Сладкишът на мама

Сладкишът на мама

Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост
Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост
Сладкишите на мама имат специален вкус, дори и за вече порасналите деца. Ухаят на спомени и безгрижни моменти, на топла закуска, когато нищо друго няма значение освен удоволствието от първата хапка.
Обичайно това са прости рецепти, за кекс или плодови сладкиши, които се правят често и изтъкават плътна нишка от ароматно удоволствие. Един ден тя се прехвърля в кухнята на вече голямото дете, което започва само да ги приготвя – за себе си и любимите си хора.
Всяко семейство си има поне една такава рецепта, изключително сполучлива, записана на пожълтял вече лист, която сякаш не се нуждае от никакви промени или добавки.
Сега е моментът и за младите родители да създадат подобен спомен от вкусно удоволствие за децата си, ако вече не са го направили. Защото споделената храна е една от връзките, която изтъкава килима на традицията и сплотеността и кара порасналите вече малчугани да се чувстват отново малки, щом им заухае на ванилия и пухкав сладкиш. Особено ако са участвали активно в приготвянето й.
Това е любимата рецепта на моята майка, която може да се направи с всякакви пресни плодове през лятото или с такива от компот през зимата. Най-вкусен е със сини сливи, но моята любима комбинация е с праскови или нектарини. Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.
За направата му са нужни: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 125 г краве масло (на стайна температура), 500 г праскови или нектарини.
Плодовете се измиват добре и се нарязват на малки парченца. Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Към сместа се добавят яйцата едно по едно и киселото мляко, след което се разбърква отново. Накрая се изсипва брашното, заедно с бакпулвера и тестото се разбива за няколко минути, докато стане хомогенно.
Правоъгълна тава с размери 30 см. на 20 см. се намазва с масло и се поръсва с малко брашно. В нея се изсипва сместа и се заглажда. Отгоре се разпределят равномерно плодовете.
Сладкишът се пече около 40 мин. в предварително загрятата фурна или докато придобие приятен златист цвят и при проверка с клечка, тя излиза суха. Преди консумация се оставя напълно да се охлади.