Царевични гризини

Царевични гризини

Едва ли има дете, което да не обича гризини и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.
Едва ли има дете, което да не обича гризини и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.
Обикновени солети, такива със сусам, гризини с подправки, царевичен зрънчо – едва ли има дете, което да не ги обича и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.
За съжаление във фабрично направените изкушения се намират и някои не особено полезни съставки, често в тях има маргарин или голямо количество сол. А да си направиш у дома е лесно като детска игра, както ще разберат и малчуганите, ако ги включите в приготвянето на тази рецепта.
Възрастните също биха им се насладили, а подправките може да се променят според вкуса – риган, вместо мащерка или пък червен пипер, сусам и маково семе за повече хрупкавост, а малко настърган кашкавал в сместа ги прави още по-ароматни.
За направата на рецептата е нужен шприц, което съвсем улеснява нещата. Обичайно гризините се правят от по-твърдо тесто, като се оформят с ръце фитили, но това отнема доста повече време. Така тази следобедна закуска е изключително бърза и децата ще имат лесен и вкусен другар, който да замести лакомствата за хрупане от магазина.
Ако не разполагате с шприц, можете да използвате по-плътна найлонова торбичка, в която да сипете тестото и да изрежете отвор в единия й ъгъл. Или пък да добавите още царевично брашно, до получаването на твърдо тесто и с децата да оформите гризините като тънки фитили.
За направата им са нужни: 80 г бяло брашно, 80 г царевично брашно, 100 г кисело мляко, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. сода, 1 ч.л. суха мащерка
Брашната се смесват в купа заедно със солта и мащерката. Содата се разбърква в киселото мляко и то се добавя към брашната. Накрая се изсипва медът. С миксер се разбърква гъсто, хомогенно тесто, което се сипва в шприц и гризините се шприцоват според желаната дължина в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се на 200 градуса до порозовяване на краищата – около 5 мин.