Меден джинджифилов сладкиш

Меден джинджифилов сладкиш

За украсата са нужни само хартия, ножица, въображение и пудра захар
За украсата са нужни само хартия, ножица, въображение и пудра захар
Този сладкиш е от онези щастливи храни, чието приготвяне сплотява всички участници във веселия процес. Много простичък и същевременно изключително празничен, колкото повече отлежава, толкова по-вкусен, ароматен и сочен става.
Другата му хубава страна е, че съвсем спокойно може да се забърка самостоятелно от по-големите деца, като в общи линии приготвянето му не предразполага към провали. Основните съставки могат да бъдат разнообразени с добавянето на счукани орехи или сушени плодове.
За украсата му са нужни само хартия, ножица, въображение и пудра захар. Малчуганите могат да нарисуват върху листите различни форми – елхички, снежинки, сърчица или човечета, след това да ги изрежат внимателно и да ги използват за шаблон. Шаблоните се поставят върху парчета от сладкиша, които се поръсват обилно с пудра захар, а след като се отместят, върху десерта остават красиви отпечатъци.
За направата му са нужни: 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. бяло брашно, 1 ч.л. канела, 1 и 1/2 ч.л. джинджифил на прах, 1 с.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч.ч. мед, 1/3 ч.ч. разтопено масло, 1 ч.ч. прясно мляко
В купа се смесват яйцето, захарта, прясното мляко, разтопеното масло и медът и се разбъркват с миксер, докато се получи хомогенна смес. В друга се объркват брашната, канелата, джинджифилът, бакпулверът и солта. Към течните съставки постепенно започва да се прибавя брашнената смес, докато се разбърква с миксер – трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Не много голяма тавичка се застила с хартия за печене или се намаслява и набрашнява. В нея се изсипва кексовото тесто и сладкишът се пече на 170 градуса, докато хване хубав загар и забодена в средата му клечка за зъби излезе суха.