Яйце в кюфте

Яйце в кюфте звучи като весело предизвикателство за всеки малчуган и неговите родители. И си е точно такова – забавно занимание за неделния следобед, което да осигури вкусно похапване и приятно прекарване в кухнята.
Пълнените кюфтенца могат да се изпекат във фурната, вместо да се пържат, а в някои от тях може да се сложат любими зеленчуци или кисели краставички и кашкавал, вместо яйце. Салатата от зеле и моркови им подхожда идеално, както и печени картофки. За мама и татко по чаша хубаво вино, а за децата айрян и ето - вечерята е готова.
За направата им са нужни: 6 сварени яйца, 500 г кайма, 1 глава лук, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чубрица. 1 ч.л. розмарин, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол, галета за овалване, олио за пържене.
Лукът се нарязва на малки парченца и се задушава, докато омекне в зехтина. След като се охлади се добавя към каймата, заедно с подправките и тя се размесва добре. Оставя се в хладилника за 1-2 часа.
Готовата кайма се разделя на 6 равни части и всяка се разплесква върху дланта на голям плосък кръг. В средата се слага яйцето изправено и каймата се завива около него. Оформя се добре с ръце, така че плътно да прилепне и да приеме формата на яйцето.
Всяко пълнено кюфте се овалва в галета и след това се пържи до готовност в сгорещеното олио.
Сервират се топли, като могат да се гарнират със сос от кисело мляко, смесено със сусамов тахан и сол на вкус.