Постен тиквен сладкиш

Постен тиквен сладкиш

Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например.
Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например.
Тиквата е царицата на есента и зимата, радваща с прекрасни цветове, сипкав вкус и прелестно ухание. Огромните тикви стават дори и за прегръщане, доказан израз на обич от страна на децата, преди да се превърнат в супа, например. И за тиквени фенери, разбира се.
Изобщо тиквата е толкова универсално нещо, което може да се добави в почти всяко сладко или солено ястие, че някак не си струва да се ограничаваме само до познатите ни и изпитани рецепти. А и децата с радост биха се включили в приготвянето им, привлечени от яркия оранжев цвят, който радва окото като слънце в мрачните есенни дни.
Тази рецепта е постна, много лесна и бърза. Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например. Текстурата му ухае на ядки и стафиди и изобщо, по единодушно мнение, е прекрасна закуска.
Разбира се, може да се използва краве масло, кокосово мляко може да се замени с обикновено, а пълнозърнестото брашно с бяло или пък ръжено, от лимец, спелта и т.н. В тестото могат да се добавят цели хрупкави ядки и кокосови стърготини и всякакви благини по желание на малчуганите, които ще бъркат с голямата лъжица:
За направата му са нужни: 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно, ½ ч.ч. ситно смлени орехи, 2/3 ч.ч. кафява захар, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела, 1 ч.ч. сварена и намачкана с вилица тиква, ½ ч.ч. растителна мазнина (олио, зехтин, кокосово масло), ½ ч.ч. кокосово мляко, ½ ч.ч. стафиди.
Мерителната чаша е 250 мл.
В купа се смесват тиквата, захарта, растителната мазнина и кокосовото мляко. Разбъркват се добре с дървена лъжица, след което се добавят смлените орехи, брашното, канелата и бакпулвера. На този етап може да се използва миксер или разбъркването да продължи с лъжицата, докато се получи гладко и хомогенно тесто. Накрая се добавят стафидите.
Тестото се изсипва в малка кръгла или правоъгълна тавичка, предварително намазана с малко олио и се пече на 180 градуса за 40 мин. или до готовност. Преди консумация се изчаква да се охлади напълно.