Ледени банани на клечка

На живо
Траян Траянов в подкаста "Дума на седмицата"

Ледени банани на клечка

Ледени банани на клечка
Има ли нещо по-прекрасно от сладолед през лятото? Ако попитате децата – със сигурност не. През този сезон любимото лакомство обичайно им е разрешено през цялото време, стига да не се прекалява, да не разваля вечерята и да няма опасност от разболяване.
За съжаление в голяма част от купешките сладоледи се крият съставки, които не са от най-полезните, особено за подрастващите организми. За забъркване на домашен не винаги остава време, а и малчуганите често му намират кусури, най-вече, че се различава от предпочитания от тях, който могат да намерят във всеки магазин.
Вариантът в тази рецепта не е сладолед в истинския смисъл на думата, но точно различността му го прави толкова привлекателен. Децата съвсем спокойно могат да си го приготвят и сами, а родителите да им разрешат поне по два, без угризения на съвестта. Защото какво лошо има в замразени банани, заляти с хубав натурален шоколад и поръсени с любими вкусове?
Базовите съставки са съвсем прости, което дава възможност за всякакви вариации – млечен, вместо горчив шоколад, кокосови стърготини или шарени пръчици за поръсване, на мястото на счуканите ядки, крокант също би им паснал чудесно, както и нарязани на ситно сушени плодове.
За направата на 4 порции са нужни: 2 големи банана, 60 г качествен натурален шоколад, натрошени орехи за поръсване, шишчета или плоски пръчици за сладолед
Бананите се разрязват на две части и всяка се набучва на пръчица или шишче. Поставят се върху алуминиево фолио и се прибират в камерата за 1 час.
След като бананите са замръзнали, шоколадът се разтапя на водна баня и всеки "сладолед" се залива с част от него. Важно е да се работи бързо, тъй като шоколадът се втвърдява след около минута. Отгоре всеки банан се поръсва с натрошените орехи или с друг вкус по желание.
Сладоледите се връщат обратно в камерата и след 30 мин. са готови за консумация.