Зеленчукови минипици

Пицата е едно от най-любимите лакомства на децата редом с пържените картофки, сандвичите и сладоледа. Няма нищо лошо в похапването й от време на време, въпреки че се възприема като висококалорична храна. Но ако малчуганите настояват по-често да присъства на трапезата, има няколко варианта, за да я направите по-здравословна.
На първо място използването на пълнозърнесто брашно вместо бяло доста променя ситуацията. Ако сами приготвите доматения сос и не гарнирате с прекалено много съставки, пицата се превръща в полезно и засищащо за по-дълго време удоволствие.
Интересни варианти са и "пиците" с блатове без брашно – могат да се направят от кайма, а отгоре да се нареди любимата плънка или пък от сварен карфиол, намачкан на пюре с яйце и кашкавал, разстлан на тънко. Разбира се, това не са точно пици, а техни заместители, но са идеен начин, за да се включат повече зеленчуци в хранителния режим на децата.
А тези минизеленчукови пици са още по-лесни и бързи, изключително подходящи да се превърнат в главен герой на някой пикник или в неделната вечер, когато искате да приготвите нещо бързо и питателно с децата. Ролята на блат играят кръгчета тиквичка и отгоре се гарнират по желание. Това е базова рецепта, в която са използвани само пресни и сушени домати, както и кашкавал, но шунка също би им паснала добре.
За 4 порции са нужни: 2 големи тиквички, 2 големи домата или 6-8 чери доматчета, по желание мариновани в зехтин сушени домати (можете да си ги приготвите по тази рецепта), 150 г настърган кашкавал, сух риган, сол и зехтин.
Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 5 мм. Оребрен тиган се загрява на котлона, намазва се с малко зехтин и тиквичките се изпичат от всяка страна за по 2-3 минути.
Готовите тиквички се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, посоляват се и се поръсват със зехтин. Отгоре се подреждат нарязаните на кръгчета домати (или сушени доматчета), накрая се посипват с настъргания кашкавал и се поръсват с риган.
Минипиците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато кашкавалът се разтопи и придобие приятен златист цвят. Сервират се веднага.