Шоколадови бисквитки без брашно

Шоколадовите бисквитки са нещо, което всеки дом трябва да притежава по всяко време, твърдят децата.
Родителите невинаги са съгласни, но ако сладките са като тези тук, няма причина за притеснение. В тях няма брашно, захарта е от онази "по-хубавата", в хрупкавостта им се крият смлени ядки и ароматно какао, изобщо – прелест във вид на сладостна следобедна закуска.
Вкусът им напомня на сладкишът брауни – хрупкави са отвън, а отвътре имат дъвчаща текстура, силен лешников аромат и две от тях засищат за дълго време дори и най-изгладнелите малчугани.
Освен лешници могат да се използват орехи или бадеми според предпочитанията. Децата могат да ги приготвят и сами, стига да имат нужното търпение за разбиване на белтъците на пухкав сняг. Но и всички да се съберете заедно в кухнята, приготвянето им е бързо и носи весело удоволствие.
За направата им са нужни: 200 г смлени лешници, 1 ч.ч. нерафинирана кафява захар, 2 с.л. какао, 3 белтъка, щипка сол, 1 с.л. фъстъчено масло.
Белтъците и солта се слагат в купа и се разбиват на пухкав сняг с помощта на миксер – отнема около 5 мин. След това се добавя кафявата захар и разбиването продължава още една минута. Изсипват се лешниците, какаото и фъстъченото масло и сместа вече се разбърква с дървена лъжица. Получава се гъсто и доста лепкаво тесто.
Тава се застила с хартия за печене. От тестото с навлажнени ръце се оформят топчета с размера на орех, които се сплескват и след това се подреждат в тавата. Сладките се пекат 12 мин. на 180 градуса и се оставят да се охладят напълно преди похапване.
Могат да се съхраняват в кутия до седмица.