Мармаладени тарталети

Празничната новогодишна нощ може да протече по много различни начини, според желанията на празнуващите – у дома, в кротка и сплотена атмосфера, с добри приятели, на площада, на път, в чужда страна, в игри с децата или в любим ресторант. Въпрос на личен избор, но храната присъства неизбежно като специално удоволствие и пир за сетивата.
Ако тази година сте решили да празнувате вкъщи, със сигурност знаете, че приготвянето на вечерята ще отнеме доста време. И в този момент идват на помощ малчуганите, които с радост ще се включат в кълцането, месенето, бъркането и облизването на лъжиците. Особено, ако изберете да направите тези мармаладени тарталети, които са изключително лесни и същевременно доста ефектни и носят празничния дух.
Тестото е типичното за хрупкави бисквитки, плънката може да бъде всеки любим мармалад или сладко (най-добре домашен). Не пречи да добавите хрупкави ядки към него. В случая съм използвала малинов и лимонов мармалад, чиято лека стипчивост много подхожда на плътността на тестото.
Ако не разполагате със специални форми за тарталети, сладкишчетата могат да се изпекат и във форми за мъфини, както е в този случай.
За направата им са нужни: 2/3 ч.ч. смлени бадеми, 1 и ¼ ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. захар, 80 г масло на стайна температура, 1 яйце, ¼ ч.л. бакпулвер; за плънката: 200 г мармалад
Захарта и маслото се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавя се яйцето и продължава да се бърка. Изсипват се смлените бадеми, брашното и бакпулверът и се замесва гладко, хомогенно тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин.
След като се е охладило, тестото се разделя на три части, като всяка от тях се разточва на лист с дебелина 2-3 мм. От два от листите се изрязват кръгчета (размерът им зависи от формите, които ще използвате) и се разпределят във формите за тарталети/мъфини, като се притискат добре към стените и дъното. От третата част тесто се изрязват звездички с форма за сладки, които ще служат за декорация.
Тарталетите се пълнят с мармалада, отгоре се подреждат звездите и сладкишчетата се пекат на 180 градуса около 15 мин, или докато придобият приятен и "хрупкав" загар.