Лешникови лунички

Никулден вече е зад гърба ни и след подобаващото празнуване с шаран и много веселби идва точният момент, в който подготовката за Коледа може да започне. Това е и любимото време на децата, когато лакомствата у дома са повече от обичайното, а вълненията и доброто настроение изобилстват редом с тях.
Правенето на коледни сладки заедно от всички членове на семейството е традиция, която носи със себе си много смях и забавни резултати. Дори и да не са винаги перфектни на външен вид, споделеното удоволствие от приготвянето им е нещото, което ги прави наистина специални. Ако до момента не сте опитвали да правите сладкиши заедно с децата, време е да се престрашите. Или просто да обогатите арсенала си от любими и лесни рецепти.
Тези лешникови лунички са точно такива – тестото се замесва много бързо, а оформянето им, отнемащо повече време, е чудно занимание за малките ръчички, които подхождат към него със старание. Рецептата е немска и това са основните съставки, които могат да бъдат разнообразени с добавка от настъргана портокалова кора или смляно маково семе.
За направата им са нужни: 250 г масло на стайна температура, 90 г пудра захар, настърганата кора на половин лимон, 1/2 ч.л. есенция ванилия, 380 г брашно, 100 г ситно смлени лешници, 2 белтъка, пудра захар за поръсване.
Маслото, пудрата захар и белтъците се разбиват с миксер на гъст крем. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора, лешниците и брашното. Омесва се меко, хомогенно тесто, което се оставя в хладилника за поне 1 час.
След това от него се късат малки топченца и се оформят лунички, които се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекат на 200 градуса за 14 мин., след което се изваждат от фурната. Оставят се да се охладят за няколко минути и още топли се поръсват с пудра захар.
Съхраняват се в добре затворена кутия и издържат до две седмици.