Крем-супа от тиква

Крем-супа от тиква

Крем-супа от тиква
Едва ли има нещо по-хубаво от купичка гореща супа в хладните есенни дни. Тя сгрява малки и големи, радва с плътните си цветове, може да бъде предястие или основен обяд, да ухае на пресни или сухи подправки, да бъде плътна или бистра. Крем-супите са нещо още по-специално, а когато са направени от тиква – дори и изключително.
Тиквата наистина може да се преобразява в различни ястия, сладки или солени, които са винаги интересни, запазвайки прекрасния й дъх на земя, нежна сладост и сипкава ронливост. Дали ще участва във фината композиция на крем с маскарпоне, просто ще се изпече на фурна със захар и орехи или пък ще бъде гарнитура към месо, запечена с козе сирене, тиквата си остава една от кралиците на есенните ястия и е винаги неустоима.
Тази крем-супа, както всички всъщност, може да бъде приготвена изцяло от децата. Ако се използва и сорт "Хокайдо", дори не е нужно да се бели, тъй като кората е много тънка, а трябва само да се нареже на парченца. Зеленчуковият бульон е хубаво да бъде домашен, но спокойно може да се замести с вода, а ако не разполагате с кокосово мляко и течната сметана върши работа. Но джинджифилът определено не трябва да се пропуска, тъй като точно той придава на супата специална парлива нотка, която загрява сърцето и ще накара децата да се усмихват и да питат за още.
За направата й са нужни: 500 г тиква (обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета), 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 800 мл горещ зеленчуков бульон, 150 мл кокосово мляко, парче пресен джинджифил с големина 1 см, 1 ч.л. сух риган, сол на вкус
Лукът и чесънът се нарязват, след което се запържват за кратко в дълбока тенджера, заедно със зехтина и маслото. Добавят се тиквата, горещия зеленчуков бульон, настъргания джинджифил и ригана. Тиквата се вари докато омекне напълно, след което се сваля от котлона.
Към готовата смес се добавя кокосовото мляко и супата се пасира. Накрая се посолява на вкус и се сервира гореща.