутрално

    До коментар [#43] от "princess_x":

    Принцес, какви са тези асоциации и откъде? Може ли такъв непоздобаващ език и то във форум на обществената електронна медия "Дневник"?

    Дори и да е вярно впечатлението от снимката, трябва да напишеш:
    "На мен не ми допада видът на тази супа, която изглежда няма да ми понесе на стомаха и може би ще имам неприятни здравословни последствия въпреки, че сигурно е много вкусна!"

    Добрите комуникативни умения са задължителни, дори за експринцеси в лошо настроение.

  48. 48 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 909 Неутрално

    До коментар [#44] от "swich2green":

    Чесането е потушаване на някакво кожно раздразнение, докато чесън е вид специфичен зеленчук от семейството на луковете.

  49. 49 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#46] от "Мария":
    нищо чудно ако си израстнала в българия
    страна пълна със бактерии които причиняват язви и гастрити
    днес тези болести се лекуват (поне на запад) докато там хората все още страдат от тях. да оставим само страданието но
    не лекувани те водят често до кансер. докато този вид рак е на изчезване в развитите страни то в бг той е често срещан по много причини. моя съвет е ендоскопи това е че в европа го правят без упойка за поевтино предполагам . един мой приятел българин живеещ във франция без такава направо взема лекарства и така се спасява от язва за което казва че са го освободили от казарма на времето.

  50. 50 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Весело

    До коментар [#48] от "convince":
    въпреки всичко намирам хуморът ви за тъп и може би точно това ме разсмя
    да не сте яли чесън че си чешите езика?!

  51. 51 Профил на dame
    dame
    Рейтинг: 123 Неутрално

    А ето и моята рецепта: Литър охладен качествен доматен сок, изстискан лайм (зелен лимон), нарязани на ситно краставица и чушка, скилидка чесън и задължително пресен кориандър. Накрая зехтин и табаско за разкош. Консистенцията е съвсем като таратор, но гарантирам, че за жегите е с пъти по-освежаващо!

    dame
  52. 52 Профил на Фронт за Национално Обединение
    Фронт за Национално Обединение
    Рейтинг: 571 Неутрално

    със сигурност ще се изненадате, че испанското гаспачо се приготвя дори по-бързо и от него

    По бързо друг път.Който е писал статията явно преценява за колко време е готова супата му от това, колко бързо му я носят в ресторанта.Най вероятно Ирина Катеринска никога не е правила таратор.Таратора се приготвя буквално за 5 минути,а в статията за гаспачото става дума за часове.

    И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
  53. 53 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 909 Неутрално

    До коментар [#52] от "Владимир Български":

    Руснаци нито таратор хапват, нито гасачо, защото природата им е отнела тази възможност. Намеците са малко неуместни, сигурно поради близки те отношения с това североазийско поселение.

  54. 54 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Неутрално

    До коментар [#47] от "convince":

    Аз предпочитам краткия, метафоричен и образен изказ!
    Точно той е най-подходящ за Дневник.

    Що се отнася до гаспачото - много добре мога да си представя вкуса му, но не ми допадат полу-смлените храни, а в кремообразна форма понасям само шоколадови кремове и мусове. (Както и онези, с които овлажнявам кожата си). А хлябът от снимката е типичният за България 'пълно(оцветен-кой-знае-с-каква-химия)зърнест 'хляб'.

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Неутрално

    До коментар [#49] от "swich2green":

    Смея да твърдя, че в България повечето стомашни проблеми се дължат на злоупотреба с никотин и алкохол, както и с някои 'висококачествени' храни, с каквито са пълни нашите супермаркети.

  56. 56 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Весело

    До коментар [#55] от "princess_x":
    аз мисля че това са мухите който са навсякъде
    те разнасят най много болести и бактерии от мръсните тоалетни и сметища. не измити зеленчуци от градините които са били торени с естественни торове, не миенето на ръцете на повечето персонал в общественното хранене и най накрая развалените храни които са по малко опасни от горните бактерии от които се умира бавно и мъчително и често не могат да се диагностират поради липса на обучени кадри и техника.като се събере всичко това при представата ми за евнтуално пътуване някога до там настръхвам и се успокоявам че тази година няма да стане. после следват роднини които понякога ме разубеждават и така отново се появявам на сивия хоризонт -българия.
    друг път ще пиша за праха ,калта и водата която също не е "цвете за мирисане"

  57. 57 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Весело

    До коментар [#55] от "princess_x":
    иначе снимката и композицията и е много лошо подбрана
    това е което прави горната рецепта и отблъскваща.
    напълно разбираемо.

  58. 58 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#49] от "swich2green":

    Преди доста време, в разговор с лекари от различни националности, се поде темата за болестите на мръсните ръце в Европа. Няма да ти казвам коя беше най-цитираната страна и колко шокиращо ми подейства това. Лошото е, че при пътуванията ми до България не виждам нещо да се е променило в хигиената.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  59. 59 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 909 Неутрално

    До коментар [#54] от "princess_x":

    Ако една снимка изобразяваща кремообразност би могла да те направи креативно метафорична и с неуподобяема точност в израза кратка и образна. Тогава сигурно истинската реалност е направо неописуема като възприятие.

    Ти си роден дегустатор!

  60. 60 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 458 Весело

    До коментар [#58] от "Мария":
    ако е швеция не ме изненадва
    а ресторантите и пецериите там е емигрантски бизнес
    сърби, гърци от бившата югославия (това са все селяци)
    често без образование дори и родените там деца на емигранти не виждат смисъла да ходят на училище ... като се прибави и щведската селения която никак не е по интелегентна или възпитана + милионите араби разбирам за какво става въпрос ...
    пък и в америка не липсват подобия.
    миенето на ръцете и зъбите е възпитание идващо от родителите както и други неща.

  61. 61 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Неутрално

    [quote#59:"convince"]Ти си роден дегустатор! [/quote]

    Даже нямам нужда да опитвам храните (особено сладкишите) - само един поглед и веднага ми става ясно дали ще ми хареса или не. Мога дори да изброя и съставките, но скоро бях сериозно затруднена с един 'сладолед' на Рафи - беше толкова вискозен; разтягаше се като дъвка и се топеше бавно, та не знам какъв химически анализ би бил необходим, за да се установи съставът му.

  62. 62 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Неутрално

    До коментар [#56] от "swich2green":

    Да, причините са комплексни и много добре те разбирам за нежеланието да се завръщаш в 'бащината къща'. Спасението е да си готвиш удома и да не опитваш нищо от храната в обществените заведения.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #