Как учениците да си направят сами солен кекс

Училищното време започва съвсем скоро – родители и деца вече приготвят учебници, помагала, тетрадки и цветни моливи и изпитват съвсем обосновано вълнение от предстоящата година, пълна с нови знания. Въпросът за храната и дребните закуски, от които имат нужда малките и пораснали малчугани през деня, също е на дневен ред.
Какво ще хапват децата, когато огладнеят? Ще ходят ли в училищния стол, или ще си купуват сандвичи от лавката? Някои от тях не харесват този тип храна, а голяма част от родителите предпочитат домашно приготвените варианти. Едни мъфини или пък банички, изпечени вкъщи, дори и простият сандвич, съставен от пълнозърнест хляб и пълнеж според вкуса, са много по-вкусна и полезна алтернатива от повечето купешки закуски. При подходящи условия могат да си носят и салати, любими манджички и дори супи.
За тяхното приготвяне обаче се изисква време, което родителите често нямат, особено, ако искат да предложат на учениците разнообразни варианти. И тук на помощ идват любознателността на децата и ентусиазмът им към всички нови умения, особено към онези, свързани с кухнята.
Има доста рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят съвсем сами, с предварителен инструктаж и предварително обяснение от мама и татко за това как да използват безопасно фурната, котлоните, миксера и т.н. Така освен забавлението ще имат нещо сладко или солено за моментите, когато са гладни, ще могат и да се похвалят в училище със собственоръчно направена закуска.
Когато въпросът опре до това децата сами да се оправят с електроуредите в кухнята, повечето родители изпитват известни притеснения. С няколко опита във ваше присъствие и доверие във възможностите им обаче не би трябвало да има проблеми.
А ето и една рецепта за солен кекс, която се прави без миксер (разбира се, по желание може да се използва, но не е задължително) и единственият нужен уред е фурна за изпичането му. По-големите деца могат да включат и малките си братчета или сестричета в приготвянето, като им дадат да счупят яйцата в купата или да натрошат сиренето. Докато се пече, е важно да не забравят да го наблюдават и да внимават да не се опарят, когато го вадят от фурната, а накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня.
Използваната мерителна чаша е с вместимост 250 мл
За направата му са нужни: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. олио (или зехтин), ½ ч.л. сол, 1 ч.л. чубрица, 2 ч.ч. брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 с.л. настърган кашкавал, 3 с.л. нарязани на дребно маслини (може да се добави колбас по желание).
Яйцата, киселото мляко и олиото се изсипват в дълбока купа и енергично се разбъркват с вилица, докато се смесят добре. Добавят се солта, чубрицата, бакпулвера и малко по малко брашното, като продължава да се бърка с вилица, докато се получи гъсто, гладко тесто, без бучици – отнема няколко минути. Накрая се изсипват натрошеното сирене, кашкавалът и маслините и тестото се разбърква с лъжица, докато се разнесат навсякъде.
Продълговата тавичка за кекс се намазва с 1 ч.л. олио и дъното и стените й се поръсват с 1 ч.л. брашно. Тестото се изсипва в нея и отгоре се заравнява с лъжица. Слага се във фурната и се пече на 180 градуса 45 мин. или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.
Преди да се нареже, се оставя да се охлади напълно.