Ароматни питки

Ароматни питки

След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.
След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.
Когато бях дете, от онези – особено злоядите, единствената храна, която ме привличаше силно, беше хлябът. Грубата коричка на домашно замесения, "Добруджа"-та от магазина, типовият с тъмната му и влажна среда или пухкавата питка на баба, нямаше особено значение.
Една дебела филия ми стигаше за цял ден и изобщо не разбирах кому е нужна цялата гарнитура от манджа или супа към нея. Най-много можех да преглътна сладкото от вишни отгоре й.
Голяма част от децата и днес изпитват същите чувства, може би, защото хлябът няма натрапчив или странен вкус, цветът и мекотата му действат успокояващо и малчуганите намират засита за всичките си сетива в него. Може би и доста възрастни не са изгубили копнежа си по утехата на топлия хляб, а всички ще се съгласим, че по-хубав от домашния няма. Освен чудесният вкус, удоволствието и от направата му, превръща цялото занимание в прекрасно изживяване. Децата също се включват с радост в направата на хляб, тъй като няма нещо кой знае какво трудно в това, а месенето е забавно, откъдето и да го погледнеш.
Тези плоски питки с ароматен микс от подправки отгоре са идеални да се хапват "просто така" още топли, като добавка към вкусни разядки или напълно да заместят ролята на хляба. Отгоре са поръсени със смеска, наречена "Заатар", което може да се намери в арабските магазини у нас или да си приготвите сами. Действаща роля в нея играят сухата мащерка, обогатена със сусам, сол и сумак (който също се намира в арабските магазини). Последната съставка, като по-трудно откриваема, може да се пропусне напълно.
За направата им са нужни: 7 г суха мая, 1/2 ч.л. захар, 300 мл хладка вода, 200 г бяло брашно, 250 г пълнозърнесто брашно, 1/2 ч.л. сол, 2 – 3 с.л. зехтин, 3 -4 с.л. заатар, морска сол за поръсване
В малка купа се разбъркват маята със захарта и част от водата. Оставя се на топло да шупне за около 10 мин. В голяма купа се слагат брашното и солта и в средата им се прави кладенче. В него се изсипва маяната смес и останалата вода и се оформя тесто. Слага се на набрашнена повърхност и се меси около 10 мин., докато се получи мека и еластична маса. След като е готово, тестото се оставя да втаса за около 2 часа или докато удвои обема си.
Фурната се загрява на 200 градуса. В малка купичка се смесват зехтина и заатар-а (или 3 с.л. суха мащерка + 1 с.л. сусам). Втасалото тесто се разделя на 20 еднакви парчета за по-малки питки или на 10 за по-големи, всяка се разточва с точилка на кръг или с ръка се разтегля и оформя във вида на плоска питка. Хлебчетата се подреждат в намазнена тава, отгоре с четка се намазват с пастата от зехтин и заатар и се пекат за около 10 мин. или до готовност.
След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.